Newsroom

Newsroom

Σουδάν: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές

Ελβετία και Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν τρόπους απομάκρυνσης των πολιτών τους από το Χαρτούμ

soudan

Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή, ώστε ο σουδανικός λαός να μπορέσει να γιορτάσει τη μουσουλμανική γιορτή του ‘Ειντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν όλους τους όρους της εκεχειρίας και θα σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες που θα την παρεμπόδιζαν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός.

Νωρίτερα, η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που μάχεται με τον στρατό εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να παύσει το πυρ για 72 ώρες.

Ωστόσο, εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες το Χαρτούμ, κατά την έναρξη της γιορτής παρά την απόφαση.

Νωρίτερα και η Διεθνής Κοινότητα είχε εντείνει τις πιέσεις για τριήμερη εκεχειρία. «Ως άμεση προτεραιότητα κάνω έκκληση για κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τρεις ημέρες, που θα σηματοδοτήσουν τους εορτασμούς του “Έιντ αλ Φιτρ”, για να επιτραπεί στους αμάχους που είναι παγιδευμένοι σε ζώνες συγκρούσεων να διαφύγουν» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια ώρα Ευρώπη και ΗΠΑ σχεδιάζουν εκκένωση των πρεσβειών και απομάκρυνση τον πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν.

Σουδάν: Ελβετία και ΕΕ εξετάζουν τρόπους απομάκρυνσης των πολιτών τους

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει τρόπους για να απομακρύνει πολίτες της καθώς και ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Σουδάν εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής δύναμης.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 Ελβετοί πολίτες είναι καταγεγραμμένοι στο Σουδάν ενώ άλλοι πιστεύεται ότι επισκέπτονται την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ως τουρίστες.

Η Βέρνη είναι σε επαφή με άλλες χώρες για μια πιθανή κοινή απομάκρυνση πολιτών αλλά τόνισε ότι πρέπει να πληρούται μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για ασφαλή εναέριο χώρο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις επαφές για την επίτευξη εκεχειρίας στο Σουδάν και για τη δυνατότητα να απομακρύνει μέσω χερσαίας μεταφοράς τους σχεδόν 1.500 πολίτες που έχουν παγιδευτεί στις μάχες στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η απομάκρυνση (των πολιτών) δεν θα μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο, που είναι κλειστό, αλλά μέσω χερσαίας μεταφοράς και χρειαζόμαστε μια τριήμερη εκεχειρία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας για να εξετάσουμε μια τέτοια επιχείρηση επί του παρόντος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

δικαιοσύνη 1

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

Ο 64χρονος δικηγόρος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες, ισχυριζόμενος…