Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το δόγμα «Νόμος και Τάξη»

Μαίνεται η πολιτική κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γύρω από ζητήματα «ασφάλειας», με την κυβέρνηση να προχωράει σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις στην άσκηση αστυνομικής καταστολής, και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «αυταρχισμό» και αντιδημοκρατικές μεθόδους.

EK Vouli

Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπεραμύνθηκε και εμμένει στην πολιτική του «Νόμος και Τάξη», έντονες είναι οι αντιδράσεις τις πανεπιστημιακής κοινότητας και κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ.

Σύγκρουση μεταξύ Κεραμέως – Φίλη για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Η αστυνομική καταστολή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης της Νίκης Κεραμέως και του Νίκου Φίλη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Από τη μια, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «για τη Νέα Δημοκρατία, το να βρίσκονται κράνη, ρόπαλα, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες και μάρμαρα μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων» και επισήμανε: «Αυτή είναι η διαφορά μας».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει την «τεράστια ανησυχία» που προκάλεσαν τα γεγονότα στο ΟΠΑ και έκανε λόγο για «ανώφελες εντάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αδιέξοδα». «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αλλάξει την ατζέντα Εκατό ημέρες τώρα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό», ανέφερε ο κ. Φίλης. «Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δυσφημεί τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Θα μας βρει απέναντι σε αυτή την ύπουλη προσπάθειά της, που οδηγεί στην υπονόμευση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», προσέθεσε.

Επίσης ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την υπουργό «να εγγυηθεί ότι η αστυνομία δεν θα πάρει καμία πρωτοβουλία χωρίς συνεννόηση» κατά τη διάρκεια του τριήμερου των εορτασμών της 17 Νοέμβρη στο ΕΜΠ και να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης. «Πέντε χρόνια τώρα τα φαινόμενα ανομίας τα αντιμετωπίσαμε χωρίς επικοινωνιακό σόου. Δεν κυνηγήσαμε κανέναν. Είστε υπόλογη και υπεύθυνη προσωπικά για οτιδήποτε συμβεί στο τριήμερο», ανέφερε.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη παρέμβαση στο πολιτικό της γραφείο, σχολιάζοντας ότι η ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει πει κουβέντα» για να την καταδικάσει, με τον κ. Φίλη να χαρακτηρίζει «λυπηρή και καταδικαστέα» την επίθεση συμπληρώνοντας ότι «ήταν ένα ελαφρύ πλημμέλημα, οι κόκκινες μπογιές».

«Είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους με οποιαδήποτε μορφή προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους» τόνισε επίσης η κ. Κεραμέως. «Εσείς επιλέγετε να είστε με αυτούς που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια, εμείς είμαστε με αυτούς που τα θέλουν απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας. Αυτή είναι η διαφορά μας», επισήμανε η υπουργός.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αποδοκιμασία των φοιτητών προς τον κ. Φίλη όταν ο ίδιος πήγε στο ΟΠΑ. «Καταλαβαίνω ότι η θέση του κ. Φίλη είναι δυσμενής. Πήγε χθες στο ΟΠΑ και τον αποδοκίμασαν οι ίδιοι οι φοιτητές».

Παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο κ. Φίλης, απάντησε ότι η υπουργός «δεν γνωρίζει από λαό και κίνημα. Στο κίνημα υπάρχει και το στοιχείο της αντιδικίας».

Συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο και κατά τη συζήτηση της κύρωσης ΠΝΠ στη Βουλή

Το πανεπιστημιακό άσυλο, με αφορμή τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση σε χώρους που ήταν υπό κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη κύρωση ΠΝΠ των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.

Η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι προστατεύει την ανομία στα πανεπιστήμια ενώ τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της καταλόγισαν αυταρχικές λογικές.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, είπε στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, υποστηρίζοντας ότι με την παρουσία της χθες στην ΑΣΟΕΕ για να συμπαρασταθεί στους καταληψίες, «ταυτίστηκε με τους μπαχαλάκηδες».

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι σύμφυτο με την κουλτούρα και αντίληψη του ελληνικού λαού και κατοχυρώθηκε μετά τη πτώση της χούντας. Δεν έχεις πιθανότητες να το καταργήσεις με (…) Πήγα στην ΑΣΟΕΕ, με τη βαθιά ευθύνη που έχω ως βουλευτής και ως καθηγήτρια πανεπιστημίων επί 20 χρόνια. Ο φαύλος κύκλος της αστυνομοκρατίας και η ένταση δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πανεπιστημίων και των φοιτητών για να μην πάθει κανείς τίποτα», αντέτεινε η κυρία Φωτίου και πρόσθεσε:

«Με ένταση και αυταρχισμό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Και αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διχάσει το λαό με καλά και κακά πανεπιστήμια, με καλούς και κακούς φοιτητές, με καλές και κακές συγκλήτους (…) Είναι το μεγαλύτερο λάθος που πάτε να κάνετε. Τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και οι ανησυχίες των νέων που είναι μεγάλες δεν αντιμετωπίζονται με ένα κύκλο καταστολής γιατί είναι αδιέξοδος και φέρνει εντάσεις. Τα πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και οι επεμβάσεις καταστολής προκαλούν μεγάλη ανησυχία ενόψει και της γιορτής του Πολυτεχνείου», κατέληξε η κ. Φωτίου.

‘Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού: «Είναι σαφές ότι επιχειρούμε με την πολιτική μας να στηρίξουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια, να τα βοηθήσουμε να λειτουργήσουν και είμαστε σαφώς υπέρ του ασύλου για τη διακίνηση ιδεών και γνώσης», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ορισμένα ερωτήματα που τίθενται από τη στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία -όπως είπε- πρέπει να απαντήσει η ηγεσία του.

«Εμείς είμαστε υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου για τη διακίνηση ιδεών και απόψεων. Εσείς μήπως θέλετε το πανεπιστημιακό άσυλο για τα όπλα, τις γιάφκες και τις μολότοφ;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός και συνέχισε:

«Είστε ευχαριστημένοι με αυτήν την εικόνα και τη πρακτική λειτουργία τους που αφήσατε πίσω σας; Θέλετε ή όχι να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια, να είναι ανοικτά και να μπορούν οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά τους ή να… καλωσορίζουν τους μπαχαλάκηδες και να τραβάνε πίσω τη χώρα;»

«Εμείς θέτουμε αυτά τα ερωτήματα με την ευχή να είναι στην δική μας κατεύθυνση και όχι στην αναρχία», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα κατηγορώντας τα ότι αυτό που επιδιώκουν είναι να διχάσουν και να πολώσουν τον ελληνικό λαό.

«Είναι άλλο η πάταξη της ανομίας και άλλο η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεν τους βολεύει όμως αυτή η λογική και θέλουν να διχάσουν και να πολώσουν για να πάρει η κάθε μία πολιτική δύναμη αυτό που θέλει», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατήγγειλε ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία πέντε άτομα επειδή περπατούσαν και είχαν στις τσάντες τους πανό, και δήλωσε ότι σήμερα θα πάει στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται για συμπαράσταση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «υπηρετεί τη λογική, νόμος και τάξη» και ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με το πανεπιστημιακό άσυλο από την αποτυχία της σε μείζονα ζητήματα όπως τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανέφερε ότι «αλλαγές πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια», όμως, όπως είπε, «καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με το άσυλο» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αν χτυπήσει αυτό το ευαίσθητο σημείο της νεολαίας μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