Newsroom

Newsroom

Σολτς: "Η Ευρώπη είναι το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον"

Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία στη νότια Ευρώπη, τόνισε ο Ολαφ Σολτς, σε συνέντευξη στο Spiegel.

5ad395f91dc52414038b458e

«Η Γερμανία φέρει μια ιδιαίτερη ευθύνη», είναι ο τίτλος της συνέντευξης, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται και στον ρόλο της χώρας του στην ΕΕ.

Ο Σολτς δήλωσε ότι δεν του αρέσει η άποψη πως η Γερμανία θεωρείται περισσότερο «ηγεμόνας» της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

«Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης ή για τις ανησυχίες των γειτόνων μας στην ανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας, όχι μόνο για λόγους ηθικής αλλά και για το δικό της συμφέρον. Καμιά φορά με ενοχλεί αυτή η ιστορική λήθη: χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία ήταν υπό δικτατορικό καθεστώς για πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου ενώ το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε πριν από μόλις 30 χρόνια. Η ΕΕ είναι επομένως ένα σχετικά νέο οικοδόμημα. Γι’ αυτό και η Γερμανία θα έπρεπε να προωθεί πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, επισήμανε ότι μετά το Brexit, η Γερμανία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα εντός της ΕΕ. «Η Γερμανία θα είναι η μεγάλη σε πληθυσμό και οικονομικά ισχυρή χώρα στο κέντρο της ηπείρου. Από αυτό πηγάζει μια ιδιαίτερη ευθύνη. Εν τέλει δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι αρκετοί στην Ευρώπη μάλλον φοβούνται μια τόσο ισχυρή θέση της Γερμανίας λόγω της εμπειρίας από το πρόσφατο παρελθόν», συμπλήρωσε.

«Από αυτό προκύπτει μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στην Ευρώπη. Η γερμανική πολιτική έχει το καθήκον να φροντίζει για μια λειτουργική συνύπαρξη στην ήπειρό μας, για συνεννόηση, συμβιβασμούς και καλές λύσεις. Η Ευρώπη είναι το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον της Γερμανίας», τόνισε ακόμη.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.