Σπάνιο ντοκουμέντο: Η πρώτη λαϊκή συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στη Λεμεσό το 1966 (video)

Eνα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο έδωσε στο φως της δημοσιότητας το «Ίδρυμα Μάριος Τόκας 1954-2008» μέσω του επίσημου καναλιού στο Youtube του αξέχαστου σπουδαίου συνθέτη.

marios tokas mikis theodorakis 1

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό συνοδευτικό σημείωμα, ο Μίκης Θεοδωράκης φτάνει στην Κύπρο το 1966  για να δώσει τις πρώτες του λαϊκές συναυλίες στο νησί, ξεκινώντας από εκεί την πρώτη παγκόσμια περιοδεία του. Μαζί του, οι νεαροί τότε, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Πουλόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος και Ελένη Ροδά.

Μια από τις συναυλίες αυτές πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, το Κηποθέατρο της οποίας κατακλύστηκε από ένα ενθουσιώδες πλήθος. Ανάμεσά τους και ένα νεαρό αγόρι 12 ετών, που μάθαινε μουσική… Ο Μάριος Τόκας…

Χρόνια αργότερα, σε μία συνέντευξή του στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο Μάριος Τόκας θα εκμυστηρευτεί ότι η συναυλία εκείνη ήταν μία από τις μεγάλες δυνάμεις που τον έσπρωξαν να γράφει τραγούδια.

Και πράγματι, μέσα στα τραγούδια του, θα βρίσκει πάντοτε κάνεις τον μεγάλο εκείνο δάσκαλό του, ενώ στους αγώνες που έδωσε για την δική του πατρίδα, την Κύπρο, θα βρίσκει πάντα τον σπόρο που φύτεψε στην καρδιά του ο αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μάριος Τόκας έψαξε, βρήκε και κράτησε σαν φυλαχτό την ηχογράφηση της συναυλίας που τον σημάδεψε για πάντα.

Στη συναυλία ακούγονται με τη σειρά εισαγωγικό του Μάριου Τόκα και τα εξής τραγούδια:

«Το ψωμί είναι στο τραπέζι» (Ορχηστρικό), «Χαρταετοί» (Ορχηστρικό), «Δόξα τω Θεώ (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης), «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης), «Ένα δειλινό» (Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης), «Στα περβόλια» (Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης), «Αυτά τα δέντρα» (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος), «Όταν σφίγγουν το χέρι» (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος), «Μπήκαν στα σίδερα» (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος), «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος), «Χελιδονάκι» (Στίχοι: Λεωνίδας Μαλένης), «Ορχηστρικό», «Της ξενιτιάς» (Στίχοι: Ερρίκος Θαλασσινός), «Γωνιά γωνιά»  (Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου), «Η Μπαλάντα του Αντρίκου» (Στίχοι: Κώστας Βάρναλης), «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης), «Απόσπασμα από τον Ζορμπά» (Ορχηστρικό), «Άμα τελειώσει ο πόλεμος» (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης), «Άσμα ασμάτων» (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης), «Της ξενιτιάς» (Στίχοι: Ερρίκος Θαλασσινός).

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Μάριος Τόκας «με βάση τα πλάνα του ΡΙΚ από το αεροδρόμιο, η ορχήστρα πιθανότατα αποτελούνταν από τους: Λάκης Καρνέζης και Κώστας Παπαδόπουλος (Μπουζούκι), Εύανδρος Παπαδόπουλος (ντραμς), Γιάννης Διδίλης (πιάνο), Βαγγέλης Παπαγγελόπουλος (μπάσο) και Παναγιώτης Πετσάς (κιθάρα)».

Το Ίδρυμα Μάριος Τόκας, τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει το σπουδαίο αυτό ιστορικό ντοκουμέντο. Μια μοναδική και ιστορική ηχογράφηση, διάρκειας μιας ώρας, που ανασύρθηκε με πολλή αγάπη και απόλυτο σεβασμό από το προσωπικό αρχείο του Μάριου Τόκα, ο οποίος τη φύλαγε σαν ένα κομμάτι της ψυχής του:

 

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…