Newsroom

Newsroom

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι μετακινήθηκαν στο αλ-Φασίρ κατά τη διάρκεια του πολέμου

AP19173656139354

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε καταυλισμό στη σουδανική πόλη Αλ-Φασίρ, σύμφωνα με ακτιβιστές, ύστερα από επιδρομή των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) που μάχονται για να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο του στρατού στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ.

Τα στρατεύματα των RSF επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τον καταυλισμό Αμπού Σουκ την Τετάρτη, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων και τραυματίζοντας τουλάχιστον 13, σύμφωνα με ντόπιους, έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν.

Περίπου το 60% των 100.000 και πλέον κατοίκων εγκατέλειψε την περιοχή χθες, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή για Πρόσφυγες και Εκτοπισμένους, που επιβλέπει τους καταυλισμούς στο σημείο αυτό. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σήμερα σε άλλα τμήματα της Αλ-Φασίρ, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής.

Οι RSF και οι σύμμαχοί τους σάρωσαν πέρυσι τέσσερις άλλες πρωτεύουσες πολιτειών στην περιοχή του Νταρφούρ, και κατηγορούνται για εκστρατεία δολοφονιών με εθνοτικά κριτήρια σε βάρος μη αραβόφωνων ομάδων και για άλλες κακοποιήσεις στο Δυτικό Νταρφούρ – κατηγορίες τις οποίες απορρίπτουν.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τις RSF ή τον στρατό για τις τελευταίες συγκρούσεις στο Αλ-Φασίρ. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για τις βιαιότητες.

Η ειδική σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή γενοκτονίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει ο κίνδυνος γενοκτονίας αλλά και ισχυρισμοί ότι η γενοκτονία ήδη λαμβάνει χώρα.

Το Αμπού Σουκ φιλοξενεί ανθρώπους που επέζησαν από τη βία στο Νταρφούρ πριν από δύο δεκαετίες, όταν οι παραστρατιωτικές ομάδες Τζαντζαουίντ πολέμησαν στο πλάι του σουδανικού στρατού και κατηγορήθηκαν για γενοκτονία.

Περίπου μισό εκατομμύριο ακόμα άνθρωποι μετακινήθηκαν στο αλ-Φασίρ κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακόμα μαίνεται και ξέσπασε μεταξύ του στρατού και των RSF στην πρωτεύουσα Χαρτούμ τον Απρίλιο του 2023.

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο μοναδικό εν λειτουργία νοσοκομείο στο νότιο τμήμα του Αλ-Φασίρ από τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο συνολικός αριθμός των απωλειών είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς οι άμαχοι που πλήττονται από τις συγκρούσεις στο βόρειο, ανατολικό και νότιο τμήμα της πόλης δεν έχουν καταφέρει να έχουν ιατρική βοήθεια, δήλωσαν μέλη της οργάνωσης MSF και κάτοικοι.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης έφυγε από τη Βουλή: Η ατάκα Βελόπουλου για τη ΔΟΥ Χαλκίδας… που τον εκνεύρισε (video)

Κάρλο Ακούτις, ο πρώτος millennial Αγιος: Πέθανε στα 15 του από λευχαιμία – «Τα δύο θαύματα που έκανε»

Καρυστιανού: Επιστολή στο προεδρείο της βουλής για την προσχηματική διαβίβαση της δικογραφίας – «Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σκοπιμότητα»

Στα «μαχαίρια» Ανδρουλάκης και Καμμένος: Η ανάρτηση για τη “σωστή” παρακολούθηση και το εξώδικο

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Screenshot 2024 06 16 230533

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε νοσηλευτεί για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και…

Γεραπετρίτης προς Μοχάμεντ Μουσταφά: Άμεση ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων

Screenshot 2024 06 16 202629

Γεραπετρίτης προς Μοχάμεντ Μουσταφά: Άμεση ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων

Την ανάγκη για άμεση εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός…

Euro 2024: Τα μέτρα της αστυνομίας πήγαν περίπατο – Πολύ ξύλο πριν το Αγγλία-Σερβία (video)

GQNDqpiWoAEbtmJ

Euro 2024: Τα μέτρα της αστυνομίας πήγαν περίπατο – Πολύ ξύλο πριν το Αγγλία-Σερβία (video)

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, οι χούλιγκανς των δύο χωρών δημιούργησαν χάος στο Γκεζελκίρχεν, με…