«Μας κάνουν delivery ασθενών» – Σκληρή απάντηση του Προέδρου εργαζομένων ΕΚΑΒ Κ. Μακεδονίας στις εξαγγελίες Μητσοτάκη (video)

«Η Θεσσαλονίκη έχει 9 Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν»

5860198

Οι χθεσινές προκηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το υπουργείο Υγείας έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζομένους της υγείας αλλά και ένα φόβο για το ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης, κάτι που εκφράστηκε και από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Πρόδρομος Δεβελόγλου, σε συνέντευξη του στο Open.

Η επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει στη μεταφορά ασθενών ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής, υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο των διασωστών καθώς έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και φόβος για το τι μπορούν να προσφέρουν ανεκπαίδευτοι άνθρωποι σε κάποιον που έχει ανάγκη.Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του: «είμαστε πιστοποιημένοι διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν είναι μόνο η γρήγορη μεταφορά ασθενή, είναι και αυτά που πρέπει να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε στην διάσωση του ασθενούς, για την υγεία του. Εγκυμονεί κινδύνους να εμπλακεί οποιοσδήποτε έχει κάνει μια υποτυπώδη εκπαίδευση. Πρόκειται για εκπαίδευση που μπορεί να έχετε όλοι, δύο ημερών, για τις παροχές απέναντι στον πολίτη. Δεν ξέρουμε για αυτό το μέτρο κατά πόσο ερωτήθηκαν και ποιοι ερωτήθηκαν».

Eπίσης εξήγησε ότι εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι που η αλήθεια είναι ότι «έχουν ακούσει πολλά» ,έχουν καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση επίλυσης των προβλημάτων χωρίς όμως να έχουν εισακουστεί.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:«Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, πολύ πιο ολοκληρωμένες, πολύ πιο θετικές, για τον πολίτη και για το κράτος. Δεν μας ακούνε, αυτό είναι το περίεργο. Και ξαφνικά βλέπουμε πρόταση να μεταφερθούν πυροσβέστες ή στρατιωτικοί. Αυτό για μία διάταξη του 2016 που αναφερόταν στους ΟΤΑ και δεν λειτούργησε γιατί είδαν ότι δημιουργούσε προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους. Σαν σωματείο ζητάω από τον υπουργό να μας απαντήσει θετικά, να ξέρει και ο κόσμος. Έχουμε καταθέσει πρόταση για την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας. Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία, την έχει αποδεχθεί το ελληνικό κράτος. Αναφέρει ότι άλλοι φορείς όπως π.χ. οι γιατροί κάνουν 24ωρη εφημερία. Για ποιο λόγο δεν κάνουν 24ωρη εφημερία οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με προσωπικό στις περιοχές που υπάρχουν ανάγκες; Χρειάζεται μια υποτυπώδης σύμβαση μεταξύ εργαζόμενων και υπουργείου ανά εξάμηνο και ανανεούμενη».

O κ. Δεβελόγλου δεν τάχθηκε με την άποψη ότι η επιλογή αυτή είναι μια προσωρινή λύση και εξέφρασε την αγωνία του για ποιο λόγο δεν γίνεται δεκτή η πρόταση τους. «Είναι συγκεκριμένη. Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αύριο αν θέλουν, καθόμαστε στο τραπέζι και υπογράφουμε. Και οι διασώστες κάνουν 24ωρη εφημερία. Φυσικά, με κάποιες παροχές, αυτές που θα δώσουν και σε αυτούς που θα μετακινηθούν, πυροσβέστες, στρατιωτικούς. Γιατί δεν το κάνουν;».

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι στη βόρεια Ελλάδα το θέμα της μη επάνδρωσης των θέσεων του ΕΚΑΒ «θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Θα παρουσιαστεί πρόβλημα … Από πέρυσι έχουμε ζητήσει τουλάχιστον επικουρικό προσωπικό για τις ανάγκες που υπάρχουν γενικότερα, στα πολεοδομικά συγκροτήματα. Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει 9 Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν. Πότε σκοπεύουν να βγάλουν την προκήρυξη; Γιατί δεν την βγάζουν άμεσα, τώρα, να τους πάρουν τον Σεπτέμβριο;»