ΚΒ

Κωνσταντίνος Βενάκης

«Σκοτώστε τους Κάστρο!»

Κι όμως, ο Ραούλ Κάστρο είχε στοχοποιηθεί πριν τον Φιντέλ από τη CIA. Πρόσφεραν 10.000 δολάρια σε πιλότο για προσθαλασσώσει αεροπλάνο όπου θα επέβαινε ο Ραούλ

AP21106691479738

Ο Ραούλ αποχώρησε από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας σε ηλικία 89 ετών, παραδίδοντας την σκυτάλη στον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ ο οποίος μόλις το προπερασμένο Σάββατο εκλέχτηκε, (από την 8η ολομέλεια), και γ.γ. του κομμουνιστικού κόμματος. Η μεταβίβαση της εξουσίας στην μετεπαναστατική γενιά γίνεται στη βάση της «συνέχειας και της ενότητας». 

Η αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο συμπίπτει ημερολογιακά με την νίκη των Κουβανικών δυνάμεων στον Κόλπο των Χοίρων έναντι των υποστηριζόμενων από τη CIA Κουβανών εξόριστων. Τότε, ο Ραούλ υπηρετούσε ως Υπουργός των Ενόπλων δυνάμεων, θέση που διατήρησε έως το 2008 όπου και ανακηρύχθηκε επίσημα Πρόεδρος. Συμπίπτει όμως και με τον αποχαρακτηρισμό μέρους των αρχείων της CIA από τα οποία προκύπτει ότι ο Ραούλ είχε στοχοποιηθεί πριν και από τον Φιντέλ.  

Η Αμερικανική κυβέρνηση, η CIA, η Μαφία και οι Κουβανοί εξόριστοι επιχειρούσαν διακαώς να επιστρέψουν στο νησί και να ανακτήσουν τα χαμένα προνόμια τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φιντέλ επιβίωσε από 638 (!) δολοφονικές απόπειρες οργανωμένες από τη CIA. Ο Κάστρο είχε δηλώσει σχετικά: «αν το να επιβιώνεις από απόπειρες δολοφονίας ήταν Ολυμπιακό άθλημα, θα είχα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο». Η πρώτη απόπειρα χρονολογείται ήδη από τον Αύγουστο του 1960 και πρωταγωνιστούσε η Μαφία από κοινού με τη CIA σε αυτή την υπόθεση.

Στο στόχαστρο, όμως, βρισκόταν ο Ραούλ ήδη από τον Ιούλιο του 1960 όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που δημοσίευσε το Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας των ΗΠΑ και παρουσιάζουμε σήμερα. Ο πιλότος Χοσέ Ραούλ Μαρτίνεζ ενημέρωσε τη CIA ότι θα αναλάμβανε τη μεταφορά του Ραούλ Κάστρο από την Αβάνα προς τη Πράγα. Η CIA του πρότεινε να στήσει ένα «ατύχημα» με αντάλλαγμα 10,000 δολάρια ή πανεπιστημιακή μόρφωση για τους γιους του σε περίπτωση που δεν γύριζε ζωντανός. 

Η επιχείρηση προβλεπόταν περίπλοκη και ο σχεδιασμός ακολούθησε το εξής σενάριο. Μία μηχανική ανεπάρκεια θα προέκυπτε κατά τη διάρκεια της απογείωσης και το αεροπλάνο θα «αναγκαζόταν» σε αναγκαστική προσγείωση στο νερό, 3 ώρες μακριά από τη Κούβα. Ο πιλότος αντέτεινε ότι ο κίνδυνος για πυρκαγιά ήταν μεγάλος και το ρίσκο διακινδύνεψης επιπλέον ζωών αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τον ίδιο. 

Μία άλλη πρόταση ήταν ο Μαρτίνεζ να αχρηστεύσει τα λάστιχα του αεροπλάνου. Ωστόσο, τα λάστιχα τύγχαναν συνεχούς φρούρησης, άρα οποιαδήποτε προσπάθεια κρινόταν ως καταδικασμένη να αποτύχει. Στη συνέχεια, ο Μαρτίνεζ ανέφερε την ημερομηνία και ώρα της πτήσης (21 Ιουλίου 15:00) και ζήτησε εισιτήρια επιστροφής στη Κούβα για τον ίδιο και ακόμη «2 ή 3 άτομα» από το πλήρωμα διότι πίστευε ότι αν γινόταν η επιχείρηση οι υπόλοιποι επιβάτες δεν θα ήθελαν να γυρίσουν.  

Η CIA, ωστόσο, υπαναχώρησε και απέστειλε νέες οδηγίες προς ακύρωση των προηγούμενων, ωστόσο ήταν ήδη αργά και το αεροπλάνο είχε ήδη απογειωθεί. Ο Μαρτίνεζ, εν τέλει, δεν προχώρησε στην αποστολή του διότι δεν προέκυψε η κατάλληλη ευκαιρία, όπως ο ίδιος ανέφερε. 

Τα αδέρφια Κάστρο βρέθηκαν σε ρόλο διαμορφωτή της Ιστορίας της Κουβανικής Επανάστασης. Οι αποφάσεις τους επηρέασαν τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων: Κόλπος των Χοίρων, Κουβανική πυραυλική κρίση και εμπλοκή στην Ανγκόλα είναι μερικά αποσπασματικά επεισόδια όπου το μικρό νησί της Κούβας βρέθηκε στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Η CIA επιχείρησε να τους δολοφονήσει ώστε να παλινορθωθεί η παλιά παρασιτική εξουσία στο νησί της Καραϊβικής. Όμως η τύχη χαμογέλασε στους Κάστρο.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…