Newsroom

Newsroom

Σκωτία: Παραιτήθηκε ξαφνικά και χωρίς αιτία η Πρωθυπουργός – Οι ασαφείς δηλώσεις της Νίκολα Στέρτζον

Τα πρώτα της λόγια της Πρωθυπουργού της Σκωτίας δημιουργούν μόνο σύγχυση, καθώς δεν διαφωτίζουν καθόλου τις αιτίες που την οδήγησαν στην απόφαση της παραίτησης.

AP23046422066444

Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της Σκωτίας ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και αρχηγός του κόμματος Scottish National Party (SNP) έπειτα από οχτώ χρόνια στην εξουσία.

Ωστόσο, τα πρώτα της λόγια δημιουργούν μόνο σύγχυση, καθώς δεν διαφωτίζουν καθόλου τις αιτίες που την οδήγησαν στην απόφαση της παραίτησης. Επιπλέον, η Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμα μέχρι να βρεθεί κάποιος να αναλάβει.«Στην καρδιά μου, ξέρω ότι ήρθε η ώρα»

«Στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, ξέρω ότι ήρθε η ώρα, ότι είναι η σωστή στιγμή για μένα, για το κόμμα μου και για τη χώρα και ως εκ τούτου ανακοινώνω σήμερα την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός μου», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Εδιμβούργο, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας έως ότου βρεθεί το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί.

Πρόσθεσε ότι η απόφασή της αυτή δεν συνδέεται με πρόσφατα ζητήματα.

«Η απόφαση αυτή προέρχεται από μια βαθύτερη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πάλευε να αποφασίσει για εβδομάδες.

 

Νίκολα Στέρτζον - Σκωτία
Νίκολα Στέρτζον – Σκωτία

«Το να δίνεις όλο σου τον εαυτό σε αυτή τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να την κάνεις», σημείωσε η Στέρτζον.

«Όμως στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος για ένα διάστημα. Για μένα τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το διάστημα να είναι πολύ μεγάλο», σημείωσε.

Η 52χρονη ηγέτις της Σκωτίας, η οποία πρόσφατα αποδυναμώθηκε από νομοσχέδιο που διευκολύνει την φυλομετάβαση, ήταν επί μακρόν πολύ δημοφιλής και ηγείτο της μάχης για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Ιανουάριο μετά την αιφνίδια παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η Στέρτζον βεβαίωνε ότι ήταν ακόμη «γεμάτη ενέργεια» και ότι δεν αισθανόταν «καθόλου κοντά» στην στιγμή που θα έπρεπε να αποχωρήσει.

Η επικεφαλής του κεντροαριστερού – εθνικιστικού SNP βρίσκεται στην ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας (που έχει ευρείες αρμοδιότητες εσωτερικής πολιτικής, όχι όμως εξωτερικής πολιτικής και άμυνας) από τον Νοέμβριο του 2014, ούσα η μακροβιότερη πρωθυπουργός της χώρας.

Ποια είναι η Πρωθυπουργός της Σκωτίας

Είχε αναλάβει την ηγεσία του SNP και την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Άλεξ Σάλμοντ, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση ή μη της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν και οι Σκωτσέζοι είχαν αποφασίσει την παραμονή τους στο ενιαίο κράτος με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σημειώνεται πως πέρυσι λίγους μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022 (12/06/2022), η Νίκολα Στέρτζον δήλωνε πως επιθυμούσε να οργανώσει μέχρι το 2023 ένα νέο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας, παρά την άρνηση του Λονδίνου και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα, το 2014, οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία με ποσοστό 55%.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είχε μάλιστα παρουσιάσει την πρώτη μιας σειράς από λευκές βίβλους που καλούσαν σε ρήξη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι καιρός να μιλήσουμε για ανεξαρτησία», είχε δηλώσει η αρχηγός του κόμματος SNP, γνωστή για τη θέση της υπέρ της ανεξαρτησίας, εκτιμώντας πως έχει «μια αναμφισβήτητη δημοκρατική εντολή» προς την κατεύθυνση αυτή μετά τη νίκη του σχηματισμού της στις τοπικές εκλογές του 2021.

H εκτίμηση της Στέρτζον για το Brexit

Η εκτίμηση της Στέρτζον για το Brexit, στο οποίο αντιτάσσονται οι Σκωτσέζοι, ήταν πως ως νέα συνθήκη άλλαξε τα δεδομένα και πως η Σκωτία πρέπει πλέον να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο κράτος.

«Το Brexit μας ξερίζωσε από την ΕΕ και από την ενιαία αγορά ενάντια στη βούλησή μας, με τεράστιες ζημιές για το εμπόριο, τις συνθήκες ζωής και τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο, (…) παραμένουμε συνδεδεμένοι με ένα βρετανικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που μας υποχρεώνει σε απογοητευτικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, τα οποία πιθανόν να επιδεινωθούν μάλλον, παρά να βελτιωθούν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», ρώτησε η Νίκολα Στέρτζον. «Ή αντίθετα θα σηκώσουμε τα μάτια μας με ελπίδα και αισιοδοξία και θα εμπνευσθούμε από συγκρίσιμες χώρες σε όλη την Ευρώπη;»

Το πρώτο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και το οποίο αναλύει τις επιδόσεις δέκα ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία ή το Βέλγιο, δείχνει πως αυτές είναι «περισσότερο ευημερούσες, περισσότερο δίκαιες, περισσότερο παραγωγικές από το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

«Γιατί όχι και η Σκωτία;», η οποία έχει άφθονους ενεργειακούς πόρους, μια σημαντική αγροδιατροφική βιομηχανία και μια πλούσια φυσική κληρονομιά, επέμεινε.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…