Newsroom

Newsroom

Σπάει τα ρεκόρ ο κορονοϊος

Άλμα του αριθμού κρουσμάτων σε πολυπληθείς χώρες, ειδικά στη Βραζιλία. Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως χθες Κυριακή, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ενώ την ίδια στιγμή η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 469.060 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

coronavirus disease outbreak covid 0

Περισσότεροι από 9.017.010 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 4.223.800 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Από την καταμέτρηση που έγινε χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 3.666 νέοι θάνατοι και 125.049 κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι το Μεξικό (1.044), η Βραζιλία (641) και η Ινδία (445).

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, με 120.106 θανάτους σε 2.292.867 κρούσματα. Τουλάχιστον 622.133 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 50.617 νεκρούς (1.085.038 κρούσματα), το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.647 νεκρούς (305.289 κρούσματα), η Ιταλία με 34.657 νεκρούς (238.720 κρούσματα), και η Γαλλία με 29.663 νεκρούς (197.251 κρούσματα).

Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν η Βρετανία (63), η Ισπανία (61), η Ιταλία (57) και η Σουηδία (51).

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει επισήμως συνολικά 83.396 κρούσματα (18 νέα), από τα οποία 4.634 θάνατοι. Παράλληλα, 78.413 ασθενείς θεραπεύτηκαν.

Η Ευρώπη είχε συνολικά σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 193.058 θανάτους (2.540.198 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 128.578 θανάτους (2.394.443 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 95.968 θανάτους (2.064.546 κρούσματα), η Ασία 29.432 θανάτους (1.046.831 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 13.765 θανάτους (653.824 κρούσματα), η Αφρική 8.128 θανάτους (308.266 κρούσματα) και η Ωκεανία 131 θανάτους (8.908 κρούσματα).

Ο απολογισμός αυτός συντάχθηκε από δεδομένα που συνέλλεξαν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Λόγω των διορθώσεων που γίνονται από τις αρχές ή των καθυστερημένων δημοσιεύσεων δεδομένων, οι αριθμοί αύξησης για το 24ωρο μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτούς που είχαν δημοσιευθεί την προηγουμένη.

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως

Τα κρούσματα κορονοϊού καταγράφουν άλμα ταυτόχρονα σε πολλές πολυπληθείς χώρες, με «ανησυχητικές αυξήσεις» στη Λατινική Αμερική, ειδικά στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παγκοσμίως χθες Κυριακή καταγράφηκαν περισσότερα από 183.000 νέα κρούσματα Covid-19, τα περισσότερα μέσα σε 24 ώρες μετά την έναρξη της επιδημίας τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

«Σίγουρα οι αριθμοί αυξάνονται επειδή η επιδημία εξελίσσεται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες με μεγάλο πληθυσμό και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν στην ίδια διαδικτυακή ενημέρωση.

«Ορισμένες από αυτές τις αυξήσεις μπορεί να αποδοθούν στην αυξημένη διεξαγωγή τεστ… Και σίγουρα χώρες όπως η Ινδία κάνουν περισσότερα τεστ. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για φαινόμενο που αφορά τα διερευνημένα τεστ».

Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 9 εκατομμύρια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες βαριά πληττόμενες από τον ιό χώρες να αναφέρουν νέα ξεσπάσματα κρουσμάτων, σύμφωνα με καταμετρήσεις του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ράιαν δήλωσε ότι σημειώθηκε άλμα μολύνσεων στη Χιλή, στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στον Παναμά, στη Βολιβία και στη Γουατεμάλα, καθώς και στη Βραζιλία, η οποία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα – δεύτερη μετά τις ΗΠΑ – και ανακοίνωσε ρεκόρ 54.000 κρουσμάτων τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού τόνισε ότι ένα μέρος της μεγάλης αύξησης στη Βραζιλία μπορεί να αντικατοπτρίζει αλλαγές στο σύστημα αναφοράς, αλλά υπογράμμισε:

«Υπάρχει ακόμη σχετικά μικρός αριθμός τεστ αναλογικά με τον πληθυσμό και τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ είναι ακόμη αρκετά υψηλά συνολικά. Από αυτή την άποψη, θα λέγαμε ότι αυτή η τάση δεν αντικατοπτρίζει τα διεξοδικά τεστ, αλλά πιθανόν υποεκτιμά τον πραγματικό αριθμό μολύνσεων».

Η Βραζιλία καταγράφει αρκετές μέρες τον τελευταίο μήνα περισσότερους από 1.000 θανάτους ημερησίως.

Ο Ράιαν πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν «μεγάλες ανοδικές τάσεις» σε κρούσματα σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ. «Δεν είμαι 100% σίγουρος για το προφίλ των ηλικιών, αλλά έχω δει τις αναφορές ότι μερικά από αυτά είναι μεταξύ νεότερων ηλικιών. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι νεότεροι έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και βγαίνουν και εκμεταλλεύονται την χαλάρωση των περιορισμών στην κυκλοφορία.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αύξηση δεν εξηγείται πλήρως μέσω απλώς του αυξημένου αριθμού τεστ».

Ο ΠΟΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη Γερμανία, όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού έφτασε χθες Κυριακή το 2,88, αριθμός πολύ υψηλότερος από το μέγιστο επίπεδο μιας μετάδοσης ανά άτομο που απαιτείται για τον περιορισμό της νόσου μακροπρόθεσμα.

Ο Τέντρος είπε ότι η έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας και ενότητας στην καταπολέμηση του ιού είναι μεγαλύτερη απειλή από την ίδια την επιδημία, και ότι η πολιτικοποίηση έχει επιδεινώσει την πανδημία.

Ο ΠΟΥ έχει επικριθεί από ορισμένα κράτη μέλη, ειδικά από τις ΗΠΑ, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Οργανισμός είναι πολύ αδύναμος, πολύ αργός και πολύ «κινεζο-κεντρικός» στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την αρχή της.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…