Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε ΝΔ: "Υπηρετείτε τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας"

«Υλοποιούμε βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μία τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «εμβληματική» τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την πως υπηρετεί με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας.

598305a41dc52455528b4950

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια της βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι μαζί τα φάγαμε», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ή αξιοπιστία της χώρας είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπιζεται τους πολίτες της δημοκρατίας και της διαφάνειας και όχι η συγκάλυψη της διαφθοράς. Η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής είναι θεμελιώδης αρχή μίας Ελλάδας που εμείς οραματιζόμαστε. Ισότητας και Διακιοσύνης. Δώσαμε και δίνουμε μία μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας», δήλωσε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Νέες μονάδες φροντίδας στη χώρα

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τo ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα πλαισιωθεί με το ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα στους πολίτες. «Θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Προχωράμε σήμερα στην επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε το έργο που έχουν προσφέρει για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία της χώρας. Συνάπτουμε πλήρεις συμβάσεις εργασίας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους των γιατρών του ΕΟΠΠΥ. Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων».

Οι στρεβλώσεις στο ελληνικό σύστημα Υγείας

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις στρεβλώσεις του ελληνικού συστήματος Υγείας. Ειδικότερα, είπε: «Το έλλειμμα δικτύου των Πρωτοβάθμιων Φορέων Υγείας συνέβαλλε καθοριστικά στη γιγάντωση δύο βασικών στρεβλώσεων του ελληνικού συστήματος υγείας. Σήμερα, δημιουργώντας το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, καλύπτουμε μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ». 

Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις ευθύνες στον «νοσοκομειακοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Το δικό μας όραμα είναι η καθολική πρόσβαση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας» σημείωσε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου», πρόσθεσε.

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ για την «Αριστεία» και τη σημαία

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται στη δημόσια σφαίρα με αφορμή τη… σημαία, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει ότι οι σημαιοφόροι των Δημοτικών Σχολείων θα προκύπτουν μετά από κλήρωση και όχι με βάση τους βαθμούς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα χαρακτήρισε ως σημαιοφόρους του λαϊκισμού χαρακτήρισε τους βουλευτές της ΝΔ.

«Γινόσαστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού. Για σας αριστεία είναι αν το εθνικό μας σύμβολο, στα παιδάκια των 7 και των 8 ετών, θα το κρατάνε μόνο αυτοί που έχουν καλύτερο βαθμό ή όχι. Αυτή είναι για σας η αριστεία», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Εσείς που κλείσατε σχολεία, που είχατε σχολεία που λειτουργούσαν μέχρι τον Δεκέμβρη με φωτοτυπίες και χωρίς καθηγητές, που καταντήσατε τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με φωτοτυπίες και μειώσατε τη χρηματοδότησή τους κατά 40% και που με την πολιτική σας οδηγήσατε τη μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων έξω από τη χώρα, μιλάτε για αριστεία. Και την εντοπίζετε εκεί.

Βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7 και στα 8 χρόνια. Το εθνικό σύμβολο έχουν όλοι τη δυνατότητα να το κρατούν και όχι η διάκριση αυτού του χαρακτήρα προβάλλοντας τα πρότυπα του σκληρού ανταγωνισμού.

Για μας αριστεία και άνοιγμα δρόμου προς την αριστεία είναι τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, είναι το να ανοίγουμε αντί να κλείνουμε βιβλιοθήκες, είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να μπορούν να μένουν στη χώρα, είναι να δίνουμε 500 υποτροφίες σε νέους με υψηλή ειδίκευση και μεταπτυχιακές σπουδές για να μείνουν στη χώρα, είναι να προσπαθούμε να κρατάμε τη δημόσια εκπαίδευση στα πόδια της».

Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή. Δείτε live εικόνα:

Μετά τις αιχμές της Στεφανίδη κατά της κυβέρνησης τελικά δίνουν την ιθαγένεια στον σύζυγο και προπονητή της

katerina stefanidi syzygos

Μετά τις αιχμές της Στεφανίδη κατά της κυβέρνησης τελικά δίνουν την ιθαγένεια στον σύζυγο και προπονητή της

Από το 2020, ο Μιτς Κρίερ ακόμα αναμένει στο… ακουστικό του την απόφαση της κυβέρνησης…