Σκληρή διαπραγμάτευση Ελλάδας και Θεσμών στις Βρυξέλλες

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εξετάζουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της…

kentriki epitropi syriza 3

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εξετάζουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το eurogroup της 18ης Ιουνίου. Χθες η ελληνική αποστολή είχε διαδικαστικού χαρακτήρα συζητήσεις με τα στελέχη της Κομισιόν, όπου συζήτησε για πρώτη φορά τις προτάσεις της και μπήκε στο κλίμα των συζητήσεων που αρχίζουν σήμερα με με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης. 

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η Ελλάδα αναζητά τρόπους για να γεφυρώσει το χάσμα με τους εταίρους, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει. Σήμερα φτάνουν στις Βρυξέλλες από πλευράς ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Από κυβερνητικής πλευράς, έγινε σαφές και χθες ότι δεν υπάρχει θέμα τεχνικών διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Αθήνας προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6%, 12% και 23%), φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στο 62ο έτος, έλεγχο αποδοχών και προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επέκταση ενιαίου μισθολογίου σε ΔΕΚΟ και περιορισμό των αμυντικών δαπανών ενώ συζητιέται η κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του αναπτυξιακού πακέτου και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Με τις συγκεκριμένες προτάσεις η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να γεφυρώσει ένα χάσμα 0,25% του ΑΕΠ ετησίως στα πρωτογενή πλεονάσματα με τους θεσμούς να επιμένουν σε πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% του ΑΕΠ το 2017 και να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκαλείται και είναι μεγαλύτερο του στόχου των πλεονασμάτων, αφού οι δανειστές διαφωνούν με την απόδοση μέτρων ή τα θεωρούν έκτακτου χαρακτήρα επιμένοντας σε περιστολή δαπανών (σε δημόσιο και ασφαλιστικό) που αρνείται η Αθήνα. Στόχος είναι επίσης, να δοθεί δέσμευση για τον χρόνο και την μορφή παρεμβάσεων στο χρέος και κάποια δέσμευση για αναπτυξιακό πακέτο.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης επίσης είναι να μην επέλθει περαιτέρω επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, στόχος που θα επιτευχθεί με ανακατανομή των βαρών στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή – Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος»- «Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…