Σοκάρουν οι εικόνες – Άνδρας ανέπτυξε πράσινη τριχωτή γλώσσα και έγινε αντικείμενο μελέτης

«Κατά τη φυσική εξέταση, η γλώσσα είχε επιμήκεις νηματώδεις θηλές και πράσινο αποχρωματισμό. Δεν σημειώθηκαν άλλες στοματικές ή οδοντικές αλλοιώσεις».

national cancer institute 701 FJcjLAQ unsplash

Μια πάθηση που μοιάζει απίστευτη απασχόλησε ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, με τις εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας να προκαλούν ανατριχίλα. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και ανησυχητικό σύμπτωμα που εμφάνισε ένας άνδρας. Ο 64χρονος διαπίστωσε πως η γλώσσα του έγινε πράσινη και τριχωτή και γρήγορα ενημέρωσε τους ιατρούς.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω άντρας είχε παρατηρήσει την αλλαγή στη γλώσσα του τις λίγες εβδομάδες πριν από το ραντεβού του σε κλινική. Η πάθηση του 64χρονου έγινε αντικείμενο μέλετης, η οποία μελέτη δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine.

Κατά τη φυσική εξέταση, η γλώσσα είχε επιμήκεις νηματώδεις θηλές και πράσινο αποχρωματισμό. Δεν σημειώθηκαν άλλες στοματικές ή οδοντικές αλλοιώσεις“, έγραψε η ιατρική ομάδα στην αναφορά περιστατικού. «Έγινε διάγνωση τριχωτής γλώσσας».

Η εμφάνιση της αβλαβούς πάθησης προκαλείται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος στη γλώσσα. Αυτό προκαλεί επιμήκυνση των θηλών που καλύπτουν τη γλώσσα και περιέχουν γευστικούς κάλυκες . Με τη σειρά τους, οι θηλές παγιδεύουν άλλες ουσίες, όπως τρόφιμα, βακτήρια. Ο αποχρωματισμός είναι συχνά μαύρος, αλλά μπορεί να είναι καφέ, κίτρινος ή, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, πράσινος.

Άνδρας ανέπτυξε πράσινη τριχωτή γλώσσα - Η πάθηση που έγινε αντικείμενο μελέτης
 THE NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE

Η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από μια σπάνια παρενέργεια αντιβιοτικών, κακή στοματική υγιεινή, ξηροστομία, κάπνισμα ή διατροφή με μαλακές τροφές που δεν τρίβουν το νεκρό δέρμα στη γλώσσα. Οι γιατροί σημειώνουν ότι ο άνδρας είχε σταματήσει να παίρνει αντιβιοτικά για οδοντική λοίμωξη λίγο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ευτυχώς,αντιμετωπίζεται απλά αφαιρώντας την αιτία της πάθησης και καλή στοματική υγιεινή. Στον ασθενή συστάθηκε να τρίψει απαλά τη γλώσσα του με μια οδοντόβουρτσα και να σταματήσει το κάπνισμα. Έξι μήνες αργότερα, οι γιατροί είδαν ότι η γλώσσα του είχε επιστρέψει στην κανονική της εμφάνιση, αν και ο άνδρας συνέχισε να καπνίζει.

 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…