Newsroom

Newsroom

Σκωτία: Επίσημο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, υπέγραψε το επίσημο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση, για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το BBC.

58dd65eb1dc52476698b4809

Τη Δευτέρα, το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε τη συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης της χώρας.

Η πρόταση κατατέθηκε από το κυβερνών, κεντροαριστερό και εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ το αίτημα είχε τη στήριξη των Σκωτσέζων Πράσινων. Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί.

Η Σκωτία άνοιξε ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της επέλεξε στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Bremain, ενώ τελικώς, με τις ψήφους των Άγγλων, επικράτησε η επιλογή του Brexit.

Η απόφαση του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν έχει πρακτικό νόημα εάν η πρόταση για νέο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων).

Η κ. Μέι έχει δηλώσει ότι δεν είναι ώρα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία και ότι η απόφαση του 2014 περί παραμονής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διάρκεια «μιας γενιάς», όπως είχε δηλώσει και ο Βρετανός τέως πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Από τη πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας, σημειώνει ότι η απόφαση για Brexit αλλάζει τα δεδομένα και διεκδικεί διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019, δηλαδή λίγο πριν ή αμέσως μετά την αποχώρηση του Η.Β. από το μπλοκ των 28 χωρών.