Σόιμπλε: "Ελπίζω να συνεχίσει να πείθει ο Σαμαράς τους Έλληνες-Μπράβο για τη μείωση μισθών"

Ο σοφός λαός λέει: «Πες μου τον φίλο σου να σου ποιος είσαι»… Μόνο και μόνο το γεγονός ότι έπλεξε…

soimp

Ο σοφός λαός λέει: «Πες μου τον φίλο σου να σου ποιος είσαι»… Μόνο και μόνο το γεγονός ότι έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα Πρωθυπουργού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς την αγωνία της γερμανικής κυβέρνησης μη τυχόν αλλάξει η παρούσα πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων» είναι το μήνυμα του Σόιμπλε για τις ευρωεκλογές, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, και αποθεώνει τις περικοπές μισθών…

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπ. Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα» ήταν η απάντηση του Σόιμπλε στην «Καθημερινή», σε ερώτηση για τις εκλογές και τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έξοδο στις αγορές, τονίζοντας όμως πως δεν χωράει επανάπαυση. «Ήταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική. Η χώρα σας θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, θα χρειασθεί χρόνος, και εδώ ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός».

Αμέσως μετά ο Σόιμπλε απέδωσε την κρίση στην Ελλάδα στην απώλεια ανατγωνιστικότητας παρομοιάζοντας την χώρα μας με την Ανατολική Γερμανία, όπως έκανε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ. «Στην Ελλάδα συνέβη ό,τι και στην Ανατολική Γερμανία όταν εισαγάγαμε το γερμανικό μάρκο, το 1990. Σας θυμίζω ότι μέχρι τότε η οικονομία του κατεχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση τμήματος της Γερμανίας ήταν η 11η στις στατιστικές του ΟΟΣΑ. Όμως, δεν ήταν ανταγωνιστική. Για να επιβιώσεις στην παγκοσμιοποιημένη αγορά χρειάζεται να έχεις ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό ισχύει, φυσικά, και εντός της Ευρωζώνης».

Βέβαια για τον Σόιμπλε η μετάφραση της έννοιας …«μεταρρυθμίσεις»δεν είναι τίποτε άλλο από περικοπές μισθών. «Η Ελλάδα πάει καλά, καλύτερα από ό,τι αναμέναμε. Η Ελλάδα έχει πανέμορφα νησιά και ακτές, αλλά πριν από δύο χρόνια ο τουρισμός ήταν καταστροφή. Η χώρα ήταν πολύ ακριβή και όσοι πήγαιναν προς την Αν. Μεσόγειο κατέληγαν στην Τουρκία. Κι, όμως, πέρυσι, και αφού είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, ήρθε η καλύτερη τουριστική χρονιά της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Το κλειδί είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι πολιτικά ανεκτός. Αυτή είναι η δημοκρατία. Γι’ αυτό αναζητούμε τη σωστή ισορροπία. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των επόμενων ευρωεκλογών και στην Ελλάδα θα είναι ενθαρρυντικά».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων