Newsroom

Newsroom

Σπάνια φωνή, τραγικό τέλος

Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο μόλις στα 27 της η ερμηνεύτρια του Back to Black, η οποία αντιμετώπιζε…

amy

Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο μόλις στα 27 της η ερμηνεύτρια του Back to Black, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά σε όλη τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας της
“Η Εϊμι Γουάινχαουζ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο”, μετέδιδαν όλα τα ΜΜΕ το Σάββατο το μεσημέρι. Και η είδηση αυτή του θανάτου της φάνταζε σαν ένα κακόγουστο αστείο. Παρά το γεγονός ότι όλοι έλεγαν πως κάποια στιγμή θα συνέβαινε το… μοιραίο εξαιτίας των συνεχιζόμενων καταχρήσεων της ντίβας της σόουλ – τζαζ μουσικής.
Οταν κάποιος έχει σπάνια φωνή, τέτοιο καλλιτεχνικό ταλέντο, νομίζεις ότι έχει και τη δύναμη να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα, οποιοδήποτε εμπόδιο. Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν η πρώτη σοκαριστική διάψευση στις 25 Ιουνίου του 2009. Φέτος, οι ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ νίκησαν τη Γουάινχαουζ.
Και ακόμη και ο πατέρας της, Μιτς, που ζούσε από κοντά την άνιση συνήθως μάχη της κόρης του, δεν το πίστευε. Ηλπιζε πως η Εϊμι θα βίωνε μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν της Μπρίτνεϊ Σπίαρς και ότι θα είχε μια καλύτερη τύχη. Κι ας είχε δηλώσει σε παλιά συνέντευξή του πως η κόρη του “θα πεθάνει ή από υπερβολική δόση ναρκωτικών ή από εμφύσημα, καθώς έχει χάσει τον έλεγχο”.
Η Σπίαρς το 2007 και το 2008 μπαινόβγαινε σε κλινικές αποτοξίνωσης, είχε ξυρίσει το κεφάλι της, δεν πλενόταν και ήταν τόσο χάλια ψυχολογικά που δεν ήθελε να δει άνθρωπο.
Ομως τελικά κατάφερε να επανέλθει, σε αντίθεση με την Εϊμι που έμοιαζε να είναι μόνη και αβοήθητη. Οσοι τη γνώριζαν μιλούσαν για ένα ευάλωτο, ρομαντικό και καλό κορίτσι που απλώς έχασε τον προσανατολισμό του.
“Η Εϊμι δεν είναι έτσι όπως την απεικονίζουν. Είναι διαφορετική. Ναι, μερικές φορές το μυαλό της ξεφεύγει και πηγαίνει στα ναρκωτικά, αλλά είναι επίσης έξυπνη, πνευματώδης, ευφυής και αστεία. Εσείς απλώς δεν μπορείτε να δείτε αυτή την πλευρά της”, είχε δηλώσει κάποια στιγμή η φίλη της και τραγουδίστρια Λίλι Αλεν. Το ταλέντο της Γουάινχαουζ δεν το διέψευσε ποτέ κανείς.
Ως καλλιτέχνιδα είχε κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση ανθρώπων από το παγκόσμιο στερέωμα που είχαν τα διπλά της και πλέον χρόνια.
Πολλοί μιλούσαν για μία από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες στην ιστορία της μουσικής και την συνέκριναν με μύθους όπως η Μπίλι Χολιντέι.
Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η 27χρονη Εϊμι πέθανε στο σπίτι της, στο Κάμπντεν Σκουέαρ, από ανεξήγητα αίτια και όταν δύο από τα λονδρέζικα ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο ήταν ήδη πάρα πολύ αργά. Οι έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου της συνεχίζονται.
Οι φαν της, φανερά αναστατωμένοι, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, κατακλύζοντας τον χώρο έξω από το σπίτι της. Και τα λουλούδια που πήραν μαζί τους για να τιμήσουν τη μνήμη της δεν άργησαν να γεμίσουν τον δρόμο.
