Newsroom

Newsroom

Σοβαρή καταγγελία «ξηλώνει» τα επιχειρήματα Μπακογιάννη για το κόστος του Μεγάλου Περιπάτου

Το «μεγαλόπνοο» έργο κοστολογήθηκε 880.000 ευρώ για να γίνει δήθεν εντός 20ημέρου, αλλά ο ίδιος ο δήμος έδωσε παράταση άλλες 20 μέρες

5107465

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχωρά η δημοτική κίνηση «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», που αποδομεί τα επιχειρήματα του Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με την υπερκοστολόγηση του Μεγάλου Περιπάτου, με πρόσχημα ότι όλα πρέπει να γίνουν μέσα σε 20 μέρες για να μην ταλαιπωρηθούν οι Αθηναίοι.

Συγκεκριμένα όπως περιγράφεται στην σχετική ανακοίνωση – καταγγελία ενώ η δημοτική αρχή προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική που έγινε στο κόστος του «Μεγάλου Περίπατου», δικαιολόγησε το υπέρογκο κόστος λόγω της απαίτησης του δήμου να γίνουν όλα ταχύτατα μέσα σε 20 ημέρες, αποδεικνύεται ότι ο ίδιος ο δήμος λίγες μέρες πριν ενέκρινε παράταση για την ολοκλήρωση του έργου για άλλες τόσες μέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα:

Ο «Μεγάλος Εμπαιγμός» συνεχίζεται

Ξεπέρασε κάθε όριο η κοροϊδία της δημαρχίας Μπακογιάννη. Στο δημοτικό συμβούλιο στις 29/6, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αλ. Τσιατσιάμης, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική που έγινε στο κόστος του «Μεγάλου Περίπατου», δικαιολόγησε το υπέρογκο κόστος λόγω της απαίτησης του δήμου να γίνουν όλα ταχύτατα μέσα σε 20 ημέρες.

Κι όμως, δυο μέρες πριν από την τοποθέτησή του αυτή, η οικονομική επιτροπή στην 33η συνεδρίασή της στις 27/6, είχε αποφασίσει τη χρονική παράταση για ακόμα 20 ημέρες έως τις 19/7, του συμφωνητικού  με την εταιρεία “MAYCON HELLAS CONSTRUCTION COMPANY S.A.”, που αφορά την προμήθεια αντιολισθηρών επιχρισμάτων και υλικών σήμανσης δηλαδή των υλικών χρωματισμού και σήμανσης των δρόμων του «Μεγάλου Περίπατου» με την αιτιολογία ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της βαφής των οδών εξαιτίας των καθυστερήσεων στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε σε μια σύμβαση 880.000 ευρώ. Υπερκοστολόγηση με στόχο υποτίθεται την ταχύτητα, την οποία όμως, υπονόμευσε ο ίδιος ο δήμος. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο εργολάβος, που έχει καλοπληρωθεί για την ταχύτητα, να ζητά και να παίρνει παράταση και τελικά πληρώνεται αδρά, για ένα έργο που ακολουθεί τους συνήθεις ρυθμούς με υπαιτιότητα του δήμου. Φυσικά, το κυρίαρχο ζήτημα παραμένει. Η ταχύτητα τέθηκε ως κριτήριο για να δικαιολογήσει τις απευθείας αναθέσεις, τις υπερκοστολογήσεις, για να αλλάξει τόσο χρήμα γρήγορα χέρια και όχι το αντίστροφο.

Το ίδιο μάλλον, θα συμβεί και στη δεύτερη μεγάλη σύμβαση που αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών, της οποίας η Α’ φάση λήγει στις 13/7 (με περιθώριο ακόμα πέντε ημερών και μετά ένα μήνα και στη συνέχεια δύο ακόμα μήνες παρακολούθησης του έργου) και στοίχισε 1.100.000 ευρώ. Φυσικά τα φυτά άρχισαν ήδη να ξεραίνονται, μιας και φυτεύτηκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά αυτό δε φαίνεται να απασχολεί τη δημαρχία. Θα ισχυριστούν ότι τα φυτά ξεραίνει το μεταφυτευτικό σοκ, θα φυτέψουν άλλα στη θέση τους και εν τω μεταξύ το χρήμα θα συνεχίζει να ρέει.

Και είμαστε μόνο στην αρχή. Ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι όλος αυτός ο εξοπλισμός θα αντικατασταθεί με νέο όταν ολοκληρωθεί η πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ουσιαστικά δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα σχετικά με τα ποσά. Αν δίνονται 2.000.000 ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή, φανταζόμαστε πόσο ακριβότερη θα είναι η πραγματική. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός όλων των άλλων, όλη αυτή την ασχήμια (ζαρτινιέρες, παγκάκια και ξεραμένα δέντρα), δηλώνουν ότι θα τη μεταφέρουν στις γειτονιές της πόλης, όταν ολοκληρωθεί η πιλοτική εφαρμογή του έργου. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ έχουν αφήσει εντελώς αφρόντιστες και παραμελημένες τις γειτονιές της Αθήνας, εκεί που ζει ο εργαζόμενος κόσμος και η νεολαία, θα τους «πουλήσουν» «τα αποφάγια» και την ασχήμια που έφτιαξαν στο κέντρο ως αναβάθμιση και γενναία χρηματοδότηση.

Τεράστιες ευθύνες εκτός της δημαρχίας Μπακογιάννη-ΝΔ έχει και η παράταξη του Ηλιόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ και του Γερουλάνου-ΚΙΝΑΛ. Όλη αυτή η επίθεση στην πόλη και στα δικαιώματα των κατοίκων δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς τη θετική τους ψήφο, σε ένα fast track δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη στις 11/5, ορισμένο το απόγευμα της 9/5.

Η σημερινή τους κριτική, αποκλειστικά για ζητήματα διαλόγου, διαδικασιών και υπερκοστόλησης στις αναθέσεις των έργων, ανήκει στην αντιπολιτευτική γραμμή που επιδιώκει απλώς εκλογικά οφέλη. Όμως τα έργα θα προχωρούν κανονικά. Δεν αμφισβητούν ούτε στιγμή την ουσία των επιδιώξεων του «Μεγάλου Περίπατου», αντίθετα συναινούν πλήρως. Βοήθησαν δραστικά τη δημαρχία Μπακογιάννη να τον υλοποιήσει και όλες οι μετέπειτα διαμαρτυρίες τους είναι άσφαιρες.

Αγώνας για μια Αθήνα στα χέρια των κατοίκων της

Ο πολυδιαφημισμένος «Μεγάλος Περίπατος» εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της έντονης τουριστικοποίησης της Αθήνας και παράδοσης του κέντρου της στο τουριστικό κεφάλαιο.

Τα σχέδια Μπακογιάννη, παρότι διαφημίζονται ως αναβάθμιση του χώρου και της ποιότητας της ζωής στην πόλη, στρέφονται ενάντια στην πλειοψηφία των χρηστών της και λειτουργούν περισσότερο για την εκδίωξή τους. Η πάλη για το μπλοκάρισμα μιας τέτοιας προοπτικής εναπόκειται στους ίδιους τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Αθήνας. Είναι η υπεράσπιση της ίδιας της ύπαρξης τους σε αυτή, της δυνατότητάς τους να ζουν και να εργάζονται αξιοπρεπώς σε έναν φιλόξενο χώρο, συμμετέχοντας στις αποφάσεις που τον αφορούν. Ο αγώνας ενάντια στις στοχεύσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» και των ευρύτερων σχεδίων της δημοτικής αρχής, είναι ο αγώνας για το ίδιο το δικαίωμα στην Αθήνα.

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…