Newsroom

Newsroom

Σκληρό άρθρο από τους Financial Times για την Εύα Καϊλη-«Η άνοδος και η πτώση της υψηλού κύρους ελληνίδας πολιτικού»

Με σκληρή γλώσσα παρουσιάζουν την Εύα Καϊλή οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο, «ρίχνοντας» φως στην υπόθεση του Qatargate.

kaili milo

Οι Financial Times παρουσίασαν την Εύα Καϊλή χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σε σημερινό τους άρθρο, αναφορικά με το σκάνδαλο του Qatargate. «Η άνοδος και η πτώση της υψηλού κύρους ελληνίδας πολιτικού» που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου γράφουν οι FT, προσθέτοντας πως «ως ευρωβουλευτής η Εύα Καϊλή έζησε τη ζωή της περισσότερο σαν σταρ του κινηματογράφου».

Η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα, έκανε παρέα με supermodels σε εκδηλώσεις, όπως η Naomi Campbell, και περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές της στο κρησφύγετο του μεγιστάνα Sir Richard Branson’s στην Καραϊβική.

Η εργασία της περιελάμβανε συζητήσεις σε πάνελ με δισεκατομμυριούχους από το χώρο των κρυπτονομισμάτων και ταξίδια στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα η 44χρονη πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων, είναι έγκλειστη σε μια φυλακή στα περίχωρα των Βρυξελλών, υπό συνεχή επιτήρηση, με μόλις δύο επισκέψεις το μήνα από τη δίχρονη κόρη της.

Κατηγορείται από τους Βέλγους εισαγγελείς ότι δέχθηκε μετρητά και δώρα από το Κατάρ και το Μαρόκο με αντάλλαγμα τις ψήφους της σε βασικά κοινοβουλευτικά ψηφίσματα.

Ο επίλογος της υπόθεσης δεν έχει ακόμη γραφτεί, με τους Financial Times να διερωτώνται: είναι η Καϊλή αθώα, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της, παρασύρθηκε και εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της; Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε την χαλαρή κοινοβουλευτική εποπτεία για να γεμίσει τις τσέπες της;

Όποια και αν είναι η απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λεγόμενο σκάνδαλο του «Qatargate» συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκασε να αντιμετωπίσει δυσάρεστες αλήθειες.

Η ανατομία του σκανδάλου

Η πτώση της Καϊλή ήταν γρήγορη και σκληρή, σχολιάζει το μέσο. Ήταν στο γκαράζ της πολυκατοικίας της την 9η Δεκεμβρίου, όταν οι βελγικές Αρχές συνέλαβαν τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Επιστρέφοντας στο διαμέρισμά της, διάβασε τα νέα για τη σύλληψη του Τζόρτζι, εργαζόμενο στο Κοινοβούλιο, και άλλων δύο ως υπόπτους για διαφθορά, όπως δήλωσε και ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ήξερε ακριβώς ποιον έπρεπε να καλέσει, τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή και εργοδότη του Τζόρτζι, με τον οποίο είχε συχνές επαφές. Δεν το σήκωσε, όμως, γιατί είχε ήδη συλληφθεί, γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η ευρωβουλευτής βρήκε τότε 300.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα. Πίστευε ότι τα χρήματα – «ένα τέρας», όπως τα αποκάλεσε – ανήκαν στον Παντσέρι, ο οποίος διηύθυνε ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τηλεφώνησε στον πατέρα της, έβαλε τα χαρτονομίσματα σε μία βαλίτσα, μαζί με πάνες και παιδική τροφή, και είπε στον πατέρα της να πάει τα χρήματα στον Ιταλό. Η αστυνομία, ωστόσο, παρακολουθούσε και τον έθεσε υπό κράτηση.

Ενώ περιμένει τη δίκη της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει αναλάβει καθήκοντα στην κουζίνα και στην καθαριότητα, ενώ περνάει χρόνο στη βιβλιοθήκη της φυλακής. Ο δικηγόρος της ισχυρίστηκε ότι υπέστη «βασανιστήρια» κατά τη διάρκεια της κράτησης. Κάποια στιγμή, τοποθετήθηκε σε ένα κρύο κελί με ένα έντονο φως που την κράτησε ξύπνια για περισσότερες από 16 ώρες, είπε. Της αρνήθηκαν και την επαφή με τον δικηγόρο της για τρεις ημέρες.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…