Newsroom

Newsroom

Σκίτσα και προκλητικές γελοιογραφίες: Υπάρχει λογοκρισία και όρια;

«Δίκαιο και Τέχνη»

skitso

Η ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει την Παρασκευή 2 Μαΐου και ώρα 16.00 στο χώρο Etage Litteraire της Στοάς του Booze Cooperativa (1ος όροφος, Κολοκοτρώνη 59Β) παρουσίαση με θέμα: «Σκίτσα και προκλητικές γελοιογραφίες: υπάρχουν όρια;». Γιατί πολλές γελοιογραφίες δεν δημοσιεύονται στον Τύπο; Υπάρχουν περιορισμοί; Ποιους μπορεί να ενοχλήσουν και γιατί;

Θα προβληθούν σκίτσα και γελοιογραφίες ελλήνων και ξένων δημιουργών, που έχουν ήδη απασχολήσει για διάφορους λόγους τη νομική επιστήμη (θεωρία, νομολογία) ή που δίνουν αφορμές για πολύπλευρο νομικό προβληματισμό. Στον ίδιο χώρο και στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 2/5/2014 μέχρι 4/5/2014 και έκθεση γελοιογραφίας με έργα των Τάσου Αναστασίου, Σπύρου Δερβενιώτη, Μιχάλη Κουντούρη, Ηλία Μακρή, Βασίλη Παπαγεωργίου, Νικόλα Στεφαδούρου και Βαγγέλη Χερουβήμ, που έχουν όλοι εργαστεί στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά. 

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η σημασία της υπαγωγής του σκίτσου και της γελοιογραφίας στην έννοια των πνευματικών έργων, η ειδική εφαρμογή της ελευθερίας τέχνης ή του Τύπου στα σκίτσα και τις γελοιογραφίες, οι νόμιμοι ή συμβατικοί περιορισμοί που μπορούν να τεθούν στη δημιουργία ενός σκιτσογράφου ή γελοιογράφου και ιδίως οι λόγοι που καθιστούν πρόσφορους ή και αναγκαίους τους περιορισμούς αυτούς καθώς και οι τυχόν μορφές συλλογικής προσβολής της προσωπικότητας μέσω ενός σκίτσου ή μιας γελοιογραφίας. Οι καλλιτέχνες θα συζητήσουν για θέματα λογοκρισίας, για τα όρια που τίθενται από τους εκδότες ή πολλές φορές και από τους ίδιους, για περιπτώσεις που τα έργα τους δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ στις εφημερίδες, αλλά και τους λόγους που συνέβη αυτό.

Την επιμέλεια της παρουσίασης έχουν ο υπ. Δρ. Νομικής Γιώργος Λιανός, η κάτοχος Δ.Μ.Ε. Αστικού Δικαίου Χριστίνα Μαγειρία και η υπεύθυνη των βιβλιοθηκών της Νομικής Σχολής Βάσω Στρακαντούνα με τη συνεργασία του διακεκριμένου σκιτσογράφου/γελοιογράφου Μιχάλη Κουντούρη και της Δρ. Νομικής Πιερρίνας Κοριατοπούλου. 

Πού; Etage Litteraire (Κολοκοτρώνη 59β, στοά Κουρτάκη)

Πότε: Από 2 έως 5 Μαΐου

Είσοδος Ελεύθερη

Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Μαΐου στις 16:00. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες, τους νομικούς επιστήμονες και τους θεατές.