Newsroom

Άννα Νίνη, Αντώνης Ρηγόπουλος

Σπουδαία νίκη για θύμα revenge-porn στο Chatpic – Για πρώτη φορά καταδικάστηκε και για συκοφαντική δυσφήμιση ο δράστης

Τι αναφέρει στο koutipandoras.gr η δικηγόρος του θύματος Αντωνία Λεγάκη, για τη μεγάλη δικαστική νίκη

AP dikaiosini dikastirio

Μια σημαντική δικαστική απόφαση ελήφθη σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου ένας άνδρας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών κατά συγχώνευση για τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αλλά και της συκοφαντικής δυσφήμισης, σε βάρος γυναίκας, της οποίας τις φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου δημοσίευσε στη διαβόητη πλατφόρμα chatpic.

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αναδείξει ήδη από το 2021 το Κουτί της Πανδώρας και αφορά τη Σοφία Α., η οποία είχε ενημερωθεί από φίλη της ότι οι φωτογραφίες της υπάρχουν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ευρέως από άτομα που δημοσιοποιούν γυμνές φωτογραφίες γυναικών, χωρίς, φυσικά, καμία συγκατάθεσή τους, στοχοποιώντας τις με αυτόν τον τρόπο.

Η μήνυση που εκδικάστηκε σήμερα είχε ασκηθεί κατά των διαχειριστών του Chatpic, αλλά και του συγκεκριμένου προσώπου που είχε αναρτήσει τις φωτογραφίες της Σοφίας Α., το οποίο μάλιστα σήμερα αποδέχτηκε ότι τις ανέβασε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, με την πρόφαση ότι το έκανε μόνο και μόνο για να αποθηκεύσει κάπου τις συγκεκριμένες εικόνες, εκτός από το κινητό του.

Aπόφαση – σταθμός

Η σημερινή απόφαση αποτελεί καινοτομία καθώς για πρώτη φορά καταδικάζει τον θύτη όχι μόνο για το αδίκημα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, αλλά και για αυτό της συκοφαντικής δυσφήμησης.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δεκτό να εφαρμοστεί και μια δεύτερη διάταξη, αυτή της συκοφαντικής δυσφήμισης για την σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου. Δεν είναι μόνο παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Είναι μια τεράστια προσβολή στην προσωπικότητα της παθούσας που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε ατιμώρητη», εξηγεί στο koutipandoras.gr, η δικηγόρος της Σοφίας Α., Αντωνία Λεγάκη.

«Δώσαμε πολύ μεγάλη μάχη για αυτό. Πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά, η οποία εκθέτει το θύμα σε τόσο πολλούς και μεγάλους κινδύνους για απεριόριστο χρονικό διάστημα, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναβγούν και από ποιον αυτές οι φωτογραφίες, και που θα τις βρει μπροστά του. Όταν αποστέλλονται αυτές οι φωτογραφίες από την παθούσα στον δράστη με σκοπό να δηλώσουν την ερωτική της διάθεση προς αυτόν και αυτός τις δίνει στη δημοσιότητα, μετατρέπει τη συγκεκριμένη κοπέλα σε πορνοσταρ και προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι εν γνώσει του ψευδώς, όπως απαιτεί ο νόμος περί συκοφαντικής δυσφήμισης, διαδίδει για την κοπέλα αυτή ένα γεγονός που πλήττει βάναυσα την τιμή και την υπόληψή της», τονίζει.

Όπως σημειώνει, οι προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις για αντίστοιχες υποθέσεις αφορούσαν ποινές 3 έως 7 μηνών, ενώ η σημερινή απόφαση φτάνει τα δύο χρόνια κατά συγχώνευση των ποινών, λόγω της καταδίκης σε συκοφαντική δυσφήμιση. Συγκεκριμένα η ποινή για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων αντιστοιχούσε σε 18 μήνες, ενώ για τη συκοφαντική δυσφήμιση σε 1 έτος. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι με τον πρόσφατο νόμο που ισχύει σήμερα, αυτή η πράξη είναι κακουργηματική και θα επέσυρε ποινή τουλάχιστον πέντε ετών, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκαν οι πλημμεληματικές ποινές, καθώς για αδικήματα που έγιναν μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, εφαρμόζεται η παλαιότερη διάταξη.

Άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον υπάρχει δεδικασμένο για τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να τιμωρούνται οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων και το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

«Το πολύ σημαντικό είναι ότι έρχεται μπροστά και ένα δεύτερο έννομο αγαθό, αυτό της προσωπικότητας. Το έννομο αγαθό των προσωπικών δεδομένων είναι ένα πράγμα. Όμως, το έννομο αγαθό της προσωπικότητας και της προσωπικής αξιοπρέπειας, παρέμενε πάντα στο σκοτάδι και είχαμε χιλιάδες παθούσες που πλήττονταν βάναυσα, καταστρεφόταν η ζωή τους. Έχουν αυτοκτονήσει κοπέλες!», τονίζει η κ. Λεγάκη.

Τι είναι το ChatPic

Πλατφόρμες όπως το Chatpic και το Volafile ήταν και είναι οι στέγες της εκδικητικής πορνογραφίας/revenge porn, καθώς αποτελούν σημεία του διαδικτύου στα οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανωνυμία του και να διαμοιράσει υλικό με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Υλικό όπως γυμνές φωτογραφίες γυναικών και ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που μπορεί να έχει λάβει κάποιος σε μια ιδιωτική συνομιλία μέσω των κοινωνικών δικτύων ή βίντεο που μπορεί να έχουν τραβήξει άνθρωποι με τους οποίους σχετίστηκαν σεξουαλικά ή ερωτικοί σύντροφοι που θέλησαν να τις εκδικηθούν.

Υποθετικά υπάρχουν κάποιοι κανόνες, και στην αρχική σελίδα του site εμφανίζεται για παράδειγμα η επισήμανση να μην αναρτώνται φωτογραφίες ανηλίκων, ενώ η πλατφόρμα προειδοποιεί τους χρήστες πως αν εντοπίσει τέτοια ανάρτηση – κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αναφορές από άλλους χρήστες- απλώς θα τους αποκλείσει, χωρίς πάντως να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα οι δημιουργοί του, γνωρίζοντας το περιεχόμενο που αναρτάται σχολιάζουν ειρωνικά πως «αν προσβάλλεσαι εύκολα καλό είναι να βγεις από το site».

Κανείς ωστόσο δεν ελέγχει το περιεχόμενο των φωτογραφιών, ενώ στους χρήστες παρέχεται πλήρης ανωνυμία χωρίς καν να απαιτείται εγγραφή για να αναρτήσουν ή να δουν φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει άλλοι.

Χρήστες που δρουν με όρους αγέλης και μαστροπείας

Μέσα στο site δεν υπάρχουν μόνο φωτογραφίες γυναικών ή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που μοιράστηκαν κάποιες ιδιωτικές στιγμές με συγκεκριμένους μόνο ανθρώπους στα αυστηρά πλαίσια της ιδιωτικής ζωής, ούτε μόνο χρήστες που λειτουργούν με σκοπό την εκδίκηση. Είναι πολλοί εκείνοι που κλέβουν φωτογραφίες γυναικών από τα κοινωνικά δίκτυα, τις αναρτούν και ζητούν να μάθουν πληροφορίες για τη ζωή τους ή αντίστοιχα παραθέτουν πληροφορίες, όπως οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και το ονοματεπώνυμο των γυναικών, ενώ υπάρχουν και κλειδωμένοι φάκελοι για τους οποίους γίνονται ανταλλαγές κωδικών μεταξύ των χρηστών. Φάκελοι που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο τους εάν δεν του δοθεί πρόσβαση από τον χρήστη που το έχει αναρτήσει. Εν ολίγοις γίνεται ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού, οι χρήστες στοχοποιούν τα θύματά τους αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της ζωής τους, με σκοπό να τα διασύρουν και να τα εκθέσουν ή να τα θέσουν και σε κίνδυνο, αφού κανείς δεν εγγυάται το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά.

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…