Newsroom

Newsroom

Σνόουντεν: Προδότης ή ιδεαλιστής;

Ο ΕντουαρντΣνόουντεν είναι ένας μοντέρνος κατάσκοπος. Νέος, πράος, με πολλές και εξειδικευμένες τεχνολογικές γνώσεις, ο Σνόουντεν υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.…

snoounten

Ο ΕντουαρντΣνόουντεν είναι ένας μοντέρνος κατάσκοπος. Νέος, πράος, με πολλές και εξειδικευμένες τεχνολογικές γνώσεις, ο Σνόουντεν υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη δουλειά του δεν χρησιμοποιεί ούτε γρήγορα αυτοκίνητα ούτε περίπλοκα γκάτζετ∙ μόνο ένα γραφείο και έναν υπολογιστή. Με αυτά τα δύο απλά εργαλεία μπορεί να κατασκοπεύσει τους πάντες οπουδήποτε. Και δεν είναι ο μόνος, όπως αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Όταν ο αμερικανός δημοσιογράφος- Γκλεν Γκρίνγουολντ- ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter, το link με τη συνέντευξη του πρώην τεχνικού της CIA στην «Γκάρντιαν», ο Σνόουντεν είναι ο ήρωας όλων όσοι βλέπουν τον Μεγάλο Αδελφό να είναι πανταχού παρών. Ο ίδιος δεν αποδέχεται τον τίτλο. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν ήρωα, γιατί το κάνω για μένα: δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο χωρίς ιδιωτικότητα και επομένως έναν κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει χώρος για πνευματική εξερεύνηση και δημιουργικότητα». Οπως αποκάλυψε στον Γκρίνγουολντ από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Χονγκ Κονγκ όπου αναζήτησε καταφύγιο επειδή πιστεύει ότι δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στη χώρα του, «παρακολουθούμε τα ηλεκτρονικά δίκτυα όλων και παντού». Δεν είναι γνωστό σε ποιο ακριβώς μέρος βρίσκεται. Ο Σνόουντεν λέει μόνο ότι επέλεξε το Χονγκ Κονγκ λόγω της «μακράς του παράδοσης στην ελευθερία της έκφρασης». Και επιμένει πως σε καμία περίπτωση δεν σκόπευε να παραμείνει ανώνυμος, γιατί είναι πεπεισμένος ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό. OΣνόουντεν αποκάλυψε για τα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ αρκετά χρόνια τώρα: «Είχα το δικαίωμα να υποκλέπτω τον καθένα: εσένα – λέει απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο της “Γκάρντιαν” -, έναν ομοσπονδιακό δικαστή, ακόμη και τον Πρόεδρο, εάν είχα κάποιο προσωπικό e-mail». Ο Σνόουντεν μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα και στο Μέριλαντ, κοντά στο αρχηγείο της NSA στο Φορντ Μιντ. Δεν ήταν ποτέ «καλός μαθητής». Δεν πήρε καν απολυτήριο λυκείου. Το 2003 κατετάγη στον Στρατό ελπίζοντας να πολεμήσει στον πόλεμο του Ιράκ. Ένα ατύχημα και στα δύο πόδια όμως, κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, τον έφερε εκτός Στρατού. Στη συνέχεια «πήρε μεταγραφή» για την NSA όπου εργάστηκε στην αρχή ως φρουρός ασφαλείας και κατόπιν στη CIA, όπου ανελίχθηκε πολύ γρήγορα χάρις στην κλίση του στους υπολογιστές.
Το 2007 η CIA τον έστειλε με διπλωματική κάλυψη στα γραφεία της στη Γενεύη. Εκεί, υποστηρίζει, ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την πραγματική δραστηριότητα των συναδέλφων του. Εκεί, σκέφτηκε για πρώτη φορά να φέρει στο φως την «αμερικανική πειρατεία». Η εκλογή τού ΜπαράκΟμπάμα το 2008 και η υπόσχεση ότι θα κάνει στροφή στις πολιτικές τού προκατόχου του στον Λευκό Οίκο, τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Προσωρινά. Το 2009, έφυγε από τη CIA για να εργαστεί σε μια ιδιωτική εταιρεία, την BoozAllen, η οποία αναλάμβανε έργα της NSA. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σνόουντεν δεν είδε τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις. «Αρχισα σιγά σιγά να σκληραγωγούμαι. Δεν μπορείς να κάθεσαι και να περιμένεις κάποιον άλλον να αντιδράσει. Εψαχνα για ηγέτες αλλά συνειδητοποίησα ότι ηγεσία, τελικά, είναι να είσαι ο πρώτος που θα αντιδράσει». Μέχρι και πριν από τρεις εβδομάδες, ο Σνόουντεν εργαζόταν σε ένα γραφείο της NSA στη Χαβάη. Αφού εξασφάλισε αντίγραφα όλων των απόρρητων αρχείων που σκόπευε να αφήσει να διαρρεύσουν στον Τύπο, στις 20 Μαΐου, επιβιβάστηκε σε μια πτήση για Χονγκ Κονγκ και αποχαιρέτησε οριστικά μια άνετη ζωή – ο ετήσιος μισθός του έφθανε τα 200.000 δολάρια -, τη σύντροφό του, την οικογένειά του και βέβαια την πατρίδα του.  Ο Σνόουντεν γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει παραβεί τον νόμο. Επίσης γνωρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση και οι Μυστικές Υπηρεσίες θα τον κυνηγήσουν ως την άκρη του κόσμου. Έπειτα από πολλές αιτήσεις για άσυλο σε άλλες χώρες, η Βενεζουέλα δέχτηκε τελικά την αίτησή του για άσυλο. Ο πρόεδρος της χώρας- ΝίκολαςΜαδούρο- δήλωσε στις 5 Ιουλίου 2013 «έχω αποφασίσει να προσφέρω ανθρωπιστικό άσυλο στον νεαρό Αμερικανό, ΈντουαρντΣνόουντεν, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει και να ζήσει στην πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ και του ΟύγκοΤσάβες, μακριά από τις διώξεις της ιμπεριαλιαστικής Βόρειας Αμερικής».Την 1η Αυγούστου 2013 ο Σνόουντεν αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο της Μόσχας, καθώς η Ρωσία του είχε παραχωρήσει προσωρινό πολιτικό άσυλο για ένα χρόνο. Η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, κατά το αναμενόμενο, ήταν η δυσαρέσκεια για αυτή την απόφαση της Μόσχας. Στη συνέχεια, οΣνόουντεν μεταφέρθηκε σε άγνωστη αλλά ασφαλή τοποθεσία. 
Στις 29/01/2014 δύο μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου πρότειναν τον Σνόουντεν, για το ΝόμπελΕιρήνης 2014, λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις του έκαναν τον κόσμο πιο ασφαλή ενώ  εξελέγη στην —καθαρά τιμητική— θέση του Πρύτανη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης!
Σύμφωνα με τον Μάθιου Εϊντ, κορυφαίο ιστορικό των μυστικών υπηρεσιών από την Ουάσιγκτον «Ο Σνόουντεν είναι ένας ιδεαλιστής νεαρός, απογοητευμένος από όσα είδε στις υπηρεσίες πληροφοριών. Καταλαβαίνω γιατί. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ μαζί του. Για τους ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών είναι ένας προδότης. Αλλά η απάντηση είναι πιο περίπλοκη. Ακόμη και αν διαφωνώ με τον Σνόουντεν, του είμαι ευγνώμων γιατί είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν αλλαγές»!

Πηγές:
http://www.tanea.gr/news/world/article/5023117/mporoysa-na-ypoklepsw-ako…
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=538751

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…