Σοβαρή καταγγελία Σπίρτζη για τον Γ.Πατούλη για την κλινική «Ταξιάρχαι»

Ο αντιπεριφειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής,  Αθ. Βαθιώτης, υπήρξε συνεργάτης της κλινικής «Ταξιάρχαι»

NewsRoom 30/04/2020 | 22:10

Σε μια σοβαρή καταγγελία για σχέσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, με την κλινική  «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, προχώρησε σήμερα ο Χρ. Σπίρτζης, αποδίδοντας την εγκληματική, όπως την χαρακτήρισε αδράνεια, αναφορικά με τους ελέγχους, στο γεγονός ότι ο αντιπεριφερειάρχης  Αθ.Βαθιώτης, υπήρξε συνεργάτης της εν λόγω κλινικής.

Ο Tομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλεί ευθέως τον Γ. Πατούλη διερωτώμενος:

«Πώς, αλήθεια, εξηγείται ότι η Επιτροπή Ελέγχου που όρισε ο κατ’ επιλογήν του κυρίου Πατούλη, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, κ. Βαθιώτης δεν είχε προβεί στη διενέργεια ελέγχου ούτε πριν ούτε μετά την εμφάνιση κρουσμάτων»;

Πώς αλήθεια εξηγείται, μετά από όλα αυτά, ότι ο κατ’ επιλογήν του κυρίου Πατούλη, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, κ. Βαθιώτης παραμένει ακόμη στη θέση του;

Πώς εξηγείται ότι δεν έχουμε πάρει καμία υπεύθυνη απάντηση από τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση;

Ο κ. Σπίρτζης στην προσωπική του ιστοσελίδα έδωσε μάλιστα στην δημοσιότητα φωτογραφία του Αθ. Βαθιώτη από την ιστοσελίδα της κλινικής «Ταξιάρχαι», στην οποία πιστοποιείται ότι υπήρξε συνεργάτης της κλινικής.

Αφορμή για την απάντηση  Σπίρτζη ο οποίος κατήγγειλε προσφάτως τον Γ.Πατούλη  για σοβαρές ευθύνες αναφορικά με την κλινική, στάθηκε η σημερινή ανακοίνωση της Περιφέρειας, η οποία παραδέχεται ότι έγινε έλεγχος στην κλινική μόλις δύο μέρες πριν, στις 28 Απριλίου!


Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, συγκροτήθηκε μετά από την υπ’ αρ. πρωτ. 3461/31-01-2020 (ΑΔΑ: 6ΥΑΦ7Λ7-8Γ6) απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, η αρμόδια κατά το Νόμο τριμελής Επιτροπή, που προχώρησε στις 28 Απριλίου 2020 στον έλεγχο της Ιδιωτικής Γενικής Κλινικής «ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ», που βρίσκεται στο Περιστέρι, στην οποία παρουσιάστηκαν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων covid-19, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής ασθενών.

Με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και λόγω των ειδικών συνθηκών, στην επιθεώρηση παρέστη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.

Η Επιτροπή αρχικά έκανε έλεγχο εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για την διαλογή, πρόληψη και διαχείριση ύποπτων και διαπιστωμένων περιστατικών Covid-19. Κατά την αυτοψία των χώρων υποδοχής κοινού, διαλογής ύποπτων περιστατικών και διακίνησης ασθενών διαπιστώθηκε ότι τηρούνται οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στον εξωτερικό χώρο της Κλινικής επί της οδού Ελευσινίων λειτουργεί από τις 14-03-2020 (σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής Λοιμώξεων) Isolation Box για την εξέταση των υπόπτων περιστατικών. Το προσωπικό ήταν ελλιπές διότι, όπως δηλώθηκε από τους υπεύθυνους της κλινικής, μέρος του βρίσκεται σε καραντίνα, λόγω Covid-19. Το προσωπικό που παρέμεινε στην Κλινική, κατά τον έλεγχο τηρούσε το πρωτόκολλο που αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε έλεγχος στους χώρους της Κλινικής. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί είναι σύμφωνοι με τις κατόψεις εσωτερικής διαρρύθμισης, όπως έχουν θεωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας στις 03-05-2017 , στη βάση των οποίων χορηγήθηκε η άδεια από την Περιφέρεια Αττικής.

Τα χειρουργεία ήταν κλειδωμένα. Από το βιβλίο χειρουργείων διαπιστώθηκε όμως ότι έχουν πραγματοποιηθεί χειρουργικές επεμβάσεις και μετά την 20-03-2020, οπότε και το Υπουργείο Υγείας επέβαλλε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στις Ιδιωτικές Κλινικές. Η Κλινική διαθέτει δύο ΜΤΝ δυναμικότητας δεκατεσσάρων και δεκατριών κλινών, οι οποίες λειτουργούσαν κανονικά.

Η Επιτροπή ζήτησε και έλαβε:
• πρακτικά πρόσφατων συνεδριάσεων και αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων
• πρόσφατο πίνακα προσωπικού όπως αυτή κατατέθηκε στο ΣΕΠΕ
• κατάσταση χειρουργικών επεμβάσεων από την τελευταία σελίδα του βιβλίου χειρουργείων
• θεώρηση εσωτερικού κανονισμού διαχείρισης αποβλήτων από την αρμόδια ΥΠΕ
• σύμβαση με εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων
• τελευταία πιστοποιητικά εντομοκτονίας – μυοκτονίας – απολύμανσης
• εργαστηριακές εξετάσεις της ποιότητας του νερού της αντίστροφης ώσμωσης, που χρησιμοποιείται στις δύο ΜΤΝ.

Μετά τον έλεγχο η Επιτροπή εισηγήθηκε η Κλινική να καταθέσει τις απόψεις της:

α) για την εμφάνιση πληθώρας κρουσμάτων Covid – 19 σε ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
β) για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων μετά την αναστολή τακτικών χειρουργείων από το Υπουργείο Υγείας.

Η Επιτροπή μετά την κατάθεση απόψεων εκ μέρους της Κλινικής, θα συνεδριάσει εκ νέου για τυχόν περαιτέρω ενέργειες.