Newsroom

Newsroom

Spiegel: "Η NSA παρακολουθεί και τις τραπεζικές συναλλαγές"

Τελικά πόσο ασφαλείες μπορεί να είναι οι τραπεζικές μας συναλλαγές; Μάλλον καθόλου, γιατί όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το γερμανικό…

Τελικά πόσο ασφαλείες μπορεί να είναι οι τραπεζικές μας συναλλαγές; Μάλλον καθόλου, γιατί όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel όλες οι τραπεζικές συναλλαγές φαίνεται ότι έχουν μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αποκαλύπτει έγγραφα της ΝSA τα οποία αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό σύστημα συναλλαγών SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Εταιρεία Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών) παρακολουθείται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Μάλιστα, το όνομα του τομέα της NSA, που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά είναι «Follow the Money». Πρόκειται για την περίφημη φράση του Μαρκ Φελτ, ο οποίος έγινε γνωστίς ως το «Βαθύ Λαρύγγι» του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά σε εσωτερική έκθεση της NSA, η οποία επισημαίνει ότι οι οικονομικές συναλλαγές είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» των τρομοκρατών και επίσης μπορούν να αποκαλύψουν διάφορες άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως η παράνομη διακίνηση όπλων, πολιτικά εγκλήματα, γενοκτονίες κτλ. Οι παρακολουθήσεις της ΝSA στις τραπεζικές συναλλαγές επικεντρώνονται κυρίως στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, όπως γίνεται με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές της στοχεύει στην μέγιστη συγκέντρωση πληροφοριών – κάτι που συχνά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες.

Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη βάση δεδομένων Tracfin και αποθηκεύονται εκεί για πέντε χρόνια. Το πρόγραμμα SWIFT χρησιμοποιείται από περισσότερες από 8.000 τράπεζες παγκοσμίως, ωστόσο η NSA παρακολουθεί και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όταν το κρίνει απαραίτητο. Επιπλέον γνωρίζει τις εσωτερικές διαδικασίες εταιρειών πιστωτικών καρτών όπως η VISA και η Mastercard.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, από τις παρακολουθήσεις έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αραβικές τράπεζες. Και αυτό διότι όπως διαπιστώθηκε μία από τις τράπεζες εμπλεκόταν σε παράνομη διακίνηση όπλων, ενώ μία άλλη βοηθούσε οικονομικά ένα αυταρχικό καθεστώς στην Αφρική.

Εκτός όμως από τις τραπεζικές συναλλαγές, η αμερικανική υπηρεσία παρακολουθεί και τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό αυτό γίνεται με το πρόγραμμα «Dishfire» το οποίο συλλέγει πληροφορίες για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες από περίπου 70 τράπεζες παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες που πλήττονται από την κρίση όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό