Spiegel: Ο Μητσοτάκης δεν πιέζει για κυρώσεις

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πιέζει για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία καταλήγει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε μια αποτίμηση των επισκέψεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα τα προηγούμενα 24ωρα.

Ειδικότερα, σε άρθρο του για την επίσκεψη του Μάας σε Ελλλάδα και Τουρκία, με στόχο την «αποκλιμάκωση» της έντασης, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Σε τελική ανάλυση, σε μια συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έλαβε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πιέζει να επιβληθούν αμέσως κυρώσεις». Το δημοσίευμα είναι καταφανώς εχθρικό για την Ελλάδα αφού ούτε λίγο ,ούτε πολύ μας ρίχνουν την ευθύνη. Γράφει “πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί μια κρίση όταν κάποιος μιλά όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών; Με κάθε πρόταση του Έλληνα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πιο δυσαρεστημένος”.

Ενδεικτικό του κλίματος που εισέπραξε ο Γερμανός υπουργός κατά τις επισκέψεις του είναι το tweet που ανάρτησε αργά το βράδυ της Τρίτης το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με τις δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Βερολίνο: «Η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Όποιος κινείται προς τον γκρεμό μπορεί και να πέσει σε αυτόν. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες για έναν σοβαρό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δυο χώρες διατείνονται ότι θέλουν λύση βάσει του διαλόγου. Αντί προκλήσεων θα πρέπει να επικεντρώσουμε σε λύσεις. Γι΄ αυτό πήγα σήμερα σε Αθήνα και Άγκυρα για να διερευνήσω αυτή την προθυμία για διάλογο».

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στις ευρωτουρκικές σχέσεις: «Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είμαστε σε σταυροδρόμι. Θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε και πάλι για κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες. Γι΄ αυτό θα πρέπει να επιλυθούν όμως επιτέλους αμφιλεγόμενα ζητήματα».

 Αν ευσταθούν τα όσα αναφέρει το Spiegel πρόκειται για άλλη μια περίπτωση διγλωσσίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και ένα παρασκηνιακό άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του ζήτησε δημόσια την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία. 
 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων