Σόιμπλε στο Eurogroup: Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι για καλό (βίντεο)

Θετικό ρόλο στην έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα βρίσκει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μπορεί να παίξει ένα δημοψήφισμα, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών.

schuble

Θετικό ρόλο στην έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα βρίσκει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μπορεί να παίξει ένα δημοψήφισμα, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε πως θεωρεί μια συμφωνία εντός των επόμενων ημερών εφικτή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών ενώ ερωτηθείς τί αναμένει από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της, όπως όλοι μέσα στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γέρουν Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, στη συνάντηση οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους θεσμούς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και τις προοπτικές για την επόμενη βδομάδα.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η ουσία και η πολιτική βούληση πάνε μαζί και η θέληση πρέπει να είναι παρούσα για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη δημοσιονομικά τροχιά.
Τόνισε ακόμα με κατηγορηματικό τρόπο ότι  το Εurogroup δεν εξετάζει κανένα plan B για την Ελλάδα.
Τέλος, είπε ότι σε καμιά περίπτωση το Γιουργκρουπ δεν μπορεί να υποδείξει στην ΕΚΤ το τι θα κάνει σε σχέση με την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα.

 

 

 

Μάλιστα αμέσως μετά την είσοδό του στο κτίριο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε: «Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της». Όπως ανέφερε, περιμένει μια καλή συνάντηση σήμερα που θα καθιερώσει και θα ενδυναμώσει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα.Τόνισε ότι περιμένει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση σε καλό κλίμα, έτσι ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να γίνει εφικτή μια συμφωνία, ενώ ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αργότερα σήμερα.

Σόιμπλε: Να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, αν αυτό χρειάζεται

Αν η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει δημοψήφισμα ώστε ο ελληνικός λαός να εγκρίνει μια νέα συμφωνία τότε να κάνει δημοψήφισμα. Αυτή τη συζήτηση την είχαμε κάνει και το 2011, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για το σημερινό Eurogroup.Για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος πρέπει αυτή να εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς, συμπλήρωσε.

 

 

Μοσκοβισί: Θετική φορά στις συζητήσεις – Αναγκαίος πλήρης κατάλογος μεταρρυθμίσεων

«Μπορούμε να πιστοποιήσουμε την πρόοδο στην διαδικασία, αλλά δεν θα είναι η σημερινή συνεδρίαση η καταληκτική», υποστήριξε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. Υπάρχουν ακόμα ορισμένα σημεία που πρέπει να δούμε, είμαστε δεσμευμένοι να δουλέψουμε για συμφωνία, συμπλήρωσε.

Πρέπει να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. «Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να παλέψει για να έρθει αυτή η συμφωνία».

Αυστηρή δήλωση από Σουλτς

Γνωστός πλέον για τα “σκωτσέζικα ντους” στα οποία υποβάλλει την ελληνική κυβέρνηση ο Μάρτιν Σουλτς είπε μεταξύ άλλων, ότι “οι Έλληνες πρέπει επιτέλους να είναι σαφείς και συγκεκριμένοι εάν θέλουν οικονομική βοήθεια”.”Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Εδώ και εβδομάδες περιμένουμε μια συγκεκριμένη πρόταση” είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Τετ α τετ  Βαρουφάκη – Σόιμπλε πριν το Eurogroup

Λίγο μετά τις 15:15 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον Έλληνα ομόλογό του, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση (στις 16:00) από την οποία η Αθήνα προσβλέπει σε μια δήλωση προόδου η οποία θα «βοηθήσει» την ΕΚΤ να απελευθερώσει επιπλέον ρευστότητα για την Ελλάδα, κάτι που όμως δεν φαντάζει εφικτό.