Σρι Λάνκα: Έτοιμη να χρησιμοποιήσει πραγματικές σφαίρες η αστυνομία «για να αποφευχθεί η αναρχία»

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Τα επεισόδια της Δευτέρας, κατέστησαν τη μέρα ως την πιο αιματηρή μετά την καταστολή της αντικυβερνητικής διαδήλωσης στις 19 Απριλίου, όταν έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 24.

sri lanka2

Έπειτα από δύο ημέρες αιματηρών συγκρούσεων, σύμφωνα με σημερινή (11/05) δήλωση ενός αξιωματούχου, η αστυνομία στη Σρι Λάνκα έχει λάβει εντολή να περάσει στην επίθεση και να κάνει χρήση πραγματικών σφαιρών προκειμένου να αποφευχθεί «η αναρχία» στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Αρχών της Σρι Λάνκα, από τη Δευτέρα (09/05) οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 225 έχουν τραυματιστεί σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλές εβδομάδες με διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση των Ρατζαπάξα έπειτα από τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1948.

Οι διαδηλωτές και θρησκευτικοί ηγέτες στη Σρι Λάνκα κατηγορούν τον Μαχίντα Ρατζαπάξα ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές της οικογένειάς του να προκαλέσουν τα επεισόδια της Δευτέρας στα οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 200. Αυτή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα μετά την καταστολή της αντικυβερνητικής διαδήλωσης στις 19 Απριλίου, όταν έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 24.

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

«Δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη οργή, αλλά για οργανωμένη βία», κατήγγειλε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι 85.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν πλέον εντολή να κάνουν χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον των ταραξιών.

«Αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο, ενδέχεται να επικρατήσει πλήρης αναρχία», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι έχει αυξηθεί η προστασία πολλών δικαστών που δέχθηκαν απειλές.

Μετά την πυρπόληση αργά χθες Τρίτη το βράδυ ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, το οποίο ανήκε σε μέλος της οικογένειες Ρατζαπάξα, στο νότιο τμήμα της Σρι Λάνκα, η αστυνομία σε πολλές περιοχές πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος που έκαιγε αυτοκίνητα.

Ο στρατός είχε λάβει εντολή ήδη από χθες να πυροβολεί για να διαλύει τους ταραξίες.

«Εντελώς διεφθαρμένοι»

Υποστηρικτές της κυβέρνησης, που έφτασαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Κολόμπο από την επαρχία και υποκινήθηκαν από τον αδελφό του προέδρου, τον πρώην πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάζα, όξυναν την ένταση αφού επιτέθηκαν σε διαδηλωτές.

Σε ηλικία 76 ετών ο Μαχίντα παραιτήθηκε τη Δευτέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις, ενώ χθες τα ξημερώματα ο στρατός τον βοήθησε να διαφύγει από την επίσημη κατοικία του που πολιορκήθηκε στο Κολόμπο.

Η παραίτηση αυτή είναι «ένα σημαντικό γεγονός, οι άνθρωποι έχουν πραγματικά ικανοποιηθεί», εκτίμησε η Καουσάλια Φερνάντο, ηθοποιός και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως «αυτό δεν αρκεί», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε: «Ζητάμε την αποχώρηση όλης της οικογένειας Ρατζαπάξα, είναι εντελώς διεφθαρμένοι».

Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που κηρύχθηκε λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων τη Δευτέρα θα έπρεπε να αρθεί σήμερα το πρωί, όμως παρατάθηκε για 24 ώρες. Παρά το γεγονός αυτό, διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές μπροστά από το γραφείο του προέδρου της Σρι Λάνκα.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα παραμένει στην προεδρία και έχει διευρυμένες εξουσίες όπως και τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Τσαντάνα Αλούθγκε, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κολόμπο, οι πολίτες δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να βασίζονται στη δημοκρατική διαδικασία.

«Ακόμη και στη Σρι Λάνκα, όπου είχαμε φθάσει σε μια κατάσταση σύγχρονης κοινωνίας, το σύστημα διακυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντινό σε ένα απηρχαιωμένο φεουδαρχικό σύστημα», υπογραμμίζει.

Μέσω του Twitter o Ρατζαπάξα κάλεσε σήμερα «όλους τους Σριλανκέζους να ενώσουν τα χέρια για να ξεπεράσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις».

Όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SJB επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρατζαπάξα.

«Τη βία την προκάλεσαν (οι αρχές) για να επιβάλουν στρατιωτικό καθεστώς», κατήγγειλε ο επικεφαλής του κόμματος Σατζίθ Πρεμαντάσα στο Twitter, ζητώντας «το κράτος δικαίου να διαφυλαχθεί από το Σύνταγμα και όχι με τα όπλα».

Η Σρι Λάνκα, η οποία κήρυξε στις 12 Απριλίου στάση πληρωμών για το εξωτερικό χρέος της το οποίο εκτιμάται στα 51 δισεκ. δολάρια, βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο.

«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης στη Σρι Λάνκα και ανησυχούμε από την όξυνση της κοινωνικής έντασης και της βίας», δήλωσε ο Μασαχίρο Νοζάκι, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…