Σπλήνα κερδίζει, νεφρό χάνει: Η εκμηδένιση της ζωής ως καθεστώς

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, που οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέγουν ποιον ασθενή θα σώσουν.

lungus

Όταν μπήκε η χώρα στο μεγάλο τούνελ της μνημονιακής περιόδου τα δημόσια νοσοκομεία, στις περιφέρειες κυρίως, άρχισαν με δραματικό τρόπο να ξεμένουν από γάζες μέχρι τομογράφους. Από προσωπικό μέχρι χαρτιά υγείας.

Τότε οι γιατροί μπήκαν στην οδυνηρή θέση της επιλογής. Μιλάμε για την περίοδο που ο Άδωνις Γεωργιάδης καμάρωνε για το 5ευρω εισιτήριο εισόδου που επέβαλε στα νοσοκομεία. Για την περίοδο που η δεξιά κυβέρνηση εφήρμοζε την βιοπολιτική του θανάτου. Kι επειδή ο παθών μαθών δεν παίζει σε αυτή τη χώρα, σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων, με ένα αφιονισμένο φαντασιακό, υπνωτισμένο στη σαγήνη του εθνικοπατριωτισμού, την καθαρότητα της φυλής και της θρησκοληψίας, μίσησε την κυβέρνηση του άθεου Τσίπρα και επανέφερε αυτούς που θα φυλάττουν ως άλλες Θερμοπύλες τα ειδωλολατρικά τους οράματα.

Κι επειδή όταν θες κάτι πολύ, όλο το σύμπαν του συστήματος και των πληρωμένων ΜΜΕ συνωμοτεί για να το αποκτήσεις… Έτσι βρισκόμαστε ξανά εκεί που ήμασταν: ποιον ασθενή θα σώσουμε; Τον 50χρονο
ή τον 70χρονο; Την μάνα των δύο ανηλίκων ή την άνεργη και μεσήλικη; Τον χρόνια νεφροπαθή ή τον χρόνια υγιή;

Η διαλογή ασθενών δεν τίθεται ως κάποιο ηθικό δίλλημα που επιβάλλουν ανώτερες υπερφυσικές δυνάμεις. Το θέτει η ίδια την κυβερνητική: «Να ξέρετε ότι θα συμβαίνει αυτό. Το λέμε εκ προοιμίου για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας».

Πλέον η εκμηδένιση της ζωής γίνεται καθεστώς.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε όσα όσα, για να σώσουμε μια ζωή που δεν θα μας αποδώσει τα μέγιστα». Αυτό εννοεί ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος όταν λέει: δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ως ανάγκη.

Η ανθρώπινη ζωή, που σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, είναι μια η υπέρτατη αξία, στη χώρα του Μητσοτάκη παύει να είναι ανεκτίμητη. Η κυβέρνησή του περιφρονεί τους πολίτες και τους αντιμετωπίζει πλέον ως ζωές σε τιμές ευκαιρίας.
Ας ευχηθούμε τουλάχιστον «ζωή σε λόγου μας», όσοι δεν την ψηφίσαμε…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δήμος Αλμυρού: Απαγόρευσε στους κατοίκους… να ταΐζουν τα αδέσποτα – Οι παραβάτες θα τιμωρούνται (!)

σκυλια

Δήμος Αλμυρού: Απαγόρευσε στους κατοίκους… να ταΐζουν τα αδέσποτα – Οι παραβάτες θα τιμωρούνται (!)

Δημιουργεί απορίες ως προς τις προεκτάσεις που θα επιφέρει μια τέτοια απαγόρευση, αλλά και ως…