Το Σουδάν μπλόκαρε Facebook, Instagram και Twitter

Στο ίντερνετ έχει στραφεί η κυβέρνηση του Σουδάν, προκειμένου να καταστείλει τις διαμαρτυρίες που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Για να αντιμετωπίσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι αρχές έχουν μπλοκάρει τρία από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα.

σουδάν διαδηλώσεις ίντερνετ

Εδώ και μία εβδομάδα, διαδηλωτές προχωρούν σε πορείες σε μεγάλες πόλεις, σε διαμαρτυρία ενάντια στις αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα, στον πληθωρισμό που όλο ανεβαίνει και στην έλλειψη σε καύσιμα. Οι διαδηλωτές ζητούν από τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ ελ-Μπεσίρ, να παραιτηθεί.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και άλλοι 200 έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκρούσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους -αντίθετα η Διεθνής Αμνηστία έχει κάνει λόγο για 37 νεκρούς διαδηλωτές.

Εκτός της βίας, της κήρυξης έκτακτης ανάγκης και τις συλλήψεις, οι αρχές εστίασαν και στα social media για να καταπνίξουν τις αντιδράσεις: στοιχεία που συνέλεξε το NetBlocks τις προηγούμενες ημέρες, αποκάλυψαν πολλαπλές απόπειρες να μπλοκαριστούν πλατφόρμες μεταξύ των οποίων το Twitter, το WhatsApp, το Facebook και το Instagram.

Η πρόσβαση μπλοκαρίστηκε σε βασικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών όπως οι MTN Sudan, Zain Sudan,  Kanartel και Sudatel. Ο αποκλεισμός αυτών των τεσσάρων υπηρεσιών αναμένεται να κοστίσει στην οικονομία πάνω από 7,5 εκατ. δολάρια ανά ημέρα.

Στο μεταξύ, υπέρμαχοι των ψηφιακών δικαιωμάτων έχουν στηλιτεύσει τον αποκλεισμό, τονίζοντας πως υπονομεύει το δικαίωμα να έχεις πρόσβαση και να μοιράζεσαι ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Σημειώνεται πως το Χαρτούμ είχε προχωρήσει σε παρόμοια μέτρα το 2013.

«Οι αρχές του Σουδάν φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να αναχαιτίσουν την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα για να περιορίσουν την κρίση, καθώς και να περιορίσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται στη χώρα», τονίζει η ένωση υποστήριξης ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now. «Αυτή η προσπάθεια λογοκρισίας και ελέγχου της πληροφορίας πρέπει να σταματήσει», κατέληξε.