ΜΝ

Μάκης Νοδάρος

Σοβαρές καταγγελίες κατά της «γαλάζιας» περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία κατά της Ρόδης Κράτσα - Τσαγκαροπούλου

4957082

Για περίεργες μεθοδεύσεις  και αποφάσεις που αφορούν χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου,  κατηγορούν την «γαλάζια» Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου  , ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020  για τους Δήμους της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης , Μάκης Φόρτες αλλά και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θ. Γαλιατσάτος.

Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο – καταγγελία ο κ. Φόρτες , φέρεται ο ίδιος να υπερψηφίζει  σχετική απόφαση χωρίς ο ίδιος να το έχει πράξει !!!  

Αναλυτικά ο κ. Φόρτες καταγγέλλει :

« Με την 7η τροποποίηση  συγκρότησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 σύμφωνα με την δικιά σας απόφαση 1214/18.6.2020, εκπροσωπώ τους Δήμους της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
Η απόφαση ορισμού μου (μαζί και των εκπροσώπων από τις άλλες Π.Ε.) έγινε με την απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΙΝ 9-140/29.11.2019.

Στις 12/6/2020 στείλατε πρόσκληση για συνεδρίαση της Ε.Π. με θέμα τροποποίηση του ΠΕΠ με γραπτή διαδικασία και λήξη της σχετικής διαδικασίας την 18η Ιουνίου 2020.
Την ίδια ημέρα 18/6 επισημαίνω, όπως προανέφερα, ότι έγινε η τροποποίηση της Ε.Π. με τη συμμετοχή των νέων εκπροσώπων της Αθμιας αυτοδιοίκησης.

Την επομένη 19 Ιουνίου εκδώσατε την 21η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 δια της γραπτής διαδικασίας.»

Σε αυτήν και οι 4 εκπρόσωποι των αντιστοίχων Π.Ε. φερόμαστε ότι συμμετείχαμε και μάλιστα ότι έχουμε εγκρίνει (αν και αυτό πρακτικά ήταν αδύνατον όπως προκύπτει από τα παραπάνω) την 4η αναθεώρηση (Α΄Φάση) του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 έτους 2020, την οποίας την εισήγηση ουδέποτε τουλάχιστον εγώ δεν είχα λάβει, ούτε και φυσικά την σχετική πρόσκληση της συνεδρίασης.

Ανάμεσα στα άλλα η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει και το μείζον ζήτημα της μεταφοράς συνολικών πόρων ύψους 30,1 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων στο τομεακό πρόγραμμα ΕΠ- ΑΝΕΚ για δράσεις αντιμετώπισης συνεπειών Covid-19.

Η σχετική μεταφορά των 30,1 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 30.112.370 ευρώ) από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 προέρχεται από τους θεματικούς στόχους 4, 6, 7 και 10 και συγκεκριμένα από τις εξής δράσεις:

3 εκατ. ευρώ από την δράση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

2 εκατ. ευρώ από την δράση για τις Υδρεύσεις

2 εκατ. ευρώ από την δράση για το Σύγχρονο Πολιτισμό

3,6 εκατ. ευρώ από την δράση για Λιμενικά έργα

16,4 εκατ. ευρώ από την δράση για Οδικά έργα και

3,1 εκατ. ευρώ από την δράση για τις υποδομές Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων διαμορφώνεται πλέον στα 201.696.536,00 € από 231.808.906,00 €.

Η δε επιλογή της πρακτικής των υπερδεσμεύσεων ως αντιστάθμισμα στην περικοπή πόρων, μπορεί μεν να μην επηρεάζει των πορεία των έργων, αλλά όπως διδάσκει η εμπειρία από το παρελθόν οι υπερδεσμεύσεις μεταθέτουν το πρόβλημα της έλλειψης πόρων από την επόμενη προγραμματική περίοδο (στην προκειμένη περίπτωση στο ΕΣΠΑ 2021 -2027) αφού γίνεται πρώιμη δέσμευση πόρων και στην προκειμένη περίπτωση τα 30,1 εκατ. ευρώ αν δεν λείψουν από το τρέχον πρόγραμμα αυτό θα συμβεί στο επόμενο.»

« Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η 4η αναθεώρηση του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων όπως μαρτυρούν τα γεγονότα, είναι δυστυχώς ατυχής για το κύρος της αυτοδιοίκησης αφού  – και τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά – έγινε όχι μόνο ερήμην του εκπροσώπου των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ αλλά και φέρομαι στην απόφαση  να υπερψηφίζω την αναθεώρηση και μαζί την περικοπή των πόρων, όταν ενημερώθηκα στις 3 Ιουλίου με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 15 ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης  από εσάς, οπότε και η φερόμενη έγκρισή μου στην 4η αναθεώρηση (Α΄Φάση) του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 έτους 2020 (Α.Π. οικ. 1248/19-06-23020) δεν υφίσταται.  Επί πλέον αυτού και επί της ουσίας, η μείωση κατά 30 εκατ. του προγράμματος (το 13% του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΕΠ) και μάλιστα από ζωτικής σημασίας δράσεις δίχως κανένα διάλογο και καμία ενημέρωση, αποτελεί αρνητική εξέλιξη στους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας και των Δήμων.» – τονίζει ο Μάκης Φόρτες.

Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Γαλιατσάτος ο οποίος καταγγέλλει ότι με την περικοπή του ΠΕΠ/ ΕΣΠΑ της ΠΙΝ κατά 13% , εξαφανίζονται πολύτιμοι πόροι 30,1 εκατομ. ευρώ , πόροι θεσμοθετημένοι για τις ανάγκες των πολιτών των Ιονίων Νήσων.

« Δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε καμιά εγγύηση επιστροφής και απόδοσης των πόρων αυτών  στους πολίτες των νησιών μας με άλλο τρόπο (πχ με την μορφή επιδοτήσεων στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις) . Χάνονται στην πλημμυρίδα των χιλιάδων απ ευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης με την δικαιολογία της αντιμετώπισης του covid-19. Η ΠΙΝ/Κράτσα δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους πολύτιμους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, και ταυτόχρονα δείχνει απρόθυμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών. Η περιφερειάρχης δεν ειχε κάν την ευαισθησία να ενημερώσει ,έστω και εκ των υστέρων το ΠΣ.» – αναφέρει ο κ. Γαλιατσάτος.

Πηγή: apokalypseis.com

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...