Σπόντα με το... καλημέρα για το ΔΝΤ από τον Φερνάντες: «Για να μπορείς να πληρώσεις, πρώτα πρέπει να αναπτυχθείς»

Η νέα κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, όχι στην αποπληρωμή του χρέους, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής

NewsRoom 11/12/2019 | 10:01

Η κυβέρνηση της Αργεντινής θεωρεί κορυφαία προτεραιότητά της την επιστροφή της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη πριν από την αποπληρωμή του εξωτερικού της χρέους, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες χθες Τρίτη μετά την ορκωμοσία του.

Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να στραφούν στον περονιστή κεντροαριστερό πολιτικό εν μέσω βαθιάς, οδυνηρής οικονομικής κρίσης.

«Για να μπορείς να πληρώσεις, πρώτα χρειάζεται να αναπτυχθείς», τόνισε ο Φερνάντες στα μέλη του κοινοβουλίου αναφερόμενος στο δάνειο συνολικού ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η συντηρητική κυβέρνηση του προκατόχου του Μαουρίσιο Μάκρι, αλλά και στις υποχρεώσεις προς άλλους πιστωτές.

Ο Φερνάντες τόνισε ακόμη πως ένας από τους βασικούς στόχους του είναι να μειωθεί η διατροφική ανασφάλεια στη χώρα — που πλήττει πάνω από 15 εκατομμύρια πολίτες, παρότι η Αργεντινή είναι «μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή τροφίμων στον κόσμο», όπως μεταδίδει το dpa και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο 60χρονος πολιτικός κατήγαγε σαρωτική νίκη επί του Μάκρι στις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, εξαιτίας της γενικευμένης δυσαρέσκειας εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Επί των ημερών του Μάκρι — δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, γόνου μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Αργεντινής — στην προεδρία, η οικονομία ολίσθησε σε ύφεση, η ισοτιμία του πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατακρημνίστηκε (–50%), ενώ το 35% του πληθυσμού προστέθηκε στα στρώματα του πληθυσμού που πλήττονται από τη φτώχεια.

Ο Φερνάντες εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει βοήθεια σε οικογένειες με βαριά χρέη, θα προσφέρει επιδοτήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα δώσει ώθηση στα δημόσια έργα.

«Σας καλώ (...) να βοηθήσετε την Αργεντινή να σταθεί όρθια. Ώστε να αρχίσει να βαδίζει μπροστά (...) προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε στην ομιλία του.

Αντιπρόεδρος του Φερνάντες ορκίστηκε η πρώην πρόεδρος (2007-2015) Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. Η κεντροαριστερή πρώην αρχηγός του κράτους, αντιμέτωπη με διάφορες διώξεις για διαφθορά που η ίδια θεωρεί ότι έχουν πολιτικά κίνητρα, θεωρήθηκε από την παράταξή της ότι δίχαζε τους πολίτες και τελικά συμφώνησε να αφήσει τη διεκδίκηση της προεδρίας στον άλλοτε γενικό γραμματέα της προεδρίας της — αξίωμα αντίστοιχο με αυτό του πρωθυπουργού της Γαλλίας — και να γίνει υποψήφια αντιπρόεδρός του.