Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: "Καταρρέει το σύστημα κράτησης"

«Καταρρέει το σύστημα κράτησης και χρειάζεται επειγόντως άμεση λήψη μέτρων», τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της χώρας. Για το λόγο αυτό…

philakes

«Καταρρέει το σύστημα κράτησης και χρειάζεται επειγόντως άμεση λήψη μέτρων», τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της χώρας. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία  Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) αποφάσισε  σε όλες τις φυλακές της χώρας να πραγματοποιηθούν επί τετραήμερο μέσα την ερχόμενη εβδομάδα (από 22 – 25.7.2014) δύο πανελλαδικές απεργίες, αλλά και στάσεις εργασίας.

Σε εκτενή σκληρή ανακοίνωσή της η ΟΣΥΕ υπογραμμίζει  ότι «όσοι πιστεύουν» ότι με την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (φυλακές  Γ’ τύπου) «θα επιλυθούν έστω και ορισμένα από  τα προβλήματα  των φυλακών, σφάλουν  οικτρά και αγνοούν τις σοβαρότατες συνέπειες που θα επακολουθήσουν».

Οι πρόσφατες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, τονίζεται στην  ανακοίνωση της ΟΣΥΕ  «άφησαν παγερά αδιάφορο το  υπουργείο Δικαιοσύνης, που δείχνει να αντιμετωπίζει είτε στρεβλά είτε επιδερμικά τα  σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μέσα και όχι  έξω από τις φυλακές».

Παράλληλα, αναφέρουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ότι «η βία, η  εκμετάλλευση και η  εξαθλίωση που επικρατεί εντός των  καταστημάτων κράτησης, οι δολοφονίες, οι θάνατοι και οι αυτοκτονίες κρατουμένων, η υπερσυμφόρηση και ο συνωστισμός, η  υποστελέχωση και η διάλυση του προσωπικού και η υγειονομική κατάσταση μέσα στις φυλακές ως φαίνεται δεν έχουν σταθεί ικανά στοιχεία για να πειστεί η Πολιτεία ότι το σύστημα κράτησης της χώρας  έχει πλέον καταρρεύσει και  χρειάζεται επειγόντως άμεση λήψη μέτρων  για την  οργανωτική, λειτουργική και διοικητική μεταρρύθμιση του».

Ακόμη, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μεταξύ των άλλων, διαμαρτύρονται για «το φιάσκο της απορρόφησης προς τα καταστήματα  κράτησης των πρώην δημοτικών αστυνομικών» και για την παραχώρηση 1.000 καλλιεργούμενων στρεμμάτων της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής στο ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαμαρτύρεται, επίσης η ΟΣΥΕ γιατί η μετατροπή των φυλακών  Δομοκού σε  φυλακές υψίστης ασφαλείας, αντί να επιλύσουν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Βασικά αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι:

«1. Άμεση παροχή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο
σύνολο των εργαζομένων στις φυλακές,

2. Υλοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου που αφορά την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων και

3. Διοικητική μεταρρύθμιση και οργανωτική ανασυγκρότηση των καταστημάτων κράτησης σε μια πολυκλαδική, ουσιαστική και αποτελεσματική υπηρεσία και με διευρυμένους χαρακτήρες καταστημάτων κράτησης».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν:

Τρίτη, 22.7.2014, στάση εργασίας από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00.
Τετάρτη, 23.7.2014,  24ωρη Πανελλαδική απεργία.
Πέμπτη, 24.7.2014, στάση εργασίας από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00.
Παρασκευή, 25.7.2014, 24ωρη Πανελλαδική απεργία.

Κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποίησεων στις φυλακές της χώρας δεν θα πραγματοποιούνται:

1.     Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων,
2.     Επισκεπτήρια συνηγόρων και
3.     Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Αντίθετα, κατά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων στις φυλακές, θα γίνονται κανονικά  οι αποφυλακίσεις, οι μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησης τους (6μηνο/12μηνο), οι μεταγωγές προς τα  δικαστήρια όταν υπάρχει περίπτωση  παραγραφής ή συμπλήρωσης 18μήνου, οι τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και  μεταγωγές κρατουμένων από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.

Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει  προσωπικό ασφαλείας «το σύνολο του προσωπικού», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΥΕ.

Δημήτρης Παπανώτας: «Είμαι ένας αδέσποτος της Αριστεράς αυτή τη στιγμή»-Πυρά κατά της Έφης Αχτσιόγλου (video)

παπανωτας

Δημήτρης Παπανώτας: «Είμαι ένας αδέσποτος της Αριστεράς αυτή τη στιγμή»-Πυρά κατά της Έφης Αχτσιόγλου (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός