Newsroom

Newsroom

Σλοβακία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη μνήμη του δολοφονημένου δημοσιογράφου

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Μπρατισλάβα και σε άλλες πόλεις της Σλοβακίας σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ, αξιώνοντας από τις αρχές να προχωρήσουν ταχέως στην ανάληψη μέτρων ως απάντηση στη δολοφονία που προκάλεσε σοκ στη χώρα και συγκλόνισε την κυβέρνηση.

5a99ad4f1dc524364f8b45fc

Ο 27χρονος Κούτσιακ ερευνούσε μια υπόθεση φορολογικής απάτης με επιδοτήσεις όπου φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματίες και πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας.

Ο δημοσιογράφος αναζητούσε πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της μαφίας και Ιταλών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Σλοβακία. Ο Κούτσιακ και η αρραβωνιαστικιά του Μαρτίνα Κουσνιρόβα, οι οποίοι σκόπευαν να παντρευτούν τον Μάιο, βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες στο σπίτι τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, προτού εκείνος προλάβει να τελειώσει το άρθρο του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό τους από σλοβακικά και διεθνή ΜΜΕ. Ένας από τους άνδρες που κατονομάστηκαν στο ρεπορτάζ του Κούτσιακ φέρεται να είχε κατά το παρελθόν δεσμούς με ανθρώπους οι οποίοι κατόπιν εργάστηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο θάνατος του Κούτσιακ πυροδότησε την οργή της κοινής γνώμης με φόντο τις καταγγελίες εκτενών φαινομένων διαφθοράς στην ευρωπαϊκή χώρα και προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβακίας. Κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.


«Επικρατεί ένα βρόμικο χάος εδώ… και εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει να το ανεχτούμε» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών, ο 58χρονος Γιόζεφ Μπελόβιτς, μαζί με το πλήθος των περίπου 10.000- 15.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην πορεία αψηφώντας τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος Αντρέι Κίσκα.

Ένα μεγάλο πανό ήταν ορατό ανάμεσα στον κόσμο. Σε αυτό αναγραφόταν το σύνθημα «Μια επίθεση εναντίον δημοσιογράφων= μια επίθεση εναντίον όλων μας». Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των δύο θυμάτων, άλλοι αναμμένα κεριά.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε περισσότερες από 10 πόλεις της χώρας αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Πράγα στη διαδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ πορείες αναμένονται μεταξύ άλλων στο Λονδίνο και τη Χάγη.

Με το νυφικό της κηδεύτηκε η αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου

Νωρίτερα σήμερα, η αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου κηδεύτηκε με το νυφικό της, στην πόλη Γκρεγκορόβτσε, ενώ στην κηδεία της παρέστησαν εκατοντάδες άνθρωποι, όπως μετέδωσαν σλοβακικά ΜΜΕ.

Ο Γιαν Κούτσιακ άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από σφαίρα στο στήθος, ενώ η Μαρτίνα Κουσνίροβα στο κεφάλι.

Η κηδεία του Κούτσιακ θα τελεστεί αύριο Σάββατο στο χωριό Στιάνβικ, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.

«Μονάχα ο διάβολος μπορεί να σκοτώσει νέους» ανθρώπους, είπε σήμερα ο ιερέας που τέλεσε τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…