Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ: Καταγγέλλουμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης

«Ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη η αναποφασιστικότητα της Διεύθυνσης, του προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Μ.Σ.Τ. αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α.», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ. 

EMST 1

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Εν μέσω της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει τη χώρα ο πρόεδρος του Δ.Σ. και η Διευθύντρια του Ε.Μ.Σ.Τ. στοιχίζονται πλήρως με την κυβερνητική γραμμή τού «βλέποντας και κάνοντας» η οποία και οδήγησε τη χώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση. 

Παρά τις επανειλημμένες και έγκαιρες ενημερώσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας  για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις ακραίες συνθήκες του καύσωνα, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και τα πολύ σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Αθήνας, δεν παίρνει άμεσα και οργανωμένα την απόφαση να κλείσει το Μουσείο για όσο διάστημα βρισκόμαστε σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη.

Και εξηγούμαστε:

Η λειτουργία του Μουσείου, όπως και όλων των μη απολύτως αναγκαίων στην τωρινή συγκυρία υπηρεσιών, συμβάλλει σημαντικά στην αστάθεια του δικτύου ρευματοδότησης, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται αυτή την ώρα σε ολόκληρη την Αττική. 
 
Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κινδυνεύουν από σοβαρές βλάβες εξαιτίας των συνεχόμενων πτώσεων τάσης και των βυθίσεων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Και ο κίνδυνος είναι περισσότερο από αναμενόμενος, εφόσον η λειτουργία του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου απαιτεί συγκεκριμένες και μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικών φορτίων.

Η κίνηση των επισκεπτών γίνεται χωρίς τη χρήση κυλιόμενων κλιμάκων και ανελκυστήρων με λογικό επακόλουθο προβλήματα προσβασιμότητας. Επιπλέον, λόγω της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές στην Αττική ο κλιματισμός σε όλους τους κλειστούς χώρους λειτουργεί κατ’ ανάγκη χωρίς καθόλου εισαγωγή νωπού αέρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μετάδοσης του covid 19. 

Ως γνωστόν, υπάρχουν αυστηρές συστάσεις προς όλον τον πληθυσμό να μείνει στο σπίτι του με κλειστά παράθυρα και πόρτες για να αποφύγει δυσμενείς για την υγεία του επιπτώσεις από τα υψηλά επίπεδα ρύπων, που εκλύουν οι συγκεκριμένες περιαστικές πυρκαγιές. Ωστόσο το προσωπικό του Ε.Μ.Σ.Τ. καλείται να μεταβαίνει στην εργασία του, ακόμα και αν υπάρχει η πιθανότητα το Μουσείο να κλείσει, για παράδειγμα, μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ώρες – άλλωστε αυτό έγινε την Τρίτη 3/8 και την Τετάρτη 4/8. Με την αβάσταχτη επιπολαιότητα των αποφάσεών τους εκθέτουν σε άσκοπες μετακινήσεις και παράλληλα σε άμεσο κίνδυνο όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες και ιδιαίτερα εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Καταγγέλλουμε 

•Την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε συνολικά τη χώρα σε αυτή την καταστροφή.
•Την απουσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. από τα πεδία ευθύνης του: πέρα από την υποκριτική επίσκεψη της υπουργού στην Αρχαία Ολυμπία για να ρίξει –στη θέα των καναλιών– στάχτες στα μάτια του κόσμου, λες και δεν μας έφταναν αυτές που έχουμε από τα δάση, τα σπίτια και τα εργοστάσια που καίγονται, δεν έχει ληφθεί η εύλογη απόφαση να κλείσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία. Επιχειρούν να διατηρήσουν την επίφαση μιας επίπλαστης κανονικότητας, μολονότι η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό και τραγικό τρόπο. Αναρωτιόμαστε: για πόσο ακόμα θα στρουθοκαμηλίζουν οι ιθύνοντες;
•Τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τη διευθυντήρια του Ε.Μ.Σ.Τ. Ως ουραγοί της κυβέρνησης και του ΥΠ.ΠΟ.Α. και κατά γράμμα μιμητές τους ακόμα δεν αποφάσισαν – ως όφειλαν– να κλείσουν το Μουσείο, να προστατεύσουν το κοινό, τους/τις εργαζόμενους/ες και τις εγκαταστάσεις του. Αντί να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κινδύνου μειώνοντας στο ελάχιστο την κυκλοφορία του πληθυσμού και τα ηλεκτρικά φορτία, προτιμούν για λόγους επικοινωνιακούς και μόνο να κρατάνε το Μουσείο ανοικτό. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού ζητά από τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος να αποφεύγουν τη λειτουργία της κουζίνας, του φούρνου ή του θερμοσίφωνα – κατά τα λοιπά ενεργοβόρων συσκευών…

Το Σωματείο των Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα κινηθεί νομικά σε οποιαδήποτε περίπτωση λόγω «αμέλειας» αλλά και απουσίας οργανωμένου σχεδίου (τέτοιου που απαιτούν οι κρίσιμες αυτές περιστάσεις) κινδυνέψει η υγεία συναδέλφου ή  συναδέλφισσας. Θα φέρει όλους τους υπεύθυνους μπροστά στις ευθύνες τους επειδή στο δικό μας αξιακό σύστημα η ζωή κανενός ανθρώπου δεν είναι αναλώσιμη.

Οι εργαζόμενοι/ες του Ε.Μ.Σ.Τ. εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε όλους όσους έχουν πληγεί ή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές και σε όσους επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.

Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…