Ο Μιτς Γουάινχαουζ καθυστέρησε να φτάσει στο Λονδίνο, καθώς όταν άκουσε την είδηση του χαμού της κόρης του βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όπου προετοίμαζε μια σειρά εμφανίσεων που επρόκειτο να κάνει, από σήμερα το βράδυ, στο Χαλφ Νόουτ Τζαζ Κλαμπ.
Το καταραμένο 27
Η Γουάινχαουζ πέθανε σε ηλικία 27 ετών, όπως ακριβώς και οι Τζίμι Χέντριξ, Τζάνις Τζόπλιν, Τζιμ Μόρισον, Κερτ Κομπέιν και Μπράιαν Τζόουνς.
Δάκρυα και συγκίνηση
“Δεν μπορώ ούτε να αναπνεύσω αυτήν τη στιγμή”
Αμηχανία, πανικός και θλίψη είναι τα συναισθήματα που πλημμύρισαν τα άτομα που είχαν συναναστραφεί την Εϊμι, αλλά και όλους όσοι την είχαν γνωρίσει μέσα από τους στίχους των κομματιών της και την εκφραστική και σπάνια χροιά της φωνής της. “Νιώθουμε βαθιά θλίψη για την ξαφνική απώλεια μίας τόσο χαρισματικής μουσικού, καλλιτέχνιδας και ερμηνεύτριας.
Οι προσευχές μας πηγαίνουν στην οικογένεια της Εϊμι, στους φίλους και στους θαυμαστές της σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή”, ανακοίνωσε η δισκογραφική εταιρεία της Γουάινχαουζ “Γιουνιβέρσαλ”.
“Δεν μπορώ ούτε καν να αναπνεύσω αυτήμ τη στιγμή. Κλαίω τόσο πολύ που έχασα μία από τις καλύτερές μου φίλες. Θα σε αγαπάω για πάντα, Εϊμι, και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον πραγματικό εαυτό σου, την αληθινή Εϊμι”, δήλωσε συντετριμμένη η Κέλι Οσμπορν.
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια ήταν κι εκείνη που είχε βοηθήσει την πολύ καλή της φίλη Εϊμι το 2008, όταν την είχε πάρει και πάλι η κάτω βόλτα, να εισαχθεί σε κλινική αποτοξίνωσης.
“Ηταν η καλλιτεχνική αδελφή ψυχή μου. Η Εϊμι ήταν σαν αδερφή για μένα. Αυτή είναι μία από τις πιο θλιβερές μέρες της ζωής μου”, είπε ο Μαρκ Ρόνσον, πρώην παραγωγός της Γουάινχαουζ.
“Είναι η θλιβερή απώλεια μιας καλής φίλης με την οποία περάσαμε υπέροχες στιγμές μαζί”, σημείωσε ο Ρόνι Γουντ των “Ρόλινγκ Στόουνς”, ο οποίος αφιέρωσε τη ραδιοφωνική εκπομπή του (στο Absolute Radio) το Σάββατο στη μνήμη της καλλιτέχνιδας.
“Είναι τρομερά θλιβερή η είδηση του θανάτου της Εϊμι Γουάινχαουζ – μεγάλο ταλέντο, εξαιρετική φωνή και τραγικός θάνατος. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της”, έγραψε στο διαδίκτυο η Σάρα Μπράουν, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
“Είναι ο πιο τραγικός χαμός ταλέντου που θυμάμαι”, δήλωσε ο μουσικός κριτικός Νιλ Μακόρμικ. “Μόλις έχασα μια υπέροχη φίλη και αδελφή. Θα σ’ αγαπώ για πάντα”, τόνισε ο Σαλαάμ Ρεμι, ο χιπ χοπ παραγωγός, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί της και στα δύο της άλμπουμ. “Πολύ θλιβερά τα νέα. Μακάρι η ταλαιπωρημένη ψυχή της να αναπαυτεί”, έγραψε στο “Τουίτερ” η Ντέμι Μουρ.
Οι τελευταίες εβδομάδες
Οι ακυρώσεις των συναυλιών και η εμφάνιση της περασμένης Τετάρτης
Η υγεία της Γουάινχαουζ είχε επιδεινωθεί τόσο το τελευταίο διάστημα που χρειάστηκε να ακυρώσει όλη την καλοκαιρινή της περιοδεία – συμπεριλαμβανομένης και της συναυλίας που επρόκειτο να δώσει στη χώρα μας στις 22 Ιουνίου. Και είναι κρίμα που η τελευταία εμφάνισή της φέτος στη σκηνή του Βελιγραδίου άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις. Που τα βιντεάκια από εκείνη τη βραδιά, όπου η Εϊμι όντας πιο μεθυσμένη από ποτέ έχανε τα λόγια της, σκίασαν το ταλέντο της.
Αντίθετα, λέγεται πως ήταν συγκεντρωμένη όταν συνεργάστηκε με τον Τόνι Μπένετ για την ηχογράφηση ενός ντουέτου τους.
Η τελευταία πάντως φορά που η Εϊμι βρέθηκε σε δημόσιο χώρο ήταν την Τετάρτη, στο Ρόουζχαουζ του Κάμπντεν. Η Εϊμι ανέβηκε τότε στη σκηνή για να υποστηρίξει την παράσταση που έδινε η 14χρονη βαφτιστήρα της Ντιόν Μπρόμφιλντ (επίσης τραγουδίστρια). Η Γουάινχαουζ, σε αυτή την αυτοσχέδια βραδιά, χόρεψε μαζί της ενώ προέτρεψε τον κόσμο να αγοράσει το άλμπουμ της Ντιόν.
Μεγάλες επιτυχίες
Δύο άλμπουμ πέντε Γκράμι
Η Βρετανίδα ερμηνεύτρια και στιχουργός μπορεί να είχε μόνο δύο άλμπουμ στο ενεργητικό της αλλά είχε καταφέρει -με το δεύτερο- να αποσπάσει πέντε βραβεία Γκράμι και να πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Από τις πρώτες μουσικές εμπειρίες της Γουάινχαουζ ήταν η συμμετοχή της στην ηλικία των δέκα ετών στο ραπ γκρουπ ενός φίλου της “Sweet .n’ Sour”.
Στα 19 της χρόνια την ανακαλύπτει ο τραγουδιστής και κυνηγός ταλέντων Τάιλερ Τζέιμς, με τον οποίο συνάπτει και ερωτικό δεσμό. Το 2003, σε ηλικία 20 ετών, υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο και γίνεται γνωστή με την κυκλοφορία του άλμπουμ της “Frank”.
Η παγκόσμια φήμη της εκτοξεύτηκε στα ύψη με το “Back To Black”, το 2006. Η μουσική της ήταν ένα κράμα από τζαζ, σόουλ, r ‘n’ b και κλασικό ροκ. “Προσπάθησαν να με κάνουν να πάω σε κέντρο αποτοξίνωσης. Είπα “όχι, όχι, όχι”” αναφέρουν οι στίχοι της τεράστιας επιτυχίας της “Rehab”. Αλλα αγαπημένα κομμάτια της καριέρας της είναι τα “You Know I’m not Good”, “Back To Black”, “Love is a Loosing Game”, “Tears Dry On Their Own” κ.ά.
Πολλά προβλήματα
Καταστροφικές ερωτικές σχέσεις και νευρική ανορεξία
Ο δρόμος που οδήγησε την Εϊμι, την ερμηνεύτρια με την εκφραστική μελαγχολική φωνή, τη χαρακτηριστική μαύρη κόμμωση και τα τατουάζ, μέχρι τον θάνατο, πέρα από ναρκωτικά και αλκοόλ ήταν γεμάτος άσχημες περιπέτειες.
Η Γουάινχαουζ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επίσης τη νευρική ανορεξία και καταστροφικές ερωτικές σχέσεις. Με αποκορύφωμα αυτήν με τον Μπλέικ Φίλντερ Σίβιλ, τον οποίο και παντρεύτηκε τον Μάιο του 2007.
Ο μήνας του μέλιτος ήταν όμως σύντομος. Το ίδιο έτος συνελήφθησαν στη Νορβηγία για κατοχή μαριχουάνας και τους επιβλήθηκε πρόστιμο.
Διαζύγιο
Ο Μπλέικ, ο οποίος έμπλεκε συνεχώς σε καβγάδες και θεωρείται υπαίτιος που η Εϊμι έμπλεξε με τα σκληρά ναρκωτικά (ηρωίνη), το 2008 μπήκε στη φυλακή.
Η Γουάινχαουζ ήταν τρελά ερωτευμένη μαζί του και ανάμεσα στα ακραία που έκανε για εκείνον ήταν και η προσπάθειά της να γράψει στο στομάχι της το όνομά του με ένα κομμάτι από γυαλί.
Τον Ιούνιο του 2008 και τον Απρίλιο του 2010 η υγεία της ήταν τόσο εύθραυστη που νοσηλεύτηκε δύο φορές. Η τραγουδίστρια του “Rehab”, η οποία πήρε διαζύγιο το 2009, είχε πάθει και εμφύσημα από τα πολλά τσιγάρα και το κρακ.
ΝΤΕΜΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ
http://www.ethnos.gr