Σλοβενία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας

Όσοι φτάνουν στη χώρα ​​από άλλα κράτη της ΕΕ δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον επτά ημέρες

5e8ccc8415ea4b54cc662aca

Η Σλοβενία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας του κορονοϊου, αφού εδώ και δύο βδομάδες οι αρχές της ανακοινώνουν λιγότερα από επτά νέα κρούσματα ημερησίως.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη τον επίσημο τερματισμό της επιδημίας του κορονοϊού και έτσι όσοι  φτάνουν τώρα στη χώρα ​​από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον επτά ημέρες, όπως συνέβαινε από τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες συνεχίζει να αφορά αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιρουμένων των διπλωματών και όσων εργάζονται σε μεταφορές φορτίων, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η χώρα των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που γειτονεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, κάνει λόγο για έναν απολογισμό 103 νεκρών εξαιτίας της Covid19 σε σύνολο 1.464 κρουσμάτων.

«Η Σλοβενία ​​έχει εξημερώσει την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες … Σήμερα η Σλοβενία ​​έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Janez Jansa στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Το τέλος της επιδημίας σημαίνει ότι ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, θα λήξουν στα τέλη Μαΐου.

Όσοι αλλοδαποί παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα. Ακόμη, οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες για να αποτραπεί ο κίνδυνος να αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά ο κορονοϊός, ανέφερε η κυβέρνηση, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι χθες οι πολίτες καλούνταν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Από τα μέσα του Μαρτίου η Λιουμπλιάνα έκλεισε όλα τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα, τα πολιτιστικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, άρχισαν να χαλαρώνουν ή να αίρονται από την 20ή Απριλίου.

Οι συγκοινωνίες ξανάρχισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα μερίδα των μαθητών θα επιστρέψει στις τάξεις ενώ θα ανοίξουν και πάλι μπαρ, εστιατόρια, καθώς και τα μικτά ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 30 δωματίων.