Σκηνικό πολέμου με άγριες συγκρούσεις στην Αθήνα

[…]

Σε πεδίο μάχης, με μολότοφ, δακρυγόνα και άγριες συμπλοκές, μετατράπηκε χθες το κέντρο της Αθήνας. Στις φλόγες τυλίχθηκαν τράπεζες. Καταστροφές σε καταστήματα. Δεκάδες οι τραυματίες από τις πολύωρες συμπλοκές
Εικόνες χάους επικράτησαν τις απογευματινές ώρες και μέχρι αργά χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, με τον κλεφτοπόλεμο και τις άγριες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων να συνεχίζονται ακόμη και σε μακρινή απόσταση από την Πλατεία Συντάγματος. Οι διαδηλωτές δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους να ανασυνταχθούν μπροστά από τη Βουλή ή σε άλλα σημεία της Λεωφόρου Αμαλίας, διαλύονταν, όμως, από τα χημικά και τις επιθέσεις των ΜΑΤ.
Κουκουλοφόροι εκσφενδόνιζαν αντικείμενα, έριχναν μολότοφ σε τράπεζες, έκαιγαν κάδους απορριμμάτων για να τους χρησιμοποιήσουν ως οδοφράγματα, κατέστρεφαν βιτρίνες και επιδίδονταν σε πλιάτσικο. Μετά βίας μπορούσε κανείς να περιπατήσει στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, αφού τα πάντα ήταν καλυμμένα από πέτρες, γλάστρες, σπασμένα μάρμαρα, ψυγεία περιπτέρων και όσα άλλα χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμοφόδια κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών που διέλυαν κάθε τόσο τους συγκεντρωμένους και έριχναν χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ανδρες της ομάδας ΔΙΑΣ περιπολούσαν με τις μοτοσικλέτες τους στα στενά του ιστορικού κέντρου ρίχνοντας δακρυγόνα και ψεκάζοντας αδιακρίτως με χημικά, με αποτέλεσμα να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις του διερχόμενου πλήθους.
Νωρίς το απόγευμα απεγκλωβίστηκαν 18 άτομα που βρίσκονταν στα γραφεία εταιρείας στον 5ο όροφο στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Οθωνος, ενώ το ισόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζεται τράπεζα, είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Φωτιά έβαλαν, επίσης, οι κουκουλοφόροι στα ΕΛΤΑ της Πλατείας Συντάγματος και στην Αγροτική Τράπεζα που εδρεύει στην οδό Πανεπιστημίου απέναντι από τα Προπύλαια, από όπου και απεγκλωβίστηκαν άλλοι επτά εργαζόμενοι. Σοβαρές φθορές προκλήθηκαν σε γραφεία και καταστήματα των οδού Ερμού και Πανεπιστημίου.
Στο μετρό του Συντάγματος βρίσκονταν εγκλωβισμένοι διαδηλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν εξαιτίας των δακρυγόνων, ενώ στην πλατεία έκαιγαν φωτιές. Η ιατρική ομάδα των Αγανακτισμένων απηύθυνε διαρκώς εκκλήσεις για βοήθεια προς τους τραυματίες που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στο μετρό. Σύμφωνα με καταγγελίες, ύστερα από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε κτίριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας τραυματίστηκαν δύο δάσκαλοι.
Κατά διαστήματα οι εστίες της έντασης αναζωπυρώνονταν στην Ερμού, την Πανεπιστημίου, την Καραγιώργη Σερβίας, στο Κολωνάκι και σε ακόμη πιο μακρινή απόσταση, με τα επεισόδια να φτάνουν μέχρι το Μοναστηράκι και την Πλάκα.
Αργά το βράδυ οι Αγανακτισμένοι “επανακατέλαβαν” την πλατεία και άρχισαν να συγκεντρώνονται και πάλι μπροστά από τη Βουλή, χωρίς, όμως, να λείψουν οι εντάσεις και οι σφοδρές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ περιμετρικά του Συντάγματος. Γι’ αυτόν τον λόγο μετέφεραν την καθιερωμένη Λαϊκή Συνέλευσή τους στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Με ανακοίνωσή τους, ανανέωσαν το ραντεβού για σήμερα στις 6 το απόγευμα τονίζοντας ότι “Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν. Είναι 155, είμαστε εκατομμύρια”.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ
http://www.ethnos.gr

Αμετανόητος ο Βαρτζόπουλος: «Η έκφρασή μου “η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση” είναι σωστή επιστημονικά»

Αμετανόητος ο Βαρτζόπουλος: «Η έκφρασή μου “η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση” είναι σωστή επιστημονικά»

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επιμένει στις αδιανόητες δηλώσεις του για τις γυναικοκτονίες

Άναψαν τα αίματα» στο κοινοβούλιο της Γεωργίας: Βουλευτής χτύπησε στο κεφάλι συνάδελφό της με ένα μπουκάλι νερό (video)

Άναψαν τα αίματα» στο κοινοβούλιο της Γεωργίας: Βουλευτής χτύπησε στο κεφάλι συνάδελφό της με ένα μπουκάλι νερό (video)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο

Καιρός: Άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ποιοι θα ψήσουν με βροχή

Καιρός: Άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ποιοι θα ψήσουν με βροχή

Ιδιαίτερα άστατος θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και σε κάποιες περιοχές θα χρειαστεί…