Spiegel: Γιατί το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών είναι άσχημο νέο για την ΕΕ

Το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο άρθρο του με τον τίτλο: «Άσχημα νέα για την Ευρώπη». Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα είναι και πάλι πρωθυπουργός της Βρετανίας, όμως παρ' όλη την ξεκάθαρη νίκη του, θα είναι αποδυναμωμένος στη δεύτερη θητεία του. Αυτό, υπογραμμίζει το Spiegel, είναι μοιραίο για την Ευρώπη, διότι τελικά θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

cameron euro

Το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο άρθρο του με τον τίτλο: «Άσχημα νέα για την Ευρώπη». Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα είναι και πάλι πρωθυπουργός της Βρετανίας, όμως παρ’ όλη την ξεκάθαρη νίκη του, θα είναι αποδυναμωμένος στη δεύτερη θητεία του. Αυτό, υπογραμμίζει το Spiegel, είναι μοιραίο για την Ευρώπη, διότι τελικά θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και οι Συντηρητικοί είναι οι μεγάλοι νικητές των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, ο ίδιος ο Κάμερον δεν μπορεί να θεωρηθεί νικητής, διότι παρόλο που θα είναι και πάλι πρωθυπουργός, όπως φαίνεται, απέχει έστω και πολύ λίγο από την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βασίζεται στην πειθαρχία των βουλευτών του, γεγονός που δεν τον καθιστά ισχυρό. Κάτι τέτοιο είναι πρόβλημα από πολλές απόψεις, σημειώνει το Spiegel.

Αρχικά είναι προβληματικό για την Ευρώπη. Σημαίνει ότι ο Κάμερον θα δέχεται περισσότερες πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Οι ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό των Συντηρητικών, που ήδη εδώ και χρόνια δίνουν τον τόνο στις συζητήσεις για την ΕΕ, θα ενισχυθούν. Σε κρίσιμες ψηφοφορίες θα αρκέσουν μερικές αποχωρήσεις για να ασκήσουν ισχυρή πίεση στον πρωθυπουργό.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι ο νέος πολιτικός χάρτης της Βρετανίας δείχνει μια βαθιά διχασμένη χώρα. Η Σκοτία έχει καταντήσει μια περιοχή όπου κυριαρχεί ένα κόμμα, το Εθνικό Κόμμα, μακροπρόθεσμος στόχος του οποίου είναι η αυτονόμησή της από την υπόλοιπη Βρετανία. Το κόμμα της Νίκολα Στέρτζον σχεδόν αφάνισε τους Εργατικούς από τον πολιτικό χάρτη του βορρά και πλέον το SNP είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

Επίσης το ευρωσκεπτικιστικό Ukip, αν και φαίνεται να κερδίζει μόλις δύο έδρες στο κοινοβούλιο, βγαίνει νικητής από τις εκλογές, σύμφωνα με το Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι το μήνυμα του Ukip προς τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς είναι ξεκάθαρο: δεν μπορείτε να μας αγνοήσετε. Ο βορράς ανήκει στο SNP. Ο νότος ανήκει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, στους εθνικιστές Βρετανούς.

«Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή τη διχασμένη χώρα;», διερωτάται το Spiegel.

Πρώτον, η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ θα ενταθεί. Ο Κάμερον, που έχει δεσμευθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα ως το τέλος του 2017 για το θέμα αυτό, θα πρέπει να προτιμήσει να το κάνει νωρίτερα, αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει δύο χρόνια αβεβαιότητας για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, θα ενισχυθεί η συζήτηση για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Οι ισχυροί Σκότοι τάσσονται κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, γι’ αυτό το SNP προετοιμάζει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος με αίτημα η Βρετανία να συμφωνήσει συνολικά για την Brexit. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να παραχωρήσει εξουσίες στους Σκότους -αλλά και στους Ουαλούς, τους Άγγλους και τους Βορειοϊρλανδούς-, αν δεν θέλει να χάσει τη Σκοτία.

Τον επόμενο χρόνο, καταλήγει το Spiegel, θα παιχτεί το δράμα των δύο ενώσεων, της Βρετανικής και της Ευρωπαϊκής. Τελικά το δράμα αυτό ενδέχεται να καταλήξει μια ιστορία χωρίς τέλος. Όμως θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια ευκαιρία να ξεκαθαριστεί τελικά το συνταγματικό χάος στη Βρετανία.

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

Θύρα 7

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

«Τα εκατομμύρια των οπαδών θα σας δώσουν την απάντηση την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ…

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

MixCollage 24 Apr 2024 02 27 PM 1076

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ έδωσε μέσω…

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

6124608

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε μέσω συνέντευξης του στη Ναυτεμπορική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

ΜΑΤπΡέντη

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

Τα ονόματα και τα «πεπραγμένα» των αρχηγικά μελών της Θύρας 7 - Αναλυτικά η ανακοίνωση…

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

huizar

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

Διπλή γυναικοκτονία στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή έναν πρώην αστυνομικό