Σκληρές εικόνες από τη μάχη για τη Μοσούλη (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει η μεγάλη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές ελέγχουν από το 2014 την πόλη στην οποία ζουν σήμερα πάνω από 900.000 άνθρωποι ενώ θεωρείται στρατηγική βάση των εξτρεμιστών.

580646e51dc52451678b45b5

Την ίδια στιγμή, έντονες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί από την επιλογή των ΜΜΕ να προβάλουν live εικόνα των μαχών στα Social Media.

Η ανακατάληψη της Μοσούλης μετά από δύο χρόνια θεωρείται πολύ σημαντική για Ιράκ, Κούρδους και Αμερικανούς. Ήδη, ο ιρακινός στρατός με τη βοήθεια των Πεσμεργκά (Κούρδοι του Ιράκ) και την υποστήριξη των δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει ολόκληρες περιοχές στα περίχωρα της Μοσούλης.

Στην ουσία γίνεται περικύκλωση της Μοσούλης, αφού ο ιρακινός στρατός προχωρά σε επιθέσεις από νότια και νοτιοανατολικά και οι Πεσμεργκά από τα βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης.

Ιρακινοί μαχητές και Κούρδοι Peshmerga είναι στην πρώτη γραμμή επικουρούμενοι από αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που βομβαρδίζουν στόχους και από 600 Αμερικανούς κομάντο που είναι έτοιμοι να επέμβουν. Συμμετοχή στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς έχει και η Τουρκία όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στη μάχη λαμβάνουν συνολικά μέρος περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες, κάτι το οποίο την καθιστά τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στους τζιχαντιστές στο Ιράκ, μέχρι σήμερα.

Συνολικά, έχουν καταληφθεί τουλάχιστον 20 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης και ο αριθμός αυξάνεται.

Από αυτά τα χωριά τα εννιά φέρονται να ελέγχονται από τους Πεσμεργκά. Μάλιστα, συνταγματάρχης των Κούρδων Πεσμεργκά υποστήριξε, στο Aljazeera, ότι οι στόχοι μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί και τώρα «κρατάμε τις θέσεις μας».

O Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει κάνει την εκτίμηση πως το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Από τη μεριά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 700.000 ιρακινοί πολίτες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκειμένου να ξεφύγουν από την στρατιωτική επιχείρηση στη Μοσούλη. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη να εκφράζουν “την έντονη ανησυχία τους” για την ασφάλεια των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής. Μέσα στις πρώτες ημέρες αναμένεται 200.000 άνθρωποι να φύγουν όταν υπάρξει παύση ανταλλαγής πυρών, ενώ στα πέριξ έχουν στηθεί τέντες που χωράνε μόλις 60.000 άτομα.


Γιατί η Μοσούλη θεωρείται τόσο σημαντική για το ISIS

Η πλούσια σε πετρέλαια, Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην χώρα. Είναι το μέρος στο οποίο ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ανακοίνωσε την ίδρυση του Χαλιφάτου στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές που ξεπήδησαν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ ενώθηκαν κάτω από την ηγεσία του αλ-Μπαγκντάντι στη Μοσούλη για να φτιάξουν το χαλιφάτο τους και εν συνεχεία κέρδισαν και το προπύργιο της Ράκκας της Συρίας.

Ο πληθυσμός της Μοσούλης ήταν εξαιρετικά ετερόκλιτος εθνικά πριν την κατάληψή της, με σουνίτες Άραβες, Κούρδους, Ασσύριους και Τουρκμένους, σε μια χώρα στην οποία πλειοψηφούν οι σιίτες Άραβες.

Πολλά μέλη μειονοτήτων εγκατέλειψαν την περιοχή πριν την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, ωστόσο πολλοί σουνίτες Άραβες καλωσόρισαν το Ισλαμικό Κράτος, λόγω της δυσαρέσκειάς τους για τις “σεκταριστικές πολιτικές” της φιλικής προς το Ιράν, ελεγχόμενης από τους σιίτες κυβέρνηση του Ιράκ.






















Τζιχαντιστής ανατινάζεται στο πεδίο της μάχης

Ένα βίντεο από τη μάχη για τη Μοσούλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από το CNN, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ένας τζιχαντιστής είναι πεσμένος τραυματίας στο έδαφος. Ολόγυρα τον κυκλώνουν στρατιώτες. Ο τζιχαντιστής όμως είναι αποφασισμένος να μην αιχμαλωτιστεί.

Φορώντας γιλέκο με εκρηκτικά αποφασίζει να πατήσει το κουμπί ώστε να ανατιναχτεί και «όσους πάρει μαζί του». Οι στρατιώτες αντιλαμβάνονται ότι θα ανατιναχτεί και κάνουν πίσω, ένας στραβοπατά και πέφτει στο έδαφος.

Ο τζιχαντιστής ανατινάζεται σε ζωντανή μετάδοση, αλλά επειδή είναι πεσμένος στο έδαφος η έκρηξη περιορίζεται και δεν σκοτώνεται στρατιώτης.

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

Θύρα 7

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

«Τα εκατομμύρια των οπαδών θα σας δώσουν την απάντηση την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ…

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

MixCollage 24 Apr 2024 02 27 PM 1076

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ έδωσε μέσω…

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

6124608

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε μέσω συνέντευξης του στη Ναυτεμπορική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

ΜΑΤπΡέντη

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

Τα ονόματα και τα «πεπραγμένα» των αρχηγικά μελών της Θύρας 7 - Αναλυτικά η ανακοίνωση…

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

huizar

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

Διπλή γυναικοκτονία στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή έναν πρώην αστυνομικό