Newsroom

Newsroom

Σκληραίνει η κόντρα Τουρκίας με ΗΠΑ και Ιράκ

Η διμέτωπη κατάσταση που φέρει την Τουρκία να αντιπαρατίθεται με τις ΗΠΑ και το Ιράκ είναι το υπό εξέλιξη δεδομένο αυτές τις ημέρες, ταυτόχρονα με τη φιλολογία που αναπτύσσεται ειδικά στην Τουρκία και τη Ρωσία για τη νέα σελίδα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

5762a3291dc52427768b488b

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε σήμερα για άλλη μια φορά εναντίον των ΗΠΑ. Κι αυτό με βάση τις κλασικές εδώ και λίγο καιρό αφορμές τριβής μεταξύ Ουάσιγκτον και ‘Αγκυρας: Πρώτον τη «συνεργασία» των Αμερικανών με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και δεύτερον το αίτημα της ‘Αγκυρας προς την Ουάσιγκτον περί έκδοσης του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η αμερικανοτουρκική αντιπαράθεση έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίσει ο Ερντογάν «ατυχή» τη δήλωση της υποψήφιας για την προεδρία στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ότι, αν εκλεγεί, θα εξοπλίσει τους κούρδους της Συρίας. «Οι Αμερικανοί ήδη τους εξοπλίζουν και η Κλίντον είπε ότι αυτό θα συνεχιστεί» είπε ο Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η ‘Αγκυρα ταυτίζει το PYD, την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, με το ΡΚΚ. Χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι, αν οι ΗΠΑ εξοπλίσουν το PYD, «θα γίνουν χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία».

Ταυτόχρονα κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας, αφού η δεύτερη επιμένει στη στρατιωτική της παρουσία στην Μπασίκα, παρά την θέληση της Βαγδάτης. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δηλώνουν επανειλημμένως ότι η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και ότι η συμμετοχή διαφόρων κρατών στην επικείμενη συμμαχική επιχείρηση στη Μουσούλη είναι κάτι που θα αποφασίσει η Βαγδάτη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, βελτιώνονται θεαματικά οι ρωσοτουρκικές σχέσεις. Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν στην Τουρκία και πριν από την προχτεσινή συνάντησή του με τον Ερντογάν, η «Πράβντα» έγραφε ότι η Τουρκία είναι συνέταιρος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…