Newsroom

Pandora Newsroom

Σόιμπλε: «Η εκκένωση μοιάζει διαβολεμένα με απόδραση»

«Eίμαι συγκλονισμένος. Η κατάσταση είναι απολύτως ζοφερή» 

ap soibbm

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε συγκλονισμένος από τη ζοφερή κατάσταση στο Αφγανιστάν, χαρακτήρισε την απομάκρυνση των Γερμανών απόδραση, τάσσεται όμως υπέρ των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπν. Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός ανησυχεί μεν ότι η πτωτική τάση του κόμματός του μπορεί να εδραιωθεί, αλλά δηλώνει ότι είναι αναστρέψιμη μέχρι τις εκλογές

«Eίμαι συγκλονισμένος. Η κατάσταση είναι απολύτως ζοφερή στο Αφγανιστάν. Όλα τα δυτικά έθνη έκαναν λάθος εκτίμηση ως προς το πόσο γρήγορα θα προχωρούσαν οι Ταλιμπάν. Ήταν σαφές ότι το τοπικό προσωπικό έπρεπε να απομακρυνθεί από τη χώρα, αλλά η απομάκρυνση των Γερμανών μοιάζει διαβολεμένα με απόδραση. Θυμίζει τις φωτογραφίες της Σαϊγκόν. Η επόμενη ομοσπονδιακή Βουλή ( Bundestag) θα ασχοληθεί με αυτό», είπε σε συνέντευξή του στα δίκτυα RTL και ntv.

Ταυτόχρονα, ο Σόιμπλε εμφανίστηκε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. «Εμπειρογνώμονες και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών μου είπαν ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε και με τους Ταλιμπάν. Το θεωρώ εύλογο. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν γίνει ακόμη σφαγές από τους Ταλιμπάν», όπως είπε.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός θεωρεί ότι «η προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου καγκελαρίου του κόμματός του Άρμιν Λάσετ έχει μεγάλα προβλήματα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους όσους κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Η αντιστροφή της πτωτικής τάσης στην προεκλογική εκστρατεία, αυτό είναι το πρόβλημά μας. Τέτοιες τάσεις ενέχουν πάντα τον κίνδυνο να εδραιωθούν. Η περίπλοκη κατάσταση για τον Άρμιν Λάσετ είναι ότι δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την Καγκελάριο. Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζουν πώς ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κέρδισε τις εκλογές το 1998 μετά από 16 χρόνια καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) είχε απλώς το σύνθημα: «Ευχαριστούμε Χέλμουτ. Είναι αρκετά», δήλωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του.

Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής δήλωσε «σίγουρος ότι στις εναπομείνασες πέντε εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του η πτωτική τάση είναι αναστρέψιμη . Στόχος πρέπει να είναι τουλάχιστον το 30%. Αν αγωνιστούμε για πέντε εβδομάδες, μπορούμε να τον επιτύχουμε», τόνισε.

G7: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία – Για «βαθιά μετατόπιση» του Τραμπ μίλησε ο Μακρόν

AP261687335821001

G7: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία – Για «βαθιά μετατόπιση» του Τραμπ μίλησε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια «πολύ βαθιά αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ».

Οι Προτάσεις μας

Βάσεις ΑΕΙ 2026: Πότε ανακοινώνονται και που αναμένεται άνοδος – Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

ek panellinies panelladikes 3 1

Βάσεις ΑΕΙ 2026: Πότε ανακοινώνονται και που αναμένεται άνοδος – Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Οι φετινοί υποψήφιοι, που διεκδικούν μία από τις 68.788 διαθέσιμες θέσεις στα ΑΕΙ, θα μπορούν…

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνήγορος Γιωτόπουλου στο Documento: «Μήπως τελικά δεν καταργήθηκε η θανατική ποινή;»

7002693 1

Συνήγορος Γιωτόπουλου στο Documento: «Μήπως τελικά δεν καταργήθηκε η θανατική ποινή;»

Η δικηγόρος Βασιλική Καμηλάρη παραθέτει τις μεθοδεύσεις της ελληνικής δικαιοσύνης που είχαν ξεκάθαρο στόχο την…

«Αιχμές» Δούρου για Φάμελλο και όσους κλείνουν το… μάτι στον Τσίπρα – «Η έδρα μου γράφει ΣΥΡΙΖΑ και δεν τη βγάζω σε πλειστηριασμό»

dourou 2

«Αιχμές» Δούρου για Φάμελλο και όσους κλείνουν το… μάτι στον Τσίπρα – «Η έδρα μου γράφει ΣΥΡΙΖΑ και δεν τη βγάζω σε πλειστηριασμό»

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά βουλευτώ του κόμματος που σκέφτονται να κινηθούν προς…

Προσφυγή της Κοβέσι στον Άρειο Πάγο για τη διάρκεια της θητείας των Ευρωπαίων Εισαγγελέων

kovesi 3

Προσφυγή της Κοβέσι στον Άρειο Πάγο για τη διάρκεια της θητείας των Ευρωπαίων Εισαγγελέων

Την ακύρωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου περί διετούς θητείας ζητά η Λάουρα Κοβέσι.

Νέες βολές Παππά κατά Φάμελλου: Δεν θα σιωπήσω για να κρατήσω τη θέση όταν έχουμε αυτή τη δημοσκοπική καθίζηση»

6622263

Νέες βολές Παππά κατά Φάμελλου: Δεν θα σιωπήσω για να κρατήσω τη θέση όταν έχουμε αυτή τη δημοσκοπική καθίζηση»

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε αρχές Σεπτέμβρη από τις διακοπές και να κάνουμε ότι δεν έχει…