Newsroom

Newsroom

Spiegel: Σε ελληνικά εδάφη οι πρόσφυγες του Έβρου

Ο Γιώργος Χρηστίδης παραθέτει το ακριβές στίγμα των meta-data που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι έχουν αποστείλει - Την ίδια ώρα, σε κοινή ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 αναφορικά με την υπόθεση των 40 εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο.

εβροσ 39

Μέσω της πλατφόρμας του twitter ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ενημερώνει πως η ομάδα των 39 εγκλωβισμένων Σύρων προσφύγων βρίσκεται πλέον σε 100% ελληνικά εδάφη, ενώ παραθέτει το ακριβές στίγμα των meta-data που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι έχουν αποστείλει.

 

Ο δημοσιογράφος παραθέτει βίντεο στο οποίο απεικονίζεται γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη με αιμορραγίες, να ζητάει βοήθεια. «Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί υπάρχει αιμορραγία», λέει η γυναίκα.

 

Ο δημοσιογράφος του γερμανικού μέσου ενημερώνει πως απαιτείται άμεσα η διάσωση των 39 ανθρώπων. Τονίζει πως έχει ειδοποιηθεί το 112 και πως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, η HumanRoghts360 και η Border Violence κάνουν ό, τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ομάδας και την πρόσβαση στο άσυλο».

 

Τέλος παραθέτει βίντεο που παραχωρήθηκε στο βρετανικό Channel4 από τους πρόσφυγες, λέγοντας πως «προφανώς οι μόνοι που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες ήταν η ελληνική και (αν αληθεύουν πληροφορίες) η τουρκική αστυνομία».

Την ίδια ώρα, σε κοινή ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 αναφορικά με την υπόθεση των 40 εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο.

«Από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζεται στα σύνορα μιας χώρας, υπάγοντας τον εαυτό του στην κυριαρχία της χώρας αυτής, τότε ανακύπτει η διεθνής υποχρέωση της χώρας εισόδου να τον υποδεχθεί, εφόσον επικαλείται κίνδυνο δίωξης στη χώρα καταγωγής ή στη χώρα προέλευσης»,  όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση κάτι τέτοιο προστατεύεται από την Σύμβαση της Γενεύης για τη Νομική Κατάσταση των Προσφύγων, και από άλλες Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες δεσμεύουν την χώρα από την στιγμή που της επικύρωσε.

Οι οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται και δεσμεύει τα κράτη όχι μόνο όταν ασκούν κυριαρχία εντός του εδάφους τους, όσο και στα σύνορά τους, αλλά και εκτός αυτών, όπου γενικότερα οι κρατικές αρχές ενεργούν, ή όπου αυτές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο».

Υπενθυμίζουν πως για τη συγκεκριμένη προσφυγική ομάδα έχουν εκδοθεί δύο «δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποδεικνύουν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μην τους μεταφέρει στην Τουρκία».

Το γεγονός δε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η ομάδα εγκλωβίζεται στη συγκεκριμένη νησίδα, καθώς είχε μεταφερθεί εκεί κατά τη διενέργεια pushback από τις ελληνικές αρχές στις 14 Ιουλίου αποδεικνύει πως «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη νησίδα, ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνικό έδαφος, και οφείλει να παράσχει βοήθεια, καθώς απειλούνται οι ζωές ανθρώπων. Οφείλει δε να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου τους, καθώς, σε βάρος αρκετών εξ αυτών από την Τουρκία έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης στη Συρία, σχετικά αντίγραφα των οποίων τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Οι οργανώσεις κλείνουν την ανακοίνωσή τους υπογραμμίζοντας πως «όταν απειλούνται ζωές, το να επικαλείσαι ότι ο χώρος ακριβώς έξω από την πόρτα σου δεν σου ανήκει και δεν ενδιαφέρεσαι για ότι συμβαίνει εκεί, είναι απλά πρόσχημα για να αποφύγεις τις ευθύνες σου. Το ότι και η Τουρκία έχει ευθύνη για την κατάστασή τους είναι κάτι προφανές, όμως δεν αίρει την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Σώστε τους ανθρώπους».

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…