Spiegel: Ο Σόιμπλε υπέρ της χρηματοδότησης των φτωχών χωρών

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, συμμερίζεται την άποψη του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας, όσο αφορά τη χρηματοδότηση των φτωχότερων κρατών από τα πλουσιότερα κράτη της Ευρωζώνης.

NewsRoom 13/05/2017 | 08:47

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε σε μια κίνηση τακτικής,  καθώς σε συνέντευξη του στο Der Spiegel, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ασπάζεται την άποψη του Μακρόν (σ.σ θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο μεθαύριο Δευτέρα, και υπόσχεται να προωθήσει μια ακόμη πιο στενή ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση), να υπάρχει οικονομική ενίσχυση στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες.

Ερωτηθείς εάν ο Μακρόν έχει δίκιο όταν λέει πως πιστεύει ότι η Ευρώπη και η Ευρωζώνη χρειάζονται μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», ο Σόιμπλε απαντά πως «δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια κοινότητα μεταξύ κρατών διαφορετικών επιπέδων ισχύος αν δεν υπάρξει μια κάποια εξισορρόπηση».

«Αυτό αντανακλάται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και στα προγράμματα στήριξης, για παράδειγμα, και για αυτό υπάρχουν χώρες οι οποίες συνεισφέρουν και χώρες που εισπράττουν στην Ευρώπη. Μια ένωση δεν μπορεί να υπάρξει εάν τα ισχυρότερα μέλη της δεν εγγυηθούν για τα πιο αδύναμα».

Ο Σόιμπλε εκφράζει την ελπίδα πως ο Μακρόν θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. «Η Γαλλία μπορεί να καταφέρει», εκτιμά.

Δηλώνει ακόμη πως θεωρεί την κριτική που ασκεί ο Μακρόν στη Γερμανία για το εμπορικό της πλεόνασμα δικαιολογημένη, αλλά επισημαίνει πως αυτό θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια και το μέγεθός του δεν οφείλεται σε πολιτικούς παράγοντες.

«Είναι σωστό ότι το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 8% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό» αναφέρει. «Τα επόμενα χρόνια θα πέσει, ήδη προδιαγράφεται κάτι τέτοιο, και είναι σωστό. Αλλά όποιος μας επικρίνει, θα πρέπει να αναρωτηθεί τους λόγους που οι εξαγωγές μας είναι τόσο ισχυρές…οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί, αλλά οφείλονται στη μεγάλη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας αλλά και στο ότι είμαστε τμήμα της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Νράγκι αποφάσισε πολιτική μηδενικών επιτοκίων και εισέπραξε διεθνή αποδοχή, από το ΔΝΤ μέχρι τον Μακρόν. Λόγω αυτής η ισοτιμία του ευρώ έπεσε, κάτι που έκανε τα γερμανικά προϊόντα ακόμη πιο φτηνά και ελκυστικά στην παγκόσμια αγορά. Εάν δεν υπήρχε το ευρώ, τα γερμανικά πλεονάσματα θα ήταν τα μισά», εξηγεί ο Σόιμπλε.

Συντηρητικοί που πρόσκεινται στη Μέρκελ εναντιώνονται στη μετατροπή της Ευρωζώνης σε μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» καθώς, όπως λένε, αυτό θα σήμαινε πως η Γερμανία θα πληρώνει κράτη που βρίσκονται σε δυσκολία και δεν προωθούν μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέντευξή του πάντως ο Σόιμπλε, σημαίνον στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και βετεράνος της πολιτικής, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι εάν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να την κάνουν ισχυρότερη, είναι απαραίτητο καθεμιά να γίνει ισχυρότερη η ίδια, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα προβάλει ενστάσεις αν η Κομισιόν επιτρέψει η Γαλλία να μην τηρήσει απαρέγκλιτα τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμά της: «Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίζει τους κανόνες για τους (εθνικούς) προϋπολογισμούς» αναφέρει. Όπως σημειώνει, «η γερμανική κυβέρνηση και εγώ ουδέποτε προβάλαμε ένσταση σε μια απόφαση της Κομισιόν για το πώς αντιμετωπίζονται τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία».