Σοσιαλιστικό Κόμμα: "Θέατρο του παραλόγου" η έξοδος στις αγορές

Για προσπάθεια της ηγεσίας της ΕΕ και της Ελλάδας να εμφανίσουν ως επίτευγμα την πολιτική και οικονομική πολιτική αποτυχία τους,…

tzoymakas

Για προσπάθεια της ηγεσίας της ΕΕ και της Ελλάδας να εμφανίσουν ως επίτευγμα την πολιτική και οικονομική πολιτική αποτυχία τους, κάνει λόγο το Πολιτικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε ανακοίνωσή του με αφορμή την “έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές”.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, αφού απέτυχε η ηγεσία της ΕΕ και της Ελλάδας ως προς τους διακηρυγμένους στόχους τους και διέλυσαν τη χώρα “επέλεξαν να εμφανίσουν αυτή την πολιτική ως θετική εξέλιξη, διότι οι αγορές επανήλθαν με όρους επικυριαρχίας στην άσκηση πολιτικής. Πρωτοφανές το θέατρο του παραλόγου”.

Με αφορμή την επίσκεψη της Α. Μέρκελ αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους πως «την νέα πολιτική και οικονομική αποτυχία τους επιδιώκουν με μια πρωτοφανή αλχημεία να την εμφανίσουν ως επίτευγμα και αυτή την παράσταση την παρακολουθήσαμε στην Ελλάδα με την πρόσφατη επίσκεψη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Μέρκελ. Κατά την οποία, λόγω των γενικότερων εξελίξεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο των δραστηριοτήτων των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και των αγορών, συντονίστηκαν για να εμφανίσουν ως βιώσιμο το χρέος στην Ελλάδα και ως επιτυχή την οικονομική και κοινωνική διάλυση και αξιόχρεη τη χώρα, προκειμένου και πάλι οι αγορές να καθορίζουν την πορεία της εξέλιξης της κρίσης με βάση τις επικερδείς επιδιώξεις τους στην παρούσα συγκυρία.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η πρώτη πράξη αναγνώρισης της αποτυχίας τους, αφορά πλέον στο ότι ήδη επέλεξαν μέσω της ΕΚΤ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. προ 15ήμερου, την ποσοτική χαλάρωση και την επιλογή να διαθέσουν από τα αποθεματικά ένα τρις ευρώ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών. Εάν μέρος αυτών των κεφαλαίων θα διατεθεί στην πραγματική οικονομία και θα αποτελέσει παράγοντα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, θα κριθεί στην πορεία καθότι ήδη χρεοκοπημένες τράπεζες προετοιμάζονται να λάβουν μέρος για τα χαρτοφυλάκια τους. Και η ηγεσία της ΕΚΤ ανήγγειλε ότι θα εκδώσει στο μέλλον ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάθεσης των εν λόγω κονδυλίων.”

“Επομένως, η ΕΚΤ με πολιτική απόφαση, αλλά χωρίς σαφώς ορισμένο πρόγραμμα, προέβη στην στροφή πολιτικής και στην ποσοτική χαλάρωσηΑυτή η ποσοτική χαλάρωση για να αποδώσει στην πραγματική οικονομία, ωστόσο χρειάζεται πλέον της μιας διετίας. Η κρίση επομένως στην Ε.Ε., θα συνεχίζεται” εκτιμούν,

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επισημαίνει πως δεν ζούμε σε «χώρα λωτοφάγων» και υπενθυμίζει πως “οι προοδευτικές δυνάμεις από την αρχή της κρίσης είχαν θέσει δύο θέματα: Πρώτον, η ΕΚΤ να προβεί σε έκδοση νομίσματος και σε ποσοτική χαλάρωση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Μ. Βρετανία και δεύτερον να τροποποιηθεί το καταστατικό της ΕΚΤ ώστε να δανείζει απευθείας τα Κράτη-Μέλη και να αποτελέσει η ΕΚΤ, θεσμό «έσχατης καταφυγής». Το εν λόγω δίκτυο είχε τότε άλλα συμφέροντα να εξυπηρετήσει και οδήγησε την Ευρωζώνη και χώρες της σε οικονομική και κοινωνική κρίση, σε αποτυχία. Τώρα όμως, επιχειρεί «διορθωτική πορεία»”.

“Αυτή την πολιτική στροφή στην χρηματοπιστωτική και νομισματική πολιτική, δεν την επέλεξαν μόνο για να αντιμετωπίσουν την αποτυχία τους στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, αλλά και για να εκτονώσουν πολιτικά την οργή εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες των Ευρωεκλογών, στις 25 Μαΐου“, εκτιμούν και τονίζουν πως “η αναγκαστική τους στροφή δεν αλλάζει τη βάση του νεοφιλελεύθερου πλαισίου και της συνέχισης των πολιτικών της λιτότητας. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται και στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των πολιτών σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. όσο και στη γενική θέληση εκατομμυρίων Ευρωπαίων να οδηγήσουν σε ήττα αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και σε αλλαγή πορείας τόσο της Ε.Ε. αλλά και σε κάθε χώρα”.

Όπως εκτιμάται στην ανακοίνωση, “ενόψει της προπαγανδιζόμενης περάτωσης του ρόλου της τρόικα και του χαρακτήρα των μνημονίων και της πρόσφατης εξόδου της χώρας στις αγορές, επιχειρούν ψευδόμενοι, να εμφανίσουν ότι βαίνουμε στην «μετά-μνημονιακή εποχή», ενώ είναι σαφές ότι οι εν λόγω μνημονιακές συμφωνίες εμπεριέχουν τον σκληρό πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θα αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Σύμφωνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας της Ε.Ε., εάν δεν συνεχιστεί η προσπάθεια για να οδηγηθούν σε οριστική πολιτική ήττα και οι παρατάξεις που την εκπροσωπούν, τόσο στη χώρα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Το νέο αυτό δημοσιονομικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας, δεν θα έχει σα βάση την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά τη διαιώνιση της μονόπλευρης λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας και των μικρό-παροχών, προκειμένου να ελεγχθούν τμήματα του εκλογικού σώματος και κοινωνικές ομάδες»”.

Ακόμη αναφέρονται σε έναν πρωτοφανή πολιτικό και οικονομικό τυχοδιωκτισμό, καθώς “με πολιτικούς όρους και χωρίς καμία συνθήκη θετική από άποψη πραγματικών οικονομικών μεγεθών και κοινωνικών προϋποθέσεων στη χώρα, διέθεσαν 5ετή ομόλογα σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, στις αγορές που στην πραγματικότητα δεν αφορά την προσφορά ομολόγων στην ανοιχτή αγορά, αλλά κλειστή δημοπρασία κρατικών ομολόγων με συγκεκριμένους επενδυτές, υπό το αγγλικό δίκαιο που προστατεύει τον πιστωτήΕπιπλέον, οι ανάδοχοι τη έκδοσης των ελληνικών ομολόγων που εγγυώνται προς τους επενδυτές, είναι γνωστοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και όχι το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους που το 2010 προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των οικονομιών και άλλων χωρών, αλλά και της χώρας μας, εμφάνιζαν τη χώρα ως αναξιόπιστη και σε πλήρη αδυναμία δανεισμού λόγω του χρέους. Οι ίδιοι τώρα, με έναν πρωτοφανή πολιτικό και οικονομικό τυχοδιωκτισμό συγκεκριμένων συμφερόντων, την εμφανίζουν ως αξιόχρεη. Και οι μεν κερδοσκόποι έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, το ζήτημα είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες συνέπραξαν και προσχώρησαν σε αυτή τη στρατηγική οικονομικό-κοινωνική διάλυσης. Πρόκειται εντέλει, για μια προστατευμένη έκδοση και για αυτήν την εγγύηση των ομολόγων που δίνουν έναντι των δανειστών, οι εν λόγω χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα λάβουν αμοιβή. Είναι επενδύσεις άνευ κινδύνου, καθώς πρόκειται για ομόλογα με εγγυημένες αποδόσεις. Είναι προφανές ότι αυτό το ακριβό και λόγω αποπληθωρισμού, δάνειο θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον δημόσιο χρέος”.

“Η χώρα έχει πρόβλημα ρευστότητας και μη βιώσιμο χρέος, η κρίση συνεχίζεται και χρειαζόμαστε πολιτική εντιμότητα και ειλικρίνεια στο δημόσιο βίο” επισημαίνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και συνεχίζει: «Μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση έπρεπε να προτάξει την αναδιάρθρωση του χρέους που θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για τη θέση της στις αγορές και όχι να προβαίνει σε ντελίριο καταστροφολογίας ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και έπρεπε να «επέλθει η τιμωρία»”.

Στην ανακοίνωση προειδοποιούν πως “η κρίση θα συνεχίζεται και η «μετατροικανή εποχή» θα προσδιορίζεται από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, του  EFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και της ΕΚΤ με τους μηχανισμούς των απαιτήσεων του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας και με τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW, με το ΔΝΤ να έχει λόγο μέχρι το α’ εξάμηνο του 2016 και όπου οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα αποτελούν μόνο προπαγάνδα στην ημερήσια διάταξη της πανευρωπαϊκής καμπάνιας, ενόψει των Ευρωεκλογών”.

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…