Σωκράτης Φάμελλος: Κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο είναι η κυκλική οικονομία

Τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα έχουν αποδεχθεί ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και τη λύση για τα προβλήματα που απορρέουν από το έλλειμμα φυσικών πόρων, το δημογραφικό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Φάμελλος

«Το ερώτημα είναι τι αλλάζουμε; Πρώτον, πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά σε επίπεδο προδιαγραφών και θεσμικού πλαισίου, από το πιο απλό, όπως ένα απόβλητο που ονομάζεται πλέον πρώτη ύλη και μπορεί να αδειοδοτηθεί ως πρώτη ύλη. Δεύτερον, χρειάζονται ισχυρές χρηματοδοτήσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη βιοοικονομία που διοργάνωσε το Greek Bio-economy Forum στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Ήδη, εμείς, έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης που βγαίνει τις επόμενες μέρες στο υπουργείο Οικονομίας για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων κυκλικής οικονομίας, δηλαδή βιομηχανιών ανακύκλωσης», επισήμανε.

«Τρίτον, υπάρχει η ανάγκη της επιστημονικής γνώσης. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε π.χ. μία προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας στο “Επιχειρώ-Καινοτομώ” για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Πρακτικά, θέλουμε να δομήσουμε γνώση, η γνώση να μπει στην παραγωγή και να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες και εμείς στους πολίτες. Το απλό παράδειγμα είναι η υποχρεωτική διαλογή οργανικών αποβλήτων από όλες τις πόλεις και όλους τους δήμους της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου του 2019, που ισχύει, και δυστυχώς καθυστερούν πολύ οι δήμοι αλλά και οι φορείς αποβλήτων να το κάνουν πράξη ,ενώ έχουν δοθεί τα θεσμικά εργαλεία», υπογράμμισε ο. κ Φάμελλος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα να έχουμε πρώτες ύλες, λιπάσματα αλλά και πάρα πολλά υλικά που είναι χρήσιμα π.χ. για τη βιοϊατρική και για την κτηνοτροφία, που μπορούν να μπουν στην παραγωγή και να εξοικονομηθούν έτσι πρώτες ύλες.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το τι προβλέπεται για τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τη στιγμή που έχουν καταργηθεί οι πλαστικές σακούλες, ο κ. Φάμελλος είπε ότι υπάρχει μία νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που αυξάνει τον υποχρεωτικό συντελεστή ανακύκλωσης των συσκευασιών στο 60%, ενώ το 2025 θα ισχύει για το 77% των πλαστικών φιαλών αλλά και άλλων πλαστικών προϊόντων όπως και η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…