Σοκαριστική υπόθεση στις ΗΠΑ: Πάνω από 150 κρούσματα καρκίνου σε φοιτητές που εκτέθηκαν σε επικίνδυνη ουσία

Υπάρχουν αναφορές ότι τα πιθανά καρκινογόνα για τον άνθρωπο PCB είχαν εντοπιστεί ήδη από το 2018

university 105709 1280

Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα στο κτίριο Poe Hall μπορεί να έχουν εκτεθεί σε μια ενδεχομένως καρκινογόνο ουσία, και μάλιστα υπάρχουν αναφορές για πάνω από 150 περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου μεταξύ πρώην φοιτητών του πανεπιστημίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο.

Σύμφωνα με την USA Today, σε οικοδομικά υλικά του κτιρίου εντοπίστηκαν το φθινόπωρο του 2023 πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), που είναι «πιθανά καρκινογόνα για τον άνθρωπο» και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το νευρολογικό, το αναπαραγωγικό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινολογικό σύστημα ενός ατόμου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Έκτοτε, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 150 περιπτώσεις καρκίνου σε άτομα που παρακολούθησαν μαθήματα στο Poe Hall. Για το λόγο αυτό, το πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο που καταγράφει την πορεία της έρευνάς του για το Poe Hall, που ενημερώνεται καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Η Christie Lewis, απόφοιτος του πανεπιστημίου, δήλωσε στο δίκτυο FOX 10 πως διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο γύρω στο 2011 ή το 2012. Μήνες αργότερα, η Lewis διαγνώστηκε με αγγειοσάρκωμα, αφού είδε ένα εξόγκωμα στον λαιμό της. «Και έτσι, καθώς τελείωνα την εξεταστική και τις εργασίες μου, πήγα να δω έναν ενδοκρινολόγο και μου έκαναν βιοψία στο λαιμό, και αυτό είναι τραυματικό. Δεν σε ναρκώνουν, τίποτα. Απλώς σου χώνουν μια τεράστια βελόνα στο λαιμό και τον τρυπούν παντού», διηγήθηκε.

Η ίδια ανέφερε πως ποτέ δε συνέδεσε τον καρκίνο της με το Poe Hall, καθώς ήταν η μόνη στην παρέα της που εμφάνισε καρκίνο. «Απλώς νόμιζα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το σώμα μου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με μένα. Έχω τέσσερα αδέρφια και όλοι είναι υγιείς εκτός από εμένα», σημείωσε, σχολιάζοντας μετά τις αποκαλύψεις: «Ίσως να μην είναι το πρόβλημα το σώμα μου. Ίσως εκτέθηκα πραγματικά σε κάτι που το προκάλεσε. Δεν ξέρω, σίγουρα με ταρακούνησε λίγο».

Πάντως, υπάρχουν αναφορές ότι το συγκεκριμένο κτίριο είχε βρεθεί θετικό σε παρουσία PCB ήδη από το 2018, χωρίς το πανεπιστήμιο να προβεί σε κάποια ενέργεια. Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, τα δείγματα που είχαν συλλεγεί τότε έδειχναν επίπεδα PCΒ που ήταν 340 φορές πάνω από αυτά που η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος θεωρεί «επικίνδυνα ειδικά απόβλητα».

Σημειώνεται ότι το Poe Hall είναι ένα επταώροφο κτίριο, χτισμένο το 1971. Τα PCB, που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1940, χρησιμοποιούνταν εκτενώς στην κατασκευή μετασχηματιστών, πυκνωτών και άλλων συσκευών μεταφοράς θερμότητας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.