Newsroom

Newsroom

Σόιμπλε: Το πρόβλημα είναι η μη εφαρμογή των κανόνων

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ασκήσει πιέσεις στις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

590b99721dc52477248b490c

Κατά την επίσκεψή του στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «εκείνες οι χώρες οι οποίες έλαβαν βοήθεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και ως εκ τούτου έπρεπε να εφαρμόσουν πραγματικά δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις, και εκείνες οι χώρες που τήρησαν τους συμφωνημένους κανόνες, είναι από τις πλέον επιτυχημένες χώρες της Ε.Ε. σήμερα».

«Το πρόβλημα δεν είναι συνεπώς οι κανόνες, αλλά η μη εφαρμογή τους», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Εξάλλου, πηγή της Ευρωζώνης την οποία επικαλείται το ίδιο πρακτορείο, επεσήμανε ότι η κοινή πρόταση των θεσμών για το χρέος, στην οποία αναφερόταν η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αποτελούσε αρχικά πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία στην πορεία τροποποιήθηκε.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι μία από τις επιλογές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι η αγορά από τον ESM χρεών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

«Δεν είναι σαφές αν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με αυτό», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το δημοσίευμα της Handelsblatt

Βάσει του δημοσιεύματος της Handelsblatt, βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, με τον ESM να αγοράζει δάνεια ύψους 13 δισ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας αναξιοποίητα κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, βοηθώντας σημαντικά την Αθήνα, κατά τη γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται κατ’ αρχήν στην ιδέα της ανταλλαγής χρεών, με το Βερολίνο να βλέπει την πρόταση ως μία από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν. Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέος δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του επόμενου έτους.

Για την ώρα, το Βερολίνο επιθυμεί να επικεντρωθεί στο τρέχον πακέτο διάσωσης και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μια επιλογή είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών χρεών κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει πως πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα, προκειμένου να λάβει μέρος το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Βάσει πληροφοριών της Handelsblatt, το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας διάρκειας ενός έτους.

Διάψευση από το Βερολίνο

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, η απόφαση για το εάν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ληφθεί το 2018.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…