Newsroom

Newsroom

Σοκάρουν ήδη τη Βραζιλία τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομίας του Μπολσονάρο

Η ακροδεξιά -και κυρίως νεοφιλελεύθερη- κυβέρνηση του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ανακοίνωσε ήδη πως θα «αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας», προωθώντας ένα κολοσιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κόβοντας τις δημόσιες δαπανες και το κοινωνικό κράτος. Αυτό δήλωσε ο επερχόμενος Υπουργός Οικονομίας, Πάουλου Γκέτζις.

brazilian

«Η Βραζιλία γνώρισε 30 χρόνια ανεξέλεγκτων δημοσίων δαπανών (…) ακολούθησε ένα μοντέλο το οποίο διέφθειρε την πολιτική και προκάλεσε την αύξηση των φόρων, των επιτοκίων και του χρέους, όπως μια χιονοστιβάδα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου το τομεάρχης οικονομικών του Μπολσονάρου.

Ο εβδομηντάχρονος Γκέτζις, θεωρείται εκπρόσωπος της Σχολής του Σικάγο, και επέκρινε «το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο». «Αυτό το μοντέλο είναι πολύ κακό, είμαστε φυλακισμένοι εξαιτίας της ασθενικής μας ανάπτυξης», τόνισε.

Ο Γκέτζις τόνισε με στόμφο ότι η κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου θα μελετήσει και θα θέσει σε εφαρμογή αφού αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, μέτρα εξαιρετικά αντιδημοφιλή που όμως επιχειρηματίες και οι αγορές χαρακτηρίζουν απαραίτητα για να μειωθεί το χρέος.

Επέμεινε πως πρέπει να «επιταχυνθεί ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων» που άρχισε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μισέλ Τέμερ, που έθεσε ήδη σε εφαρμογή στα τέλη του 2016 μια θεραπεία λιτότητας, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της Βραζιλίας.

Είναι σαφές πως το αντικοινωνικό πρόγραμμα Μπολσονάρου, θα ζήλευε ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…