Newsroom

Newsroom

Σπάρτη: Πρόσφυγες καλούνται να εγκαταλείψουν τη δομή – ξενοδοχείο

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των δεκάδων προσφύγων που φιλοξενούνταν στο ξενοδοχείο – δομή «Sparta Inn», στην Σπάρτη καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.

πρόσφυγες άνθρωποι κόσμος δρόμος

Είχαν εγκατασταθεί εκεί στα πλαίσια του προγράμματος «Filoxenia» αλλά χθες η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου ζήτησε ο χώρος να αδειάσει καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στην συγκεκριμένη δομή μετά την μηνυτήρια αναφορά της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου.

Όπως έγινε γνωστό με την μεσολάβηση του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα δόθηκε αρχικά στους πρόσφυγες ολιγοήμερη παράταση διαμονής προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα .

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενώ σε δηλώσεις του χθες στον τοπικό Τύπο ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός ανέφερε πως «μέχρι την Πέμπτη (4/3) όλοι οι μετανάστες, αιτούντες άσυλο θα έχουν τα έγγραφα της άδειας παραμονής τους με τα οποία πλέον θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Helios”». Όπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι μετανάστες-πρόσφυγες θα προχωρήσουν σε αυτόνομη ενοικίαση μισθίου, σε κάποιο μεγάλο κέντρο της επικράτειας, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και στο πρόγραμμα «Helios» όπου θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για το ενοίκιο τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει πρόταση του δήμου Σπάρτης για προσωρινή διαμονή των μεταναστών στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των εγγράφων τους για τη αποχώρησή τους από την πόλη.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Σπάρτης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «πετάει στο δρόμο πρόσφυγες και μικρά παιδιά που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο της πόλης μέχρι να εκδοθούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και οι αιτήσεις ασύλου».

Όπως επισημαίνει, οι ίδιοι οι πρόσφυγες έβλεπαν το αδιέξοδο, γι’ αυτό εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτύρονταν.

«Αντί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να πάρουν έγκαιρα μέτρα τόσο για την άμεση έκδοση των απαραίτητων εγγράφων όσο και για την παραπέρα παράταση της διαμονής τους, μέσα σε μια νύχτα τους πετάνε έξω! Έχουν τεράστια ευθύνη για το ότι τους κρατούν εγκλωβισμένους στη χώρα μας λόγω των συμφωνιών με την ΕΕ και στη συνεχεία να τους αφήνουν στο δρόμο. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας, όπως έμπρακτα κάναμε όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τα μαθήματα ελληνικών που γινόντουσαν κάθε εβδομάδα με μεγάλη συμμετοχή, μέσα από τις δράσεις μας για τα μικρά παιδιά, από τις συλλογές αγαθών και τροφίμων κ.ά. Κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στο δρόμο. 

Να βρεθεί άμεσα χώρος αξιοπρεπής στέγασης για όσο χρειαστεί. Άμεση έκδοση των εγγράφων τους και διευκόλυνση για να ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού τους. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…