Σπεύδε βραδέως: Η Μαδρίτη διδάσκει την ιδιωτικοποίηση του εμβολιασμού

Εάν κάτι κατέδειξε αναμφισβήτητα η κρίση της πανδημίας σε πλανητικό επίπεδο ήταν η ανάγκη να αποκατασταθεί το δημόσιο σύστημα υγείας

2403521 526658963

άν κάτι κατέδειξε αναμφισβήτητα η κρίση της πανδημίας σε πλανητικό επίπεδο ήταν η ανάγκη να αποκατασταθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποδεκατισθεί από τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις πολλών υπηρεσιών του, ώστε να μη δύναται σε περιστάσεις όπως η επέλαση του κορονοϊού να προσφέρει στην κοινωνία την προστασία που χρειάζεται. Ωστόσο, αυτό δεν κάμπτει τους αμετανόητους ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού, όπως η γνωστή στη στήλη τούτη ανεκδιήγητη κυβερνήτρια της Περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, η οποία βρήκε την ευκαιρία, χάρις στην γενικότερη πολιτική και κοινωνική αδράνεια που δημιουργούν τα αλλεπάλληλα κύματα της Covid-19 για να εκχωρήσει σε ιδιώτες τις πιο νευραλγικές λειτουργίες του τοπικού συστήματος υγείας, περιλαμβανομένων και των διαδικασιών του εμβολιασμού.

Ήδη από τις πρώτες μέρες, οι ρυθμοί του εμβολιασμού στη Μαδρίτη πορεύονταν με πολύ πιο βραδύ ρυθμό από την υπόλοιπη Ισπανία καθ’ ομολογίαν και της ίδιας της Αγιούσο, η οποία ζητούσε από την κεντρική κυβέρνηση νέο σχέδιο για τους εμβολιασμούς για τη Μαδρίτη, περισσότερα εμβόλια και φυσικά και άλλους πόρους. Από την πρώτη στιγμή τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην τοπική κυβέρνηση και τα συνδικάτα υποπτεύονταν πως η βραδύτητα των εμβολιασμών στη Μαδρίτη υπέκρυπτε στην ουσία την πρόθεση της Αγιούσο να ιδιωτικοποιήσει ό,τι απέμενε από τις δημόσιες υγειονομικές λειτουργίες.

Και οι υποψίες τους δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν, καθώς η Αγιούσο ανακοίνωσε πως αναθέτει τη διαδικασία εμβολιασμού στον (ιδιωτικής φύσης) Ερυθρό Σταυρό, έναντι αμοιβής άνω των 130.000 ευρώ τον μήνα για ένα εξάμηνο, δηλ 804.098 ευρώ. Η ανάθεση μάλιστα, η οποία εγκρίθηκε στις 29 Δεκεμβρίου από τον τοπικό υπουργό Υγείας Ενρίκε Ρούιθ Εσκουδέρο, έγινε απ’ ευθείας και χωρίς διαγωνισμό. Ο ιδιωτικός αυτός φορέας (που όλοι γνωρίζουμε τι είχε κάνει στην Ελλάδα και γιατί έπαψε να δραστηριοποιείται) θα συνεισφέρει στην επιχείρηση εμβολιασμού 12 ομάδες, αποτελούμενες από νοσοκόμες με σχετική εμπειρία. Για την υπηρεσία αυτή, το τοπικό Υπουργείο Υγείας θα καταβάλλει 133.512 ευρώ το μήνα. Τα μισά από τα χρήματα (90.000 ευρώ) που θα καταβάλλει κάθε μήνα η διοίκηση της Αγιούσο θα δαπανηθούν για την πληρωμή των εξόδων του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού. Το υπόλοιπο του μηνιαίου προϋπολογισμού θα αφορά στολές (2.746 ευρώ), αγορές ειδών υγιεινής (16.094 ευρώ), ενοικίαση οχημάτων (7.200 ευρώ) και απολύμανση και καθαρισμό αυτοκινήτων (2.800 ευρώ).

Ο δε Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης επαγγελματιών νοσηλευτικής για την εκστρατεία εμβολιασμού ήδη ένδεκα ημέρες πριν από την ανάθεση της σύμβασης με την Περιφέρεια της Μαδρίτης. Η ιδιωτική οντότητα με τις αναμφισβήτητες “μαντικές” ιδιότητες, δημοσίευσε μάλιστα δύο σχετικές διαφημίσεις, μία στον ιστότοπό της και η άλλη στην πύλη εργασίας του InfoJobs.

Παρ’ όλο που η κεντρική κυβέρνηση έχει εκταμιεύσει 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση της Μαδρίτης την περασμένη άνοιξη, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες αυτόνομες περιφέρειες, για να αντιμετωπίσει τις δαπάνες και τις συνέπειες που προκαλεί η πανδημία, η Αγιούσο για άλλη μία φορά στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες. Μάλιστα δικαιολόγησε την ενέργειά της υπό το φάσμα της “έκτακτης ανάγκης”, καθώς η Μαδρίτη έχει διαθέσει μόλις το 6% των εμβολίων στις αντίστοιχες μονάδες (πολύ πίσω από άλλες περιφέρειες που έχουν διαθέσει έως και το 80%) και με το τρίτο κύμα της πανδημίας να τρέχει ήδη πιο γρήγορα από τον εμβολιασμό. Και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες του τομέα για να υπάρξει ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η οποία έχει υπερφορτωθεί με την πανδημία.

Αποθήκευση και επιμελητειακή οργάνωση

Η εκχώρηση του εμβολιασμού στον Ερυθρό Σταυρό δεν είναι όμως μία μεμονωμένη οικονομική επιδαψίλευση της Αγιούσο προς τους ιδιώτες. Η τοπική κυβερνήτης έχει αναθέσει πολλές άλλες υπηρεσίες, ακόμη ακόμη και αυτή την επιμελητειακή οργάνωση της διάθεσης του εμβολίου, σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ανέθεσε ένα συμβόλαιο, πάντα χωρίς διαγωνισμό και υπό το κράτος της έκτακτης ανάγκης, στην εταιρεία Logista Pharma για την αποθήκευση, την προετοιμασία και τη διανομή 250.000 δόσεων εμβολίου και την προμήθεια δύο συσκευών κατάψυξης, έναντι 156.204,47 ευρώ. Μάλιστα, διαψεύδοντας και τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς λίγο καιρό πριν η Αγιούσο διεκήρυττε πως θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό τη magnum opus της υγειονομικής πολιτικής της, το διάσημο πλέον νοσοκομείo-φάντασμα “Ισαβέλ Θενδάλ” (Isabel Zendal) ως “κύρια αποθήκη για το εμβόλιο”. Είναι το ίδιο νοσοκομείο, το οποίο στοίχισε τρεις φορές περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό, ακόμη δεν έχει λειτουργήσει, παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε επί τούτου για την πανδημία και αφαιμάσσει προσωπικό από άλλες νευραλγικές μονάδες, για να γεμίσει τουλάχιστον κάποιες πτέρυγές του! Μάλιστα η ίδια στις 12 Νοεμβρίου κοπτόταν ότι το νοσοκομείο “Ισαβέλ Θενδάλ”, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Δεκέμβριο διέθετε τις “βέλτιστες συνθήκες” για την αποθήκευση εμβολίων καθώς ήταν κοντά στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης. “Εμείς βοηθούμε και εσείς μόνο μας προσβάλλετε”, είχε ξεσπάσει η Ντίαθ Αγιούσο στο τοπικό Κοινοβούλιο,.

Ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος και Θιουδαδάνος συνήψε τη σύμβαση με την προαναφερθείσα εταιρεία. Ο προϋπολογισμός χωρίζεται σε δύο ενότητες: η πρώτη είναι ο προϋπολογισμός για την αγορά δύο καταψυκτών (αξίας42.350 ευρώ) κι η δεύτερη αφορά την αποθήκευση και την εφοδιαστική του εμβολίου (113.854,47 ευρώ). Όλα στα χέρια του ιδιώτη.

Παρακολούθηση επαφών

Αλλά δεν σταματά εκεί. Η τοπική κυβέρνηση φρόντισε να ιδιωτικοποιήσει κι ένα τμήμα της ειδικής υπηρεσίας που παρακολουθεί και επιτηρεί τις επαφές των κρουσμάτων, αναθέτοντας ένα συμβόλαιο 421.080 ευρώ στην τηλεφωνική εταιρεία Telefonica από τον περασμένο Μάιο, μολονότι η σύμβαση που έτρεχε δημοσιεύθηκε στην αντίστοιχη πύλη διαφάνειας μόλις τον Ιούλιο. Όταν ήδη το καλοκαίρι είχε ανατεθεί από τις αρχές του υπουργείου στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης να πράξει το ίδιο, χωρίς μάλιστα χρέωση!

Αλλά και πάλι, παρά το ένα συμβόλαιο με την Telefonica, η περιφέρεια ανέθεσε στον όμιλο Quiron να αναλάβει την παρακολούθηση των κρουσμάτων και των επαφών τους, συνάπτοντας συμβόλαιο 200.000 ευρώ για την ενσωμάτωση 22 “επαγγελματιών” για ένα τρίμηνο!

Τεστ σε εκπαιδευτικούς

Ο Ερυθρός Σταυρός εμπλέκεται ήδη και σε μία άλλη “έκτακτη” ανάθεση της Αγιούσο, σε συνεργασία με τον ιατρικό όμιλο Ribera Salud για 100.000 ορολογικές εξετάσεις τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των εκπαιδευτικών κέντρων. Μάλιστα ο ιατρικός όμιλος αρνήθηκε να παράσχει τα στοιχεία για το τελικό ποσό που έλαβε, παρ’ όλο που είναι απαιτούμενο από την κείμενη νομοθεσία. Μόνο από τα αναγκαστικώς δημοσιευμένα στοιχεία στην “ισπανική Διαύγεια” προκύπτει πως τα PRC τεστ που διενήργησαν οι εταιρείες Ribera Salud και Unilabs στοίχισαν στον Ισπανό φορολογούμενο 448.000 ευρώ!

Καθαριότητα

Και μη νομίσετε πως σταματούμε εδώ: Στις 27 Μαΐου, το τοπικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πλήρη μίσθωση ιδιωτικών υπηρεσιών καθαρισμού στα νοσοκομεία, τα ψυχιατρικά κέντρα και τα υπόλοιπα ιδρύματα στην περιφέρεια. Η μίσθωση έχει τριετή διάρκεια και, θα στοιχίσει, 61.921.933,92 ευρώ, με δυνατότητα παράτασης του συμβολαίου. Βέβαια, της ανάθεσης έχει προηγηθεί η αντίστοιχη μεθόδευση, με τη σταδιακή μείωση του προσωπικού και την εσκεμμένη μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών καθαρισμού, μέσω των περικοπών στις σχετικές δαπάνες. Κάτι που είχε οδηγήσει π.χ. τα συνδικάτα εργαζομένων στο μεγάλο νοσοκομείο Gregorio Marañón να ζητήσουν την παραίτηση της διοίκησης, κατηγορώντας την πως κλιμακώνει τη μείωση του προσωπικού καθαριότητας, αποφεύγει τις προσλήψεις και αδιαφορεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα αυτό.

Στη νεοφιλελεύθερη “σταυροφορία” της για την ιδιωτικοποίηση της υγείας η Αγιούσο επιστρατεύει συμμάχους ακόμη και στην δριμεία κακοκαιρία και του πρωτοφανούς κύματος ψύχους “Φιλομένα”. Η κυβερνήτρια, που κάλεσε τους Μαδριλένους να βγουν οι ίδιοι να φτυαρίσουν το χιόνι από τους δρόμους και τους σταλακτίτες πάγου από τα φανάρια, για να μην “ξοδευθεί” η τοπική κυβέρνηση, αποδίδει και τη βραδύτητα των εμβολιασμών στην κακοκαιρία – γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα των υπηρεσιών εκείνων που άπτονται της δημόσιας υγείας και που πληρώνονται από το δημόσιο ταμείο και τις τσέπες των φορολογουμένων. Μάλιστα έχει το θράσος να αξιώνει από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για περισσότερο νοσοκομειακό προσωπικό για τους εμβολιασμούς, την ώρα που έχει εκχωρήσει την όλη διαδικασία στους ιδιώτες! Και την ίδια ώρα, που ένεκα της “Φιλομένα” και της αδιαφορίας της τοπικής κυβέρνησης δεκάδες κέντρα υγείας βρίσκονται χωρίς θέρμανση, υλικά και δυσκολίες στην πρόσβαση και με χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά να κινδυνεύουν εξαιτίας της υπερφόρτωσης του υγειονομικού συστήματος και των επειγόντων περιστατικών λόγω του ψύχους.

Πηγή:Kosmodromio

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…