Newsroom

Newsroom

Σόιμπλε σε ΔΝΤ: Όσο είμαι υπουργός ξεχάστε τις προτάσεις σας για το ελληνικό χρέος

Έξαλλος φαίνεται πως είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

573c41fc1dc52445358b4c26

Ο «σκληρός» της Ευρωζώνης, ο οποίοε όλο αυτό το διάστημα διατράνωνε την αναγκαιότητα παραμονήε του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, τώρα φαίνεται να αντιδρά σφόδρα στις πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «μ΄ αυτόν (σ.σ. υπουργό) δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία «αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι».

Μάλιστα, η εφημερίδα του Μονάχου διευκρινίζει ότι «ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος απλώς, να προβεί σε μικρότερες αλλαγές, στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί».

Ανεξάρτητα πάντως, από την αντιπαράθεση για το χρέος, «οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να ανάψουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαΐου».

Προϋπόθεση γι’ αυτό παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει μεταξύ άλλων, η Süddeutsche Zeitung.

Σημειώνει μάλιστα, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Οι προτάσεις του ΔΝΤ που εξόργισαν τον Σόιμπλε

Σειρά ρηξικέλευθων προτάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αξιωματούχους του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ πρότεινε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και τη χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040.

Παράλληλα, προέκρινε τη σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής, για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια, στα τρέχοντα επίπεδα του 1,5%, μ’ όλες τις αποπληρωμές των τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων

Οι προτάσεις του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα μ’ αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ.

Οι θέσεις του Ταμείου αναφορικά με το χρέος είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού -σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη- «το Eurogroup της 24ης Μαΐου καλείται να αποφασίσει και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ελληνική επιδίωξη είναι η επίλυση του ζητήματος κατά τρόπο που θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον».

«Ούτε τη Μέρκελ δεν έχει πείσει ο Σόιμπλε και γι’ αυτό εκρήγνυται» 

Αξιοσημείωτη και η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Real FM, ο οποίος είπε εν πολλοίς πως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. 
«Απαντώ στον κύριο Σόιμπλε ότι δεν μπορεί να είναι πλούσιος, όμορφος και
υγιής. Δεν μπορεί να θέλει παθιασμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο
πιλοτήριο και την ίδια ώρα να απορρίπτει τις προτάσεις του για την
ελάφρυνση του ελληνικού, δημόσιου χρέους» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο κύριος Ρέγκλινγκ που είναι επικεφαλής του ESM, Γερμανός, έχει καταθέσει ανάλογες προτάσεις και επίσης, ένα συγκυβερνών με το κόμμα του κ. Σόιμπλε στη Γερμανία κόμμα, του κ. Γκάμπριελ, ζητά και αυτό ελάφρυνση του χρέους». 

Και κατέληξε λέγοντας: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πολιτική σκηνή, αλλά θα πρέπει και αυτός να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να γίνεται 100% αυτό που θέλει κάθε φορά. Εδώ, δεν έχει πείσει την κυρία Μέρκελ στο θέμα αυτό, φαίνεται, γι’ αυτό εκρήγνυται».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…