Newsroom

Newsroom

Σκουρλέτης: Ο «πολιτικός τσαµπουκάς» της κυβέρνησης στην προανακριτική έχει ως στόχο την απόκρυψη του πραγµατικού σκανδάλου της Novartis

Ο «πολιτικός τσαµπουκάς» της κυβέρνησης στην προανακριτική έχει ως στόχευση τη µετάθεση της συζήτησης σε άλλα θέµατα πέραν των αντικοινωνικών µέτρων που εφαρµόζει και , ανέφερε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

σκουρλέτης

Ο ίδιος, αναφερόµενος στη διαδικασία ανασυγκρότησης του κόµµατός του, υποστηρίζει ότι η µαζικοποίηση και η κοινωνική γείωση δεν επιτυγχάνονται µε λογικές ξεκαθαρίσµατος λογαριασµών, αφήνοντας αιχµές για όσους επιθυµούν κατασκευασµένες αντιπαραθέσεις.

Κύριε Σκουρλέτη, η σύγκρουση µεταξύ κυβέρνησης και αξιωµατικής αντιπολίτευσης λίγους µήνες µετά τις εκλογές είναι σφοδρή, µε κορύφωση και τις εξελίξεις γύρω από την προανακριτική. Ηταν αναπόφευκτη;

∆εν θεωρώ τα όσα έγιναν εκ µέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση µε την προανακριτική ως την κορυφαία σύγκρουση των τελευταίων µηνών. Ασφαλώς αποτελεί µια αντιδηµοκρατική και αυταρχική επιλογή εκ µέρους της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, αλλά σηµαντικότερη ήταν η σύγκρουση, µε αφορµή τις διατάξεις του υποτιθέµενου αναπτυξιακού νόµου, οι οποίες σχετίζονται µε τα δικαιώµατα του κόσµου της εργασίας. Αναφέροµαι, ενδεικτικά, στην κατάργηση της προσφυγής στη διαιτησία και στην υπονόµευση των συλλογικών συµβάσεων που µαθηµατικά, όπως επιβεβαίωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, οδηγούν στη µείωση των µισθών στον ιδιωτικό τοµέα.

Αλλωστε, ο «πολιτικός τσαµπουκάς» εκ µέρους της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προανακριτικής, αποσκοπεί αφενός στο να µεταθέτει τη συζήτηση από τα αντικοινωνικά µέτρα που προωθούνται και αφετέρου στο να δηµιουργεί εµπόδια στη διερεύνηση του πραγµατικού σκανδάλου της Novartis. Οποτε, λοιπόν, θα βρισκόµαστε απέναντι σε πολιτικές κατάφωρα αντικοινωνικές ή συγκάλυψης πραγµατικών σκανδάλων, η σύγκρουση θα είναι σφοδρή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όµως βάζει στο στόχαστρο και το ΚΙΝΑΛ. Τι του καταλογίζετε;

∆υστυχώς το ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει να συντονίζει την πολιτική του παρουσία µε αυτήν της Ν∆. Η στάση του αυτή είναι συνέπεια µιας ολόκληρης πορείας όσων δυνάµεων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν υιοθετήσει τις νεοφιλελεύθερες λογικές εδώ και δεκαετίες. Βέβαια να µην υποτιµήσουµε τις διαφοροποιήσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του γύρω από το συγκριµένο θέµα της προανακριτικής.

Υπάρχει περίπτωση εκτόνωσης, δεδοµένου ότι ακολουθούν νοµοθετήµατα όπως η ψήφος των αποδήµων, η διαδικασία της συνταγµατικής αναθεώρησης και η προεδρική εκλογή;

Σε σχέση µε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού περιµένουµε τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, από τις µέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι η λύση που θα επιλεγεί θα πρέπει να θωρακιστεί συνταγµατικά. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόµη τα χαρτιά της και όπως φαίνεται θα επιχειρήσει να εκµεταλλευθεί τα θέµατα της εκλογής του Προέδρου, της συνταγµατικής αναθεώρησης, του εκλογικού νόµου και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού για να εξυπηρετήσει τους ιδιοτελείς κοµµατικούς σχεδιασµούς της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιµένετε στη θέση σας για επανεκλογή του σηµερινού Προέδρου της ∆ηµοκρατίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί υπέρ της επανεκλογής του σηµερινού Προέδρου, εφόσον και ο ίδιος το επιθυµεί.

Η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ανοίγει περαιτέρω τον δρόµο του µετασχηµατισµού του κόµµατός σας;

Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήµα στην πορεία προς το συνέδριό µας. Θα αποτελείται από τα σηµερινά µέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συντρόφους από τον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο µε τους οποίους πορευτήκαµε µαζί τα τελευταία χρόνια.

Οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν µετριαστεί, όµως πολλοί ανησυχούν ότι µπορεί να επαναληφθούν φαινόµενα εσωστρέφειας που οδηγούν την προσπάθεια της ανασυγκρότησης προς τα πίσω. Ισχύει;

Νοµίζω πως τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στον διάλογο και στους προβληµατισµούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπερβάλλουν πολλές φορές. ∆εν θεωρώ ότι είναι τυχαίο. Σας θυµίζω ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστηµα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι οµόφωνες. Ισως είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία δεν υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σε άλλες περιόδους. Ωστόσο πολλοί έχουν συµφέρον και επιδιώκουν να παρουσιάσουν µια εικόνα ενός αλληλοσπαρασσόµενου ΣΥΡΙΖΑ. Εχουµε παρά πολλά να πούµε για τις προηγούµενες εµπειρίες µας αλλά και πολλά να κάνουµε από εδώ και εµπρός, στο χέρι µας είναι. Οταν ασχολείσαι µε τα πραγµατικά επίδικα και δεν σκιαµαχείς, τότε και ο κόσµος καταλαβαίνει και κάτι καλύτερο µπορεί να προκύψει. Το βέβαιο είναι πως µαζικοποίηση µε σκοπό την επανεκκίνηση και την κοινωνική γείωση δεν επιτυγχάνεις µε λογικές ξεκαθαρίσµατος λογαριασµών.

Τι έχουν ανάγκη περισσότερο σε αυτήν τη φάση οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες;

Πρώτα απ’ όλα, όσοι µας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές θέλουν να µας βλέπουν δίπλα τους, να λειτουργούµε ως ασπίδα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική πολιτική που αρχίζει να υλοποιεί η Ν∆. Θέλουν όµως και ένα διαφορετικό παράδειγµα πολιτικής παρέµβασης, που θα εµπνέει και θα συσπειρώνει. Ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες, που µας τίµησαν µε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά, δεν αρκούνται σε µισόλογα. Θέλουν να µας δουν να αγωνιζόµαστε µαζί τους για την προστασία του περιβάλλοντος πριν είναι πολύ αργά. Απαιτούν από εµάς να είµαστε µια δύναµη υπεράσπισης των ατοµικών και κοινωνικών δικαιωµάτων. Θέλουν να είµαστε σαφείς, ειλικρινείς και συγκεκριµένοι, ενώ ταυτόχρονα θα διατυπώνουµε την ανάγκη υπέρβασης της σηµερινής τάξης πραγµάτων.

Οι εγγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Ποια τα συµπεράσµατά σας;

Βρισκόµαστε στην αρχή µιας πολύµορφης πολιτικής εξόρµησης, µιας άµεσης επικοινωνίας µε τους φίλους, τα µέλη αλλά και όσους συµπορεύτηκαν µαζί µας τα τελευταία χρόνια. Θέλουµε να αποτυπώσουµε στη δοµή του κόµµατος, ποσοτικά και ποιοτικά, αυτό που ζήσαµε από τις αρχές τις δεκαετίας του 2010. Στόχος µας είναι ένα πιο µαζικό, λαϊκό και κοινωνικά γειωµένο κόµµα, ικανό να εκφράζει τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα συµφέροντα της µεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Τα πρώτα µηνύµατα είναι απολύτως ενθαρρυντικά.

Πολύς λόγος γίνεται για τον κίνδυνο κατά ορισµένους ή την επιθυµία κατά άλλους «µόλυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ από νέο «αίµα». Σας ανησυχούν οι πολιτικές «µεταγγίσεις»;

Προτιµώ µια πιο ανοιχτή, ευθεία και οργανωµένη συζήτηση γύρω από απόψεις και προβληµατισµούς που αφορούν το µέλλον του κόµµατός µας, τον χαρακτήρα του και τις προοπτικές του, από το να µιλάµε µε διφορούµενους όρους. Για µένα έχει σηµασία να δούµε την ταυτότητα της Αριστεράς της εποχής µας, το πρόγραµµά µας στις νέες συνθήκες, τη συγκρότησή µας σε µια συλλογική δηµοκρατική βάση, έτσι ώστε να διαµορφώσουµε µια νέα σχέση των µελών και των φίλων µας µε την πολιτική. Η αποπολιτικοποίηση µε ανησυχεί και οι κατασκευασµένες αντιπαραθέσεις που εξυπηρετούν τη διαµόρφωση οµαδοποιήσεων, όχι ο συντροφικός και βαθιά πολιτικός διάλογος για όλους και για όλα.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…