Σκουρλέτης: Μνημόνια τέλος στο χώρο της εργασίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα κι απολαβές στην προ κρίσης εποχή εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Πάνος…

skourletis 7

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα κι απολαβές στην προ κρίσης εποχή εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υπουργός, σημειώνοντας πως είναι «άλλο τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας και άλλο να προσπαθείς να βρίσκεις λύσεις».

Καταφερόμενος κατά πολιτικών που ανάγουν τη μείωση του κόστους εργασίας σε θεμελιώδη παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας, αγνοώντας όλους τους άλλους παράγοντες, υποστήριξε πως θα μπει άμεσα τέλος στις πολιτικές λιτότητας που οδηγούν τον κόσμο της εργασίας σε απόγνωση και την οικονομία σε κατάρρευση. Σημειώνοντας ότι έχει απορρυθμιστεί το πεδίο των συλλογικών συμβάσεων και πως κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις απασχόλησης, ο κ.Σκουρλέτης έκανε λόγο για αποδόμηση του κοινωνικού κράτους που έχει επιτρέψει την ενίσχυση της αδήλωτης εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε τις δεσμεύσεις του υπουργείου του, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για:
• Αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

• Επαναφορά της εξάμηνης διάρκειας της μετενέργειας

• Κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων που μείωσαν σε 586 και 511 ευρώ για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών τον βασικό μισθό και ικανοποίηση του διακηρυγμένου στόχου επαναφοράς του στα 751 ευρώ

• Κατάργηση του νόμου περί ενώσεων προσώπων

• Κατάργηση της επιστράτευσης των απεργών

• Αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων

Απαντώντας στα περί σύνδεσης του ονομαστικού μισθού με την παραγωγικότητα, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «η παραγωγικότητας μειώθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 1% και ο μισθός κατά 21%. Χρωστάτε 20%. Φέρτε το πίσω. Δεν μπορέσατε, για αυτό ο ελληνικός λαός σας έδωσε αυτό που έπρεπε»…
Ο κ.Σκουρλέτης υποστήριξε ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας πρέπει να εργάζεται σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας, καταφερόμενος κατά της «τρομοκράτησης» με την αιφνίδια απόλυση, που τόνισε ότι δεν εξυπηρετεί ούτε τον εργαζόμενο, ούτε την εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης.

«Οι απολύσεις πρέπει να είναι η έσχατη και όχι η εύκολη λύση», είπε, τονίζοντας ότι απαιτείται πρόνοια για την εγγυημένη πρόσβαση όλων στο νέο δίκαιο καταγγελίας της συμφωνίας και επιβάλλεται δραστική μείωση των μορφών προσωρινής απασχόλησης. Προανήγγειλε επαναπρόσληψη των παρανόμως απομακρυθέντων από την εργασία τους με διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, καθώς και επαναφορά της πενθήμερης εργασίας και κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας στον ιδιωτικό.

«Υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία, καθώς και της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. 

ΠΗΓΗ: real.gr

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…