Newsroom

Newsroom

Spiegel: Σε ελληνικά εδάφη οι πρόσφυγες του Έβρου

Ο Γιώργος Χρηστίδης παραθέτει το ακριβές στίγμα των meta-data που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι έχουν αποστείλει - Την ίδια ώρα, σε κοινή ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 αναφορικά με την υπόθεση των 40 εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο.

εβροσ 39

Μέσω της πλατφόρμας του twitter ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ενημερώνει πως η ομάδα των 39 εγκλωβισμένων Σύρων προσφύγων βρίσκεται πλέον σε 100% ελληνικά εδάφη, ενώ παραθέτει το ακριβές στίγμα των meta-data που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι έχουν αποστείλει.

 

Ο δημοσιογράφος παραθέτει βίντεο στο οποίο απεικονίζεται γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη με αιμορραγίες, να ζητάει βοήθεια. «Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί υπάρχει αιμορραγία», λέει η γυναίκα.

 

Ο δημοσιογράφος του γερμανικού μέσου ενημερώνει πως απαιτείται άμεσα η διάσωση των 39 ανθρώπων. Τονίζει πως έχει ειδοποιηθεί το 112 και πως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, η HumanRoghts360 και η Border Violence κάνουν ό, τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ομάδας και την πρόσβαση στο άσυλο».

 

Τέλος παραθέτει βίντεο που παραχωρήθηκε στο βρετανικό Channel4 από τους πρόσφυγες, λέγοντας πως «προφανώς οι μόνοι που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες ήταν η ελληνική και (αν αληθεύουν πληροφορίες) η τουρκική αστυνομία».

Την ίδια ώρα, σε κοινή ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 αναφορικά με την υπόθεση των 40 εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο.

«Από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζεται στα σύνορα μιας χώρας, υπάγοντας τον εαυτό του στην κυριαρχία της χώρας αυτής, τότε ανακύπτει η διεθνής υποχρέωση της χώρας εισόδου να τον υποδεχθεί, εφόσον επικαλείται κίνδυνο δίωξης στη χώρα καταγωγής ή στη χώρα προέλευσης»,  όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση κάτι τέτοιο προστατεύεται από την Σύμβαση της Γενεύης για τη Νομική Κατάσταση των Προσφύγων, και από άλλες Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες δεσμεύουν την χώρα από την στιγμή που της επικύρωσε.

Οι οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται και δεσμεύει τα κράτη όχι μόνο όταν ασκούν κυριαρχία εντός του εδάφους τους, όσο και στα σύνορά τους, αλλά και εκτός αυτών, όπου γενικότερα οι κρατικές αρχές ενεργούν, ή όπου αυτές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο».

Υπενθυμίζουν πως για τη συγκεκριμένη προσφυγική ομάδα έχουν εκδοθεί δύο «δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποδεικνύουν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μην τους μεταφέρει στην Τουρκία».

Το γεγονός δε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η ομάδα εγκλωβίζεται στη συγκεκριμένη νησίδα, καθώς είχε μεταφερθεί εκεί κατά τη διενέργεια pushback από τις ελληνικές αρχές στις 14 Ιουλίου αποδεικνύει πως «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη νησίδα, ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνικό έδαφος, και οφείλει να παράσχει βοήθεια, καθώς απειλούνται οι ζωές ανθρώπων. Οφείλει δε να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου τους, καθώς, σε βάρος αρκετών εξ αυτών από την Τουρκία έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης στη Συρία, σχετικά αντίγραφα των οποίων τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Οι οργανώσεις κλείνουν την ανακοίνωσή τους υπογραμμίζοντας πως «όταν απειλούνται ζωές, το να επικαλείσαι ότι ο χώρος ακριβώς έξω από την πόρτα σου δεν σου ανήκει και δεν ενδιαφέρεσαι για ότι συμβαίνει εκεί, είναι απλά πρόσχημα για να αποφύγεις τις ευθύνες σου. Το ότι και η Τουρκία έχει ευθύνη για την κατάστασή τους είναι κάτι προφανές, όμως δεν αίρει την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Σώστε τους ανθρώπους».

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

oikodomi 910x521 1

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η πρώτη…

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

rokos

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

Ο Στέλιος Ρόκκος σχολίασε την αντίδραση της Μαρίνας Σάττι και τις αρνητικές αντιδράσεις που δέχτηκε…

Στην Χίο περίμεναν από ένοικο να πετάξει τη μπάλα από το μπαλκόνι για να συνεχιστεί το ματς (video)

xios

Στην Χίο περίμεναν από ένοικο να πετάξει τη μπάλα από το μπαλκόνι για να συνεχιστεί το ματς (video)

Πόσες φορές ως πιτσιρίκια, στέλναμε τη μπάλα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών που ήταν στη γειτονιά…

Euroleague: Σοβαρό επεισόδιο κατά την άφιξη του Παναθηναίκου στο ξενοδοχείο-Κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν οπαδοί της Φενέρ (video)

αταμαν berolino

Euroleague: Σοβαρό επεισόδιο κατά την άφιξη του Παναθηναίκου στο ξενοδοχείο-Κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν οπαδοί της Φενέρ (video)

Η Euroleague βρέθηκε εκτεθιμένη λίγες μέρες πριν το Final -4 όσο αφορά τα μέτρα ασφαλείας…